Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nastáva obdobie hokejových emócií: Športový fanúšik ako diagnóza!

Oplatí sa byť športovým fanúšikom a mať svoj obľúbený tím.
Oplatí sa byť športovým fanúšikom a mať svoj obľúbený tím. (Zdroj: profimedia.sk)

Hokejové majstrovstvá sveta sa nezadržateľne blížia. Odkedy sme sa pred niekoľkými rokmi stali majstrami sveta, aspoň raz za čas si každý rád pozrie zápas, v ktorom na ľad vybehne naše mužstvo. Prečo je zdravé byť fanúšikom, hoci aj tým príležitostným?

Sme súčasťou tímu

A hoci to je iba obrazne povedané, úspech tímu prežívame rovnako ako neúspech. Kým vyhrávame, sme so športovcami spojení, oslavujeme ich úspech, to, že sa im darí nám zlepšuje náladu, sme pozitívnejší a tešíme sa. Keď prehrávame, často bývame smutní či nahnevaní na všetkých okolo (vrátane samotných hráčov).

Sme súčasťou akejsi pomyselnej komunity, s ostatnými v skupine máme spoločný záujem a to z nás robí socializovanejšieho človeka, zaujímajúceho sa o dianie a o ostatných členov.

„ Je to prostý fakt – ľudia hľadajú spôsoby, ako sa s niečím identifikovať, aby mali pocit spolupatričnosti so skupinou podobne zmýšľajúcich jedincov,“ povedal profesor Daniel Wann z Murray State university.

Cítiť spojenie s ostatnými v skupine sa považuje pre zdravie prospešné už roky. Stačí obyčajný hokejový dres, ktorý si oblečiete pri pozeraní zápasu a hneď sa cítite „súčasťou“ tímu.

Ešte lepšie je to, ak pozeráte zápas napríklad v obľúbenom podniku. Je jedno, že skupinu vedľa nepoznáte, sú fanúšikmi tak isto ako vy a to vás pomyselne spája.

„Všetci títo ľudia sa stávajú vašimi najlepšími priateľmi a kamarátmi, hoci nepoznáte ich mená, nikdy ste ich nevideli a pravdepodobne ich už ani nikdy neuvidíte. Ale dôležité je cítiť ten zmysel spojenia okolo vás,“ dodal profesor Wann.

Prečo fandiť svojmu tímu?

  • Predchádzate depresii

Teda, ak zrovna váš tím neprehrá, inak by ste boli smutní a depresívni.  Ak ste ale skalným a verným fanušíkom, nehrozí vám depresia. Prečo?

„Ľudia, ktorí sú spojení so svojím tímom, bývajú menej depresívni než tí, ktorí sú nezúčastnení. Je to spôsob, ako ostať aktívni, prejavovať záujem o dianie v ich svete a to všetko je spojené s nižším rizikom depresie,“ povedal klinický športový psychológ William Wiener.


Sledovanie hokejového zápasu nás môže pripútať na lôžko!


  • Bude vám to klapať v partnerskom vzťahu

Pozeráte hokej radšej so svojimi kamarátmi v podniku alebo dávate prednosť domácej atmosfére s partnerom? Tak či onak, sledovanie napínavého športového zápasu vo dvojici má svoje výhody.

„Niektoré výskumy naznačujú, že ak dvojice, ktoré spoločne sledujú zápasy a fandia, sú vo vzťahu viac spokojní,“ povedal Wiener.

  • Hoci nie ste hokejista – môžete schudnúť nejaké to kilo

Viac ako šialené poskakovanie na štadióne myslíme na motiváciu. Sledovanie športovných prenosov má totiž na ľudí zvláštny efekt – schopnosť ich inšpirovať, aby si zašportovali, spravili niečo pre svoje telo. Ruka v ruke s tým samozrejme ide aj zdravá strava a kontrolovanie samého seba, hoci k hokeju neodmysliteľne patrí pivo. Aj to však môže byť v prijateľnej miere brané ako podpora zdravia.

Počas majstrovstiev sa to dá odpustiť

Byť verným fanúšikom má aj svoje úskalia. K povzbudzovaniu nepatrí len dobrá či zlá nálada, ale aj niektoré „neresti“, ktoré sú počas nasledujúcich týždňov odpustené.

  • Nezdravé jedlo – veď čo je lepšie ako balíček mastných čipsov, hot-dog po zápase, pizza či smažené krídielka lepšie? Asi nič, no všetko s mierou!
  • Pivo! Nápoj fanúšikov, ktoré si dáte nielen teraz, ale isto radi aj mimo hokejovú sezónu. Je to pomyselný tmel – opäť ale, všetko s mierou.
  • Hokejové dresy, zástavy, divné oblečenie pre domáce zvieratká – byť súčasťou fandenia si vyžaduje aj dress code, pretože obliecť si raz za čas hokejový dres s číslom hráča, ktorý aktuálne za tím nehrá nie je nič hrozné. Dôležité je to, že sme spolupatriční, no nie?
  • Vynechanie tréningu, cvičenia – veď aj to fandenie je predsa workout, nie?
  • Stres je najväčší protivník – pre niekoho je fandenie život, pre iného iba malé odreagovanie. Aj napriek tomu býva v strese, či a ako to dopadne. Nestresujme sa príliš, zdravie si to pamätá. 

Ošiaľ okolo majstrovstiev sveta v hokeji sa nezadržateľne blíži. Pomaly sa pripravujú aj naši hokejisti, ktorí už odleteli do Petrohradu!

Čítajte tiež: Bolesti, ktoré sú horšie ako pôrod

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9