Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ďalšia predpoveď, ktorá naháňa strach: Vyše jeden milióna nakazených budúci rok!

Afričania zúfalo bojujú so smrteľným ochorením.
Afričania zúfalo bojujú so smrteľným ochorením. (Zdroj: SITA)

Počet ľudí infikovaných smrteľným vírusom eboly by sa mohol v západnej Afrike do 20. januára budúceho roka zvýšiť až 550.000 až 1,4 milióna. Vyplýva to z najnovšej správy amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), o ktorej dnes informovala agentúra Reuters.


Horný odhad napovedá o tom, že doterajšie oficiálne odhady počtu prípadov - 5864 - zo strany Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú výrazne skreslené. CDC vo svojej novej štúdii tvrdí, že počet prípadov nákazy vírusom eboly je pravdepodobne dvaapolkrát vyšší, teda takmer 20.000.

Odborníci z CDC zároveň zdôraznili, že tieto odhady, založené na epidemiologickom modeli zohľadňujúcom počet osôb, ktoré jeden pacient môže infikovať, vychádzajú z údajov dostupných v auguste. Štúdia preto nezahŕňa najnovšie vládne opatrenia, vrátane vyslania 3000 vojakov do postihnutých oblastí.

"Rozsiahle, okamžité akcie, aké sa už začali, môžu dostať túto epidémiu na zlomový bod, kde sa začne rýchly pokles prípadov," uvádza sa v dokumente CDC.

Počas zákazu vychádzania objavili 130 prípadov eboly

Západoafrický štát Sierra Leone dnes oznámil, že počas trojdňového celoštátneho zákazu vychádzania, ktorý bol v platnosti od piatka do nedele, aby sa spomalilo šírenie eboly, objavili zdravotníci 130 nových prípadov, u ktorých sa táto choroba potvrdila. U ďalších 70 prípadov čakajú na potvrdenie. Súčasne v týchto troch dňoch zozbierali telá 92 mŕtvych, informovala agentúra Associated Press.

Tieto údaje zverejnili úrady na dnešnej tlačovej konferencii. Ebolou sa v západnej Afrike počas terajšej epidémie údajne nakazilo vyše 5800 ľudí a vyše 2800 ochoreniu podľahlo, predovšetkým v Libérii, Sierre Leone a Guinei. Bezprecedentný rozsah epidémie viedol k vyhláseniu drastických opatrení, akým bol trojdňový zákaz vychádzania v Sierre Leone.

Epidémia eboly zaplavila nepostačujúce zdravotnícke zariadenia v západoafrických krajinách a vyvolala obavy, či bude vôbec Sierra Leone schopná postarať sa o ďalších chorých, ktorých zdravotníci objavili, keď počas zákazu vychádzania chodili od domu k domu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes uviedla, že na ebolu v Sierre Leone zomrelo o 30 zdravotníkov viac, ako sa pôvodne myslelo, čo naznačuje, že riziko, ktoré podstupujú, bolo podcenené, napísala agentúra Reuters.

Z celkového počtu 96 zdravotníkov, ktorí sa v Sierre Leone nakazili ebolou, ich podľa opravených údajov WHO zomrelo 61, čo je takmer 60 percent.

WHO uviedla, že od 22. septembra ochorelo na ebolu celkovo 348 zdravotníkov a 186 z nich zomrelo. Polovica z nich v Libérii a 67 v Guinei, ktoré spolu so Sierrou Leone zasiahla epidémia najviac. V Nigérii ochorelo na ebolu 11 zdravotníkov a päť z nich zomrelo.

Pracovníci OSN a WHO priznali, že vysoké riziko pre zdravotníkov marí snahy nájsť dobrovoľníkov ochotných ísť do epicentra epidémie v západnej Afrike.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9