Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Toto vás zaskočí: Pravdy a klamstvá o detoxikácii (2. časť)

Detoxikujte svoje telo zeleninou!
Detoxikujte svoje telo zeleninou! (Zdroj: photl.com)

Jar je skvelým obdobím na detoxikáciu organizmu, o ktorej sa toho už veľa popísalo. Prečítajte si druhú časť článku, kde nájdete odpovede prezidenta Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti Doc. MUDr. Ľubomíra Jurgoša, PhD. na túto tému, vďaka ktorému odhalíte klamstvá a spoznáte pravdu.


Pointa je rovnaká – zatrúbte nebezpečnej chémii a škodlivým návykom na ústup. Ako? Zmenami v stravovacom, pitnom a pohybovom režime.
Toto znie celkom rozumne, ale všimli ste si, že to neznie ani trochu cool? Inak sa stravovať, viac piť a byť fyzicky aktívny? Fakt nemáte niečo lepšie?!

Vďaka odplaveným toxínom začnú tukové bunky spaľovať.
Ach, už zase! Pravda je toto: kým tukové bunky nezačnú uvoľňovať do krvi svoje tuky, toxíny ostávajú v nich tiež. Toxíny idú za tukmi, nie naopak.

Zbavte sa jedov za jeden deň.
To sa, samozrejme, nedá, ale každý deň sa môžete zbaviť aspoň jednej toxickej veci vo svojom živote: vyhoďte telefónne číslo, ktoré už nikdy nechcete volať, cédečko, ktoré už nikdy nechcete počuť, šálku, z ktorej už nikdy nechcete piť, kalendár, ktorý už dávno neplatí, uterák, ktorý už stratil svoje telo aj sľuby, ktoré už sedia na iných kolenách.

Po labužníckych orgiách vás zachráni jedine prísna detoxikácia.
Vitajte! Máme pre vás nový model života: striedajú sa v ňom labužnícke orgie a prísne detoxikácie. Volá sa to kuchynské bungee-jumping.

Šesť dôvodov na detoxikáciu: trápi vás pleť, stále ste unavená, v hlave máte rozbušku, cítite sa ako balón, kolíše vám hmotnosť, nemáte náladu?
Existuje žena, ktorá by nemala na detox aj 7 dôvodov?

S očistou by ste mali začať v hlave. Musíte si ujasniť, čo sa vám na sebe nepáči. Ak sa nemáte rada, žiadna diéta, žiadny pôst ani očista vám nepomôže.
Dobrý časopis a zase jedna z mála naozaj výborných rád, ktorá sa skoro stratila v hromadách balastu.

Zabijakom každej očisty je stres. Ak ste v neustálom strese, ťažko dokážete vydržať niekoľkodňovú disciplínu.
A nielen to: ak ste v strese, nezačínajte radšej žiadnu detoxikáciu, pretože s očistou by ste mali začať naozaj najprv v hlave.

Vyskúšali ste už skoro všetko a stále nechudnete? Tak skúste kúru, ktorá očistí vaše telo od škodlivín, a potom konečne začnete zhadzovať kilá.
A keďže (nám v redakcii Starý čas pre mužov) je už teraz jasné, že vám nepomôže ani to, na budúci týždeň máme pre vás čosi extra: keď sa necháte dobrovoľne nainfikovať črevnou chrípkou, najmenej tri dni nebudete musieť jesť a „konečne začnete zhadzovať kilá“!

Ovocie a zelenina: sú to živé potraviny, plné energie a života. Sú bohaté na enzýmy, ktoré sú však citlivé na vysokú teplotu. Pri vyššej teplote – varením – enzýmy zlikvidujete a zjete iba mŕtvu potravu. Práve preto je potrebné konzumovať ovocie a zeleninu v surovom stave!
A keď budete žiť v tomto blude, ani nebudete tušiť, že tie „živé enzýmy“, na ktorých si tak dávate záležať, „zahynú“ v kyslom obsahu žalúdka (enzýmy sú bielkoviny, ktoré sa inaktivujú nielen teplotou nad 40° C, ale napríklad aj kyselinami) skôr, ako sa stihnú dostať do čreva a do krvi. Okrem toho: doteraz nebolo preukázané, že by sa rastlinné enzýmy po konzumácii dostali do krvi a mali tam nejaký špeciálny efekt. Aj enzýmy z ovocia a zeleniny sú bielkoviny a ak by sa dostali celé a funkčné do krvi človeka, boli by preň alergénom, podobne ako bielkovina kravského mlieka alebo ustríc alebo arašidov.

Očistnú kúru si starostlivo naplánujte: astrológovia odporúčajú pustiť sa do nej počas dní, keď je mesiac v splne, nove alebo presne vo štvrtinách. Vy však nechajte mesiac mesiacom a riaďte sa predovšetkým tým, čo budete v dané dni robiť.
Hurá! Aspoň seriózny časopis sa nebojí napadnúť protichodné a nezmyselné tvrdenia astrológov a poskytovať seriózne rady.

Dôležité je aj to, čo bude po kúre: aby boli účinky pôstu trvalé, mali by ste si dávať pozor aj na to, čo budete jesť po ňom.
Ďalší presný zásah do stredu.

Pri detoxikačnej kúre sa vám možno jazyk potiahne povlakom, váš dych a pot budú nepríjemne páchnuť. Mnohí pociťujú nevoľnosť, bolesť svalov, kĺbov a hlavy. Niektorí sú podráždení, depresívni. Tieto prejavy sa objavujú počas prvých dní detoxikácie a je to kríza v dôsledku čistenia organizmu.
Tiež som tomu kedysi uveril, ale potom som viac rozmýšľal: to akože „špina“ sa hneď na začiatku masívne uvoľní, zaplaví našu krv, podľa uvedených príznakov nás skoro zabije a o niekoľko dní – keď tieto príznaky „očisťovania“ pominú – je z nás tá špina preč? Tak prečo potom pokračovať ešte ďalej? V skutočnosti to všetko, čo takto popisujú Zelení Detoxikátori, je skôr reakcia na náhly nedostatok energie, zmenu hladín hormónov a zmenu metabolických procesov – keď výrazne obmedzíte príjem jedla alebo prestanete jesť úplne, nútite telo používať inú „palivovú zmes“ a tomu sa musia prispôsobiť tisíce chemických reakcií.
A povlak na jazyku môže byť spôsobený tým, že sa vám v dôsledku hladovky prechodne zmení aj zloženie a koncentrácia slín. (Ja naozaj nemôžem za to, že mnohé mýty a pokrivené pravdy môžu spadnúť tak ľahko.)

Od sestričiek som sa pri procedúrach dozvedela, že minulý rok mali mladú pacientku, ktorá schudla za mesiac 28 kíl!
Skutočne úžasný výsledok – a to vraj bolo pod dohľadom lekára! V mojej ambulancii by som také niečo nikdy nedovolil, pretože poznám napríklad človeka, ktorý v prvom ročníku na vysokej škole cielene schudol „až“ za 3 mesiace z 90 na 64, teda „iba“ 26 kíl a to bolo naposledy, keď mohol jesť ako zdravý človek. Tým „výkonom“ sa mu tak rozbila kontrola príjmu potravy, že za ďalších 12 rokov pribral 160 (slovom: Jedno sto šesťdesiat!) kilogramov a keď k nám prišiel, mal 32 rokov a 230 kíl. (Nakoniec to vzdal a ja dodnes nosím v sebe výčitku, že sme mu nedokázali pomôcť.)
Pre niektorých ľudí je ľahké schudnúť aj 30 kg za mesiac, ale pre každého, kto to urobí, je to nebezpečné. Každý lekár by o tom mal vedieť a nemal by to podporovať. Navyše, chváliť sa tým, že „naša pacientka schudla 28 kíl za mesiac“, to je iba prvá – tá ľahšia – časť príbehu. Mne sú všetky tieto polovičné „príbehy“ vždy podozrivé a považujem ich za lacný jarmočný trik. Mňa by oveľa viac zaujímalo, čo je s tou mladou ženou dnes a čo s ňou bude o dva roky. Jasné, existuje šanca, že to nielen prežije, ale že si to aj udrží. Myslím ale, že tá šanca je asi taká istá, ako že budúci týždeň u mňa doma večeria Shania Twain.

Naše telá sú plné toxínov. Preč s nimi!
Hm, celkom určite to platí o tele človeka, ktorý je toto schopný napísať.

Detoxikovať neznamená dodržiavať prísny pôst, iba obmedziť príjem alergizujúcich potravín a živín, ktoré zaťažujú náš organizmus.
Detoxikovať znamená aj povynášať staré haraburdy z pivnice a z duše.

Detoxikujte v prípade, že: ste po diéte chudobnej na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré pomáhajú odstraňovať toxíny.
Najprv treba detoxikovať, aby sa „vám ľahšie rozpúšťali tuky“ a po diéte treba detoxikovať, lebo máte málo antioxidantov, ktoré „pomáhajú odstraňovať toxíny“? Podľa toho to vyzerá tak, že v živote človeka by sa mali striedať dve základné biologické fázy: diéta a detoxikácia.

Počas detoxu musíte zabudnúť na: sladkosti, čokoládu, diétne nápoje, instantné cestoviny, konzervované a čerstvé mäso, koláče, keksíky, veľmi solené potraviny a pochutiny (čipsy, slané oriešky, polievky vo vrecúškach, slaninu a topený syr) maslo, alkohol, kofeín, cigarety a veľa mlieka.
Alebo to môžeme napísať aj takto: počas detoxikácie si naplno užite všetky druhy dostupného surového (aj tepelne upraveného) ovocia a zeleniny, vymýšľajte a skúšajte nové šaláty a nové nízkotučné dressingy, naučte sa variť a používať ryžu natural, z ktorej sa dá urobiť tisíc jedál na slano aj na sladko, jedlo si ozdobte zelenými vňaťami, používajte iba za studena lisované oleje a objavte ich nové druhy (tekvicový, sezamový, ľanový, orechový), skúste si urobiť vlastnú hitparádu celozrnných cestovín, naučte sa robiť palacinky s ovsenými vločkami a na ochucovanie jedál používajte čo najviac rôznych druhov byliniek a korenín (oregano, tymian, bazalka, rozmarín, šalvia, bobkový list, kurkuma, rasca, čili, kôpor). Detoxikácia môže byť skrátka strašne Mňam!

Druhý deň bol ešte ťažší. V žalúdku mi vyhrával celý cigánsky orchester, bolela ma hlava, tlak išiel dolu. Primár mi povolil kávu. Preháňacie soli účinkovali, spoznala som všetky toalety na piešťanskej pešej zóne.
Toto sa dialo pod dohľadom lekára a ja sa pýtam: ako je možné, že lekár takto zaobchádza s človekom? Naordinuje mu hladovku a preháňadlá a potom mu do prázdneho žalúdka „povolí“ kávu? Akože na tlak? To teda neznie ako liečba „lege artis“ (na základe súčasných najlepších poznatkov). Teraz nejde o to, že by káva bola „špinavá“, ale o to, čo urobí so sliznicou, ktorá je vystavená silnému účinku kyseliny pri hladovke na druhý deň a po ktorej sa navyše k tomu preháňajú preháňadlá... Nechápem.
Aj vy patríte k ľuďom, ktorí sa potrebujú dotknúť brány pekla, aby uverili, že sa zbavili svojej nečistoty a svojich démonov?

Štvrtý deň: jesť som už zabudla. Sústredená som bola len na svoju hmotnosť. Schudla som dva kilogramy, lenže pri detoxe nie je dôležité, koľko schudnete.
Perfektný výsledok detoxikácie: „Sústredená som bola len na svoju hmotnosť.“
Mínus 2 kilogramy za 4 dni totálnej hladovky = maximálne 400 gramov tuku (60-kilová žena stratí tuku ešte menej) + asi 400 gramov glykogénu (ktorý sa po návrate k jedeniu rýchlo obnoví) + asi 1200 gramov vody (ktorá sa po obnove glykogénu vráti s ním). Za odmenu získate ešte dve veci navyše:

  • obrovskú frustráciu, že nakoniec z tých krásnych „mínus dvoch kíl“ ostane „mínus dačo“, čo bežná váha takmer ani neukáže a
  • potrebu pri najbližšej možnej príležitosti sa poriadne prejesť, alebo – čo je oveľa zákernejšie – prejedať sa po troche, aby sa vaše tukové bunky pripravili na ďalší podobný hladomor.

S detoxikačným dňom presuniete látkovú premenu nekomplikovaným spôsobom z režimu ukladania tukov na ich spaľovanie. Chudnutie pôjde potom ako po masle!
„Chudnutie pôjde ako po masle“ je celkom vtipná slovná hračka, ale to je všetko. A to všetko je blbosť.

Extrakt detoxikácie

  • Detoxikácia a chudnutie sú dve rôzne veci.
  • Spoľahlivo platí, že detoxikácia nie je podmienkou chudnutia.
  • Nerobte nezmyselné až nebezpečné veci (črevná sprcha alebo detoxikačná vanička).
  • Nepoužívajte žiadne detoxikačné prípravky obsahujúce preháňadlá včítane kompozitných prípravkov s obsahom Listu senny.
  • Aby ste nemuseli veriť, že vaše telo je „plné toxínov“, tak nesypte a nelejte tie toxíny do seba.
  • Vaše telo má dostatok vlastných detoxikačných a ochranných nástrojov – stačí, ak sa k nim nebudete správať ako opití stredoškoláci k pouličným lampám.
  • Ak chcete pomôcť svojim bunkám zvládnuť život vo svete plnom chemických nástrah, urobte pre ne niečo dobré každý deň.
  • Zbavujte sa aj toxínov v duši – existujú toxické veci, toxické emócie, toxické pesničky, toxickí ľudia...

Prečítajte si prvú časť článku, ktorá odhalila pravdy a klamstvá o detoxikácii!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9