Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

ZOZNAM dôležitých zložiek a VITAMÍNOV, ktoré treba DOPĹŇAŤ: Z potravín ich NEZÍSKATE

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Myslíte si, že prijímate dostatočné množstvo vitamínov, ktoré potrebuje Vaše telo? Aj keď sa snažíme jesť zdravú stravu, niektoré zložky, látky a vitamíny sa nedajú získať len z potravín a preto ich musíme  dopĺňať pomocou rôznych doplnkov.

Je dôležité sa zamyslieť, či pri našom životnom štýle naozaj získavame všetky potrebné živiny, ktoré náš organizmus potrebuje na zdravý a plnohodnotný život a naučiť sa tieto zložky v potrebnom množstve dopĺňať.

Správna výživa je kľúčová pre udržanie zdravia a celkového blahobytu organizmu. Avšak, nie vždy je možné získať všetky potrebné živiny len z potravy. Existuje niekoľko zložiek, látok a vitamínov, ktoré sú pre naše zdravie nevyhnutné, ale nie sú získané v dostatočnom množstve z bežnej stravy. Preto je potrebné ich dopĺňať pomocou výživových doplnkov. V tomto článku sa bližšie pozrieme na 5 dôležitých prvkov, ktoré sú pre správne fungovanie nášho organizmu dôležité.

Vitamín D

Je rozpustný v tukoch a patrí medzi esenciálne vitamíny. To znamená, že organizmus ho potrebuje, ale nedokáže ho sám vytvoriť v dostatočnom množstve. V našom tele spĺňa niekoľko dôležitých funkcií. Pomáha organizmu absorbovať vápnik a fosfor z potravy, čo je kľúčové pre zdravie kostí. Okrem toho sa vitamín D podieľa aj na regulácii imunitného systému a znižuje riziko niektorých chorôb, ako napríklad rakoviny, srdcových ochorení a depresie. Odporúčané denné dávky vitamínu D sa líšia v závislosti od veku, pohlavia, stavu zdravia a ďalších faktorov, preto odporúčanú dávku je potrebné prekonzultovať s lekárom. Všeobecne je zadefinovaná maximálna bezpečná dávka pre dospelých 4 000 IU denne.

ZOZNAM dôležitých zložiek a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vitamín D je syntetizovaný v koži pod vplyvom slnečného žiarenia, ale mnoho ľudí nemá dostatočné vystavenie slnečnému svetlu alebo žijú v oblastiach s nedostatkom slnečného žiarenia. Preto je často nutné dopĺňať vitamín D pomocou výživových doplnkov. Tieto doplnky vieme nájsť v rôznych formách a v rôznych príchutiach, napríklad príchuť pomaranča. Pre správne a efektívne dopĺňanie Vitamínu D sa odporúča užívať ho pravidelne a taktiež pri slnečných dňoch by sme si mali predĺžiť pobyt na slnku.

Omega-3 mastné kyseliny 

Sú esenciálne mastné kyseliny, ktoré organizmus sám nevie syntetizovať a musia byť prijímané stravou. Tieto mastné kyseliny sú dôležité pre správne fungovanie nášho tela a majú mnoho prospešných účinkov. Omega-3 mastné kyseliny môžu pomôcť znížiť hladinu triglyceridov a cholesterolu v krvi, čím sa znižuje riziko srdcových ochorení. Sú dôležitou zložkou mozgových buniek a môžu pomôcť zlepšiť kognitívne funkcie. Taktiež zlepšujú zdravie očí a podporujú imunitný systém. Odporúčaný príjem omega-3 mastných kyselín sa líši v závislosti od veku a zdravotného stavu. Pre dospelých sa odporúča prijať denne minimálne 250-500 mg. Ak chceme zlepšiť svoj príjem omega-3 mastných kyselín, mali by sme zvážiť doplnenie stravy rybím olejom alebo pravidelnú konzumáciu rýb bohatých na tieto mastné kyseliny.

Vápnik

Je minerálna zložka, ktorá je nevyhnutná pre zdravie kostí a zubov. Okrem toho však hrá dôležitú úlohu aj v mnohých ďalších funkciách v organizme, napríklad v srdcovom rytme, svalovej kontrakcii a správnej funkcií nervového systému. Väčšina vápnika sa ukladá v kostiach a zuboch, kde tvorí ich pevnú štruktúru. Ak však organizmus nemá dostatočné množstvo vápnika, kosti môžu oslabnúť a zvýši sa riziko osteoporózy a zlomenín. Preto sa odporúča dopĺňať vápnik pomocou potravinových doplnkov. Odporúčaný príjem vápnika pre dospelých sa zvyčajne pohybuje v rozmedzí 1000-1200 mg vápnika denne. Vápnik sa nachádza v mnohých potravinách, najmä v mliečnych výrobkoch, ako sú mlieko, syry a jogurty. Okrem toho ho však nájdeme aj v ďalších zdrojoch, ako sú tmavé zelené listové rastliny (napríklad špenát, kel), tofu, orechy, semená a ryby s mäkkými kosťami (napríklad sardinky). Je však dôležité dbať na to, aby príjem vápnika bol vyvážený s dostatočným príjmom vitamínu D, ktorý pomáha organizmu vstrebávať vápnik.

ZOZNAM dôležitých zložiek a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: www.vitar.sk)

Železo

Je minerálna zložka, ktorá je nevyhnutná pre tvorbu červených krviniek a pre prevádzku mnohých enzýmov v organizme. Taktiež má významný vplyv na imunitu a správnu funkciu mozgu. Železo sa nachádza v mnohých potravinách, najmä v mäse, mäsových výrobkoch, rybách, strukovinách a tmavozelených listových rastlinách. Niektoré potraviny, ako napríklad cereálie, sú obohatené o železo. Priemerný dospelý jedinec by mal prijať denne približne 18 mg železa, zatiaľ čo pre tehotné ženy a ženy počas menštruácie sa odporúča vyšší príjem. Nedostatok železa môže viesť k únave, slabosti, zhoršeniu fyzickej výkonnosti a zvýšenému riziku infekcií. Na druhej strane, nadmerný príjem železa môže byť toxický a spôsobiť zdravotné problémy. Je dôležité dbať na to, aby príjem železa bol vyvážený a aby sa uistili, že organizmus dokáže vstrebávať dostatočné množstvo železa. K tomu môže pomôcť konzumácia potravín bohatých na vitamín C.

Vitamín B12

Známy aj ako kobalamín, je vodou rozpustný vitamín zo skupiny vitamínov B. Je dôležitý pre správnu funkciu mozgu, nervového systému a tvorbu krviniek. Vitamín B12 hrá kľúčovú úlohu pri tvorbe červených krviniek a DNA. Tiež pomáha udržiavať zdravé nervové systémy a podporuje normálne fungovanie mozgu. Nedostatok vitamínu B12 môže spôsobiť problémy s krvou, únavu, depresiu, závraty a problémy s koncentráciou. Ako už pri spomenutých látok a vitamínov, tak aj pri Vitamíne B12 sa odporúčaná dávka líši podľa veku a stavu zdravia. Pre dospelých sa zvyčajne odporúča denne 2,4 mikrogramu vitamínu B12. Túto potrebnú zložku vieme nájsť v potravinách živočíšneho pôvodu, ako sú mäso, ryby, mlieko, syry a vajcia. Vegetariáni a vegáni by mali zvážiť doplnenie vitamínu B12, pretože jeho zdrojom sú najmä potraviny živočíšneho pôvodu, preto je tiež k dispozícii ako doplnok stravy vo forme piluliek, sprejov alebo injekcií.

Faktom je, že správna a vyvážená strava je dôležitá pre udržanie zdravia a celkového blahobytu. Častokrát sa snažíme jesť rôznorodé potraviny, avšak nie vždy je možné získať všetky potrebné živiny len z potravy. Doplnky stravy môžu byť užitočným spôsobom, ako zabezpečiť dostatočný príjem  všetkých potrebných živín pre naše telo. Vitamín D, omega-3 mastné kyseliny, vápnik, železo a vitamín B12 patria medzi najdôležitejšie zložky, ktoré by sme mali mať na pamäti pri plánovaní našej stravy. Možnosť získania týchto vitamínov a látok máme aj z potravy, avšak niekedy je ťažké zabezpečiť ich dostatočné množstvo v danej strave. Najkomplikovanejšie to majú najmä tí, ktorí dodržiavajú špeciálne diéty alebo formy stravy. V takýchto prípadoch by doplnky stravy mohli byť viac ako užitočné.

Viac o téme: ZdravieVitamínyPrevenciaMinerályVýživné látkyDoplnky výživy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9