Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Ste často smädní? Varovný SIGNÁL tela, že je za tým CHOROBA

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Častý smäd bez zjavnej príčiny môže byť príznakom ochorenia. Pociťujú ho napríklad pacienti s cukrovkou 2. typu. Upozornila na to všeobecná lekárka pre dospelých Petra Šelmeciová z bratislavského Preventívneho centra Agel Clinic.

O zvýšenom smäde treba podľa nej povedať svojmu lekárovi.

"Zvýšený smäd zvyčajne pociťujú ľudia s nastupujúcim diabetom 2. typu. Zároveň ho sprevádza aj zvýšené močenie. Ide o obranný mechanizmus tela, ktoré sa snaží zbaviť nadmerného cukru. Keďže choroba prebieha dlho nepozorovane, je to dôležitý signál," priblížila lekárka.

S intenzívnym smädom sa spája tiež Sjögrenov syndróm. Priveľa pijú tiež pacienti s hypertyreózou, pretože sa viac potia. Pri psychogénnej polydipsii zase dochádza k túžbe piť napriek tomu, že nedochádza k dehydratácii.

Je to individuálne

Šelmeciová ozrejmila, že denne sa odporúča vypiť asi dva až tri litre tekutín.

Ste často smädní? Varovný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Pitný režim je však individuálna záležitosť. Vplýva naň vek, hmotnosť, zdravotný stav, charakter práce, životný štýl, ale aj počasie," doplnila.

Pod zvýšenú potrebu pitia sa podľa nej môže podpísať strava s vysokým obsahom soli či lieky, napríklad antipsychotiká, antidepresíva, antikonvulzíva či anticholinergiká.

Viac o téme: ZdravieCukrovkaOchorenieSmäd
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9