Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

O tomto vie málokto: PARKINSONOVA choroba môže vyústiť do tohto STAVU

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Medzi najčastejšie symptómy Parkinsonovej choroby patrí stuhnutie svalov, tras rúk, pomalosť pohybu, poruchy rovnováhy a koordinácie. Pacient môže mať aj problémy s rečou, zvýšenými emocionálnymi prejavmi, nespavosťou a únavou.

Objavovať sa môžu tiež príznaky demencie, upozornila neurologička Ronnie Šandorová Traubnerová z bratislavskej Agel Clinic.

"Prevencia Parkinsonovej choroby nie je možná. Všeobecne sa však odporúča zdravý životný štýl, dostatočné množstvo spánku, pravidelná fyzická aktivita a vyvážená strava, ktorá obsahuje dostatok antioxidantov," povedala.

"Udáva sa, že porucha reči, teda dyzartria je u pacientov prítomná v 75 až 90-percentách prípadov. Takže takmer každý pacient má aj dyzartriu. Ide o hypokinetickú dyzartriu, ktorá sa prejavuje zníženou intenzitou hlasu, zotretou artikuláciou, zrýchleným tempom reči či neplynulosťami v podobe opakovania istých častí slov," vysvetlila logopedička Bianka Hrnčiarová z Neurologického oddelenia Fakultnej nemocnice Trnava.  

O tomto vie málokto:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


V prípade podozrenia na Parkinsonovu chorobu by mali pacienti podľa nej vyhľadať odbornú lekársku pomoc, aby ich mohli čo najskôr správne diagnostikovať a začať s adekvátnou liečbou.

Čo pomôže? 

Liečba Parkinsonovej choroby sa zameriava na zmiernenie symptómov a spomalenie progresie ochorenia. Pacientom pomáhajú tiež rôzne terapie, akými ako sú fyzioterapia, ergoterapia a logopédia. Využívajú sa aj  tzv. antiparkinsoniká V prípade neúčinnosti liečby a zhoršovania stavu sa môže indikovať aj chirurgická liečba, pri ktorej sa im do tela zavedie stimulátor na zmiernenie trasu či stuhnutosti svalov.

Dôležitú úlohu hrá aj telesné cvičenie, doplnkové terapie, vyvážená strava a emočná podpora.

"V prípade terapie reči sa zameriavame najmä na zvyšovanie intenzity hlasu a zlepšovanie a spresňovanie artikulácie, čím sa zlepší aj samotná zrozumiteľnosť reči," doplnila Hrnčiarová.

Ako to je na Slovensku?

Na Slovensku ročne pribudne približne 4000 ľudí s Parkinsonovou chorobou. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), o ktorých informovalo pri príležitosti Svetového dňa Parkinsonovej choroby.

O tomto vie málokto:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa štatistík bolo v neurologických ambulanciách sledovaných najviac pacientov s týmto ochorením v roku 2019, a to  25.988. V tom roku pribudlo aj najviac novodiagnostikovaných pacientov (4590).

"Pokles počtu prípadov od roku 2020 mohol byť spôsobený nielen covidom, ale aj spresnením metodiky štatistického zisťovania," vysvetlilo NCZI.

Najnižší počet sledovaných pacientov s Parkinsonovou chorobou zaznamenali v roku 2021 (19.108).

Parkinsonova choroba je druhé najrozšírenejšie neurodegeneratívne ochorenie v populácii, ktoré postihuje najmä ľudí nad 60 rokov. Spôsobuje ju degenerácia častí mozgu, ktoré zodpovedajú za koordináciu a kontrolu pohybov. Celosvetovo trpí Parkinsonovou chorobou sedem až desať miliónov ľudí, pričom viac mužov než žien. Na Slovensku je však štatistika opačná.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaParkinsonova choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9