Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Nemecká ministerka vyzvala univerzity, aby prehodnotili väzby s Čínou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BERLÍN - Nemecká spolková ministerka pre školstvo a výskum Bettina Starková-Watzingerová na margo nedávnych zadržaní apeluje na univerzity, aby dôkladne preverili spoločné projekty s Čínou. Informuje o tom agentúra DPA.

"Zatknutie troch Nemcov pre podozrenie zo špionáže opäť jasne ukazuje, že v našich vzťahoch s Čínou nesmieme byť naivní," uviedla politička pre nemecký magazín Wirtschaftswoche. Preto je podľa nej potrebné starostlivo zvážiť riziká a výhody vyplývajúce zo spolupráce s Pekingom, predovšetkým v oblasti vedy a na univerzitách. "To zahŕňa aj preskúmanie existujúcich vzťahov spolupráce," zdôraznila.

Starková-Watzingerová tiež povedala, že podporu získajú iba také projekty, ktoré majú jasnú pridanú hodnotu pre Nemecko a Európu. Pred týždňom v nemeckých mestách Düsseldorf a Bad Homburg zadržali manželský pár a ďalšieho muža pre podozrenia, že si zaobstarali citlivé informácie o vojenskej technológii, aby ich mohli poskytnúť čínskej tajnej službe. Podľa spolkovej prokuratúry viedli tieto osoby rokovania o výskumných projektov, ktoré by mohli byť užitočné pre posilnenie bojovej námornej sily Číny, píše DPA.

Viac o téme: NemeckoČínaBettina Starková-Watzingerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu