Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vojaci Burkiny Faso zavraždili za jeden deň 223 civilistov vrátane detí

Príslušníci štátu Burkina Faso Ilustračné foto
Príslušníci štátu Burkina Faso Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Sam Mednick)

OUAGADOUGOU - Vojaci Burkiny Faso za jediný februárový deň zabili 223 civilistov vrátane najmenej 56 detí. Vyplýva to z vyšetrovania ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW), podľa ktorej ide o jeden z najhorších prípadov porušenia ľudských práv ozbrojenými silami tejto africkej krajiny. Ako dnes napísal list The Guardian, hromadná vražda súvisí s rozšírením boja proti džihádistickému násiliu a stala sa niekoľko týždňov po tom, ako sa v Burkine Faso vylodili ruské jednotky, aby pomohli zlepšiť bezpečnosť v krajine.

Tento masaker by mohol byť považovaný za zločin proti ľudskosti, uviedla HRW, ktorá vyzvala úrady Burkiny Faso, aby čo najskôr začali vyšetrovanie prípadu s podporou OSN. Na základe výpovedí svedkov a overenia videozáznamov a fotografií výskumníci HRW zistili, že 25. februára vojaci zabili 179 ľudí, vrátane 36 detí, v dedine Soro a ďalších 44 ľudí, vrátane 20 detí, v neďalekej dedine Nondin v severnej provincii Yatenga.

archívne video

Vyšetrovanie mafiánskych masakrov v SR a Maďarsku z roku 1999 vrcholí (Zdroj: TASR/ Ladislav Vallach)

Svedkovia, ktorým sa podarilo prežiť, uviedli, že ich vojaci obvinili zo spolupráce s džihádistami, pretože obyvatelia dedín neodovzdávali armáde informácie o pohybe ozbrojencov z Islamského štátu (IS) a al-Káidy. Potom dedinčanov vyhnali na voľné priestranstvo, kde ich rozdelili do skupín a začali strieľať. Rovnaký osud stretol tiež tých, ktorí sa pokúsili utiecť alebo ukryť.

K zabíjaniu došlo v čase, keď v oblasti zoslabla protiteroristická stratégia USA, pretože sa krajina vo svojej bezpečnostnej stratégii rozhodla preorientovať na Rusko. Armádou podporovaný prezident Burkiny Faso Ibrahim Traoré dúfa, že zblíženie s Moskvou zmení podobu takmer desať rokov trvajúceho konfliktu krajiny s povstalcami napojenými na teroristické organizácie IS a al-Káida.

Mesiac pred masakrom dorazil do krajiny prvý veľký kontingent ruských vojakov, hoci nič nenasvedčuje tomu, že by sa na vraždení podieľali.

Viac o téme: DetiVojaciVraždaCivilistiBurkina Faso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu