Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Postavte svoju imunitu na nohy: Bojujte stravou proti chorobám

Jedzte jablká, posilníte si tak svoju imunitu.
Jedzte jablká, posilníte si tak svoju imunitu.

Ste takmer v jednom kuse chorí? Trápia Vás často angíny a chrípky? Dôvodom takýchto situácii je, že imunitný systém, ktorý má za úlohu chrániť naše telo pred vstupom cudzieho "agresora" vyvolávajúceho chorobu, nepracuje spoľahlivo. Príčin môže byť, samozrejme viac, ale najčastejšie je odolnosť oslabená nesprávnou stravou a vyčerpávajúcim spôsobom života.

Na jeseň a v zime nie sme často chorí preto, že by tých baktérii a vírusov bolo okolo nás omnoho viac ako v lete. Ten skutočný dôvod je, že v zime naša „ochranka“ nemá dostatočnú výživu (vitamíny, minerály, stopové prvky, fytochemikálie) a na druhej strane je vyčerpaná (chlad a prudké zmeny teploty pri prechode do rôznych prostredí, nedostatok slnečného svetla, nedostatok pohybu...).

Tieto potraviny sú na imunitu najlepšie

Dá sa s tým niečo urobiť? Samozrejme! Ja vám na podporu imunity ponúkam osvedčený program: 1-2-3-4-5-štart! Začnite: buďte kreatívni a zaraďte nejako do jedálneho lístka okrem ostatných potravín každý deň aspoň:

  •     1 strúčik cesnaku (účinné látky: allicín, selén)
  •     2 citrusy (účinné látky: vitamín C, rutín, karotenoidy, limonény, monoterpény, flavonoidy, glukaráty, vláknina, draslík)
  •     3 jablká (účinné látky: vitamín C, salicyláty, pigmenty, fenolové kyseliny, vláknina, draslík)
  •     4 lyžice ovsených vločiek (účinné látky: vitamíny skupiny B, železo, vláknina, horčík, lignany, fenolové kyseliny, fytoestrogény)
  •     5 orechov (účinné látky: vitamíny E a A, nenasýtené mastné kyseliny, arginín, kyselina elagová, vláknina, meď, železo, horčík)
  •     Štart = šálku zeleniny (účinné látky: lykopén, luteíny a iné karotenoidy, izotiokyanáty, indoly, flavonoidy, kyselina listová a iné vitamíny, minerály, vláknina)
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9