Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zlozvyky, ktoré (ne)ničia život: Obhrýzanie nechtov môže byť zdraviu prospešné!

Niektoré zlozvyky by sme si jednoducho mali ponechať. Také obhrýzanie nechtov je veľmi prospešné.
Niektoré zlozvyky by sme si jednoducho mali ponechať. Také obhrýzanie nechtov je veľmi prospešné. (Zdroj: thinkstock.com)

Keď sa povie zlozvyk, automaticky je to niečo, čo by sme robiť nemali. Od detstva nám zakazovali obhrýzať si nechty, umývať si ruky po návšteve toalety. Čo by ste ale povedali nato, keby tieto zlozvyky vlastne slúžili zdraviu?

Obhrýzanie nechtov

Tiež vás ako malých výchovne bili po rukách, keď ste mali prsty neustále v ústach? Možno vás prekvapí, no tento zvyk môže mať dopad na náš imunitný systém. V dobrom slova zmysle.

„Ľudia sa dotýkajú úst stále a keď to robia, prirodzene recyklujú mikróby ako baktérie z jednej časti tela na druhú, pridružia sa k tomu iné druhy,“ povedal Tim Spector, profesor genetickej epidemiológie na King College v Londýne.

Hoci sa baktérií obávame, na druhej strane sú pre naše zdravie prospešné a čím viac s nimi prichádzame do styku, tým imúnnejší sme.

Umývanie si rúk – stále

Umyť si ruky pred obedom, pred večerou, po návšteve toalety. Už od malého dieťaťa sme boli vedení k hygiene, ktorá je pre zdravie určite prospešná.

„Sme posadnutí hygienou, no v skutočnosti viacero mikrobiológ, ktorých poznám si neumývajú roky na verejných toaletách, pretože veria, že si odtiaľ odnesú oveľa viac baktérií zo špinavých umývadiel ako z vlastných rúk, na ktorých tie mikróby majú,“  dodal Spector.

Neustále umývanie však môže zabrániť tomu, aby si náš imunitný systém nevybudoval odolnosť voči stále novým baktériám.

Samozrejme, existujú povolania, kedy si ruky umývať musíte, napríklad kuchári či ľudia narábajúci s jedlom.

Ako často sa sprchujete?

„Zdravá“ posadnutosť čistotou niekedy nie je na zahodenie, na druhej strane prirodzená imunita voči vonkajšiemu prostrediu tiež nie je na zahodenie. Platí to aj o častom sprchovaní.

Ak sa sprchujeme často, môžeme pokožke viac uškodiť. Narušíme totiž jej prirodzenú rovnováhu, jej obnovovanie.

Podľa dermatologičky Kannan Athreya ak už sa chceme sprchovať častejšie, mali by sme byť v sprche krátko, používať šetrné prostriedky na umývanie a teplota by nemala byť príliš horúca.

Po odchode do práce si neusteliete

„ Roztoče majú radi teplé a vlhké podmienky a tie nájdu v naše posteli, pričom sa živia našou pokožkou a potom,“ povedal Dr. Athreya.

To, že si okamžite ustelieme znamená, že tieto podmienky aspoň na chvíľu predĺžime a nepríjemným „obyvateľom“ postele pomôžeme prežiť.

Najlepšie, čo môžeme spraviť je prevzdušniť nie len matrace ale aj prikrývky.

Ktoré bizarné zlozvyky sú pre nás ešte zdravé?

  • Ohováranie – pár minút klebiet pomáha redukovať stres a úzkosť. Klebetenie je dobré aj pre mozog, ale aj pre utužovanie vzťahov s ostatnými. Zrejme s tými, o ktorých sa neklebetí
  • Vrtenie sa – na stoličke napríklad. Niekomu tento zlozvyk príde nepríjemný, pre tých, ktorý ho majú je ale prospešný. Pomáha lepšiemu prekrveniu tela, spáli niekoľko kalórií a podľa niektorých výskumov nervózne vrtenie sa je dobré pre pamäť a sústredenie. Myslíte si, že to môže tak byť? 

Čítajte tiež: Odveký pomocník zdravých očí: Mrkva už nie je najlepšia, pozrite sa čo ju nahradí! 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9