Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vianoce ako nepriateľ chudnutia: Výhovorky, prečo vtedy priberáme

Nevyhovárajte sa na to, že priberáte práve na Vianoce!
Nevyhovárajte sa na to, že priberáte práve na Vianoce! (Zdroj: profimedia.sk)

Plesová sezóna, jarná únava, Veľká noc, letná dovolenka, jesenné hody, jesenná depresia, Vianoce... V každom ročnom období máme špeciálnu výhovorku na to, prečo priberáme. Niekedy aj dve. Výhovorky ale potrebujú malé deti a politici. My nie.

Ak pred sviatkami schudnete, nebudete si musieť „odtŕhať“ od úst zemiakový šalát ani koláčiky. Ak priberiete, dostanete sa len do normy.

A keď sa pred dovolenkou stanete milionárom, môžete ísť na Karibské ostrovy.
A teraz seriózne: myslím si, že nie je veľmi dobrý nápad diétovať pred sviatkami. Ešte sa ani nezačnú a vy sa už budete prejedať pri ochutnávaní toho, čo sa pečie a varí aj týždeň vopred. (A to sa predsa musí, aby ste počas sviatkov nepomreli od hladu!)

Jedným pohárikom ste práve zabili celé niekoľkotýždňové úsilie.

To nie. Ale každým ďalším to riziko stúpa.

Nebezpečná nie je ani tak hodnota alkoholu, ale to, že zmätie trávenie a okamžite zabrzdí spaľovanie zásob tuku v organizme.

Kalorická hodnota alkoholu môže byť nebezpečná. Jeden deciliter vína (= 10 gramov etanolu + nejaký cukor) sa kaloricky rovná takmer 2 čajovým lyžičkám masla!
Neviem, ako presne alkohol „brzdí spaľovanie zásob tuku“, ale keď nalejete do seba dva poháre vína, kaloricky je to ako keby ste zjedli dve a pol polievkovej lyžice bravčovej masti.

Keďže alkohol búra prirodzené zábrany, diéta je jediným pohľadom na čipsy, syry a zákusky na stole v ťahu.

Toto je fakt, ktorý by ste mali akceptovať ešte predtým, ako je neskoro. S každou desatinou promile v krvi sa vystavujete riziku neadekvátneho chovania. Aj v jedení. Po druhom pohári vína vám bude „tak dobre a tak jedno“, čo ešte zjete, že tomu na druhý deň nebudete ani sami veriť.

Cítite sa po sviatkoch nafúknutí a chceli by ste bleskurýchle schudnúť?

Ak sa niekto cíti po sviatkoch nafúknutý, nepotrebuje schudnúť, ale sfúknuť. Sfúknite sa: prestaňte jesť v jednom kuse a nalievať sa sýtenými nápojmi. Vráťte do svojho jedenia rytmus a primerané porcie – váš tráviaci systém sa prestane búriť.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9