Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ministerka Saková nečinnosťou predraží cenu tepla od štátnych teplární, informoval o tom Sulík

Denisa Saková
Denisa Saková (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA - Štátne teplárne združené pod spoločnosťou MH Teplárenský holding (MHTH) nedostali ani po mesiaci od podania žiadosti na ministerstvo hospodárstva povolenie na nákup emisných povoleniek. Tie medzičasom výrazne zdraželi, a tak MHTH bude musieť zaplatiť o približne sedem miliónov eur viac, čo sa neskôr premietne do cien tepla. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval poslanec a bývalý minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

"Teplárenský holding už pred vyše mesiacom požiadal o súhlas s nákupom. Žiadali vtedy, keď ceny dosiahli trojročné minimum a vedeli zo svojich skúseností, že už to bude rásť, no tak požiadali o súhlas s nákupom ministerku Sakovú, ale tá doteraz nemala na to čas," povedal Sulík. Dodal, že je nepravdepodobné, že by cena povoleniek v najbližšom čase opäť začala klesať.

archívne video

Denisa Saková odpovedá na otázky ohľadne získania voličov do druhého kola volieb (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poslanec Karol Galek (SaS) priblížil, že cena emisných povoleniek tvorí asi 15 % z ceny tepla. Najnižšia cena povoleniek bola na trhu približne pred mesiacom, keď 23. februára klesla na 52 eur za tonu a odvtedy vzrástla až na aktuálnych 65 eur. Poslanci vyzvali ministerku, aby neodkladne povolenie pre MHTH na nákup povoleniek podpísala, pretože hrozí ďalšie zvyšovanie ich ceny.

Viac o téme: SaSRichard SulíkDenisa SakováEmisné povolenky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu