Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Počet európskeho OVOCIA s TOXICKÝMI látkami narastá: Je dôvod na OBAVY?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Miera ovocia kontaminovaného pesticídmi v Európe narástla počas rokov 2011–19 o 53 percent. Tretina skúmaných jabĺk a takmer polovica černíc obsahovala látky, ktoré môžu spôsobiť rakovinu, srdcové choroby alebo vrodené poruchy, píšu vedci z organizácie Pesticide Action Network (PAN).

Informuje o tom denník The Guardian.

Pesticídy hlavne v čerešniach

Vedci analyzovali 100.000 vzoriek ovocia v Európe a výsledky sú podľa ich slov "šokujúce". Miera kontaminovaných kivi narástla zo štyroch percent v roku 2011 na 32 percent v roku 2019. Za rovnaké časové obdobie sa zvýšil aj počet čerešní obsahujúcich toxické látky, a to z 22 percent na viac než dvojnásobok.

Čítajte tiež: Odborníci na výživu bijú na poplach: Takto si mnohí zbytočne NIČIA imunitu!

"Spotrebitelia sa nachádzajú v nezávideniahodnej situácii. Zo všetkých strán počúvajú, že majú jesť viac čerstvého ovocia, no väčšina ovocia obsahuje jedovaté pesticídy, ktoré môžu viesť k rôznym ochoreniam. A je úplne zrejmé, že vlády neplánujú používanie týchto pesticídov zakázať, lebo sa boja farmárskej loby," vyhlásila hovorkyňa PAN v Európe Salomé Roynelová.

Odporučila preto kupovať zeleninu a ovocie radšej v biokvalite, najmä pre tehotné ženy a malé deti.

Počet európskeho OVOCIA s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Najšpinavšie" ovocie a zelenina

Podľa údajov za rok 2019 patria medzi najzasiahnutejšie ovocie černice, broskyne, jahody, čerešne a marhule. Zo zeleniny je to zase stonkový zeler, zelerový koreň a kel.

"Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) každý rok uverejňuje komplexnú správu o stave pesticídov v potravinách. Až 98 percent ovocia je dlhodobo v súlade s legislatívou Európskej únie," vyhlásil hovorca Európskej komisie (EK) Stefan Van De Keersmaecker.

Podľa niektorých vedcov však až tak nezáleží na množstve pesticídov, ktoré sa v ovocí nachádzajú, lebo zdravie dokáže poškodiť aj menšie množstvo toxickejšej látky.

O reforme nového zákona Európskej únie o pesticídoch sa malo pôvodne rokovať v marci, no pre obavy z potravinárskej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine sa táto debata presunula na 22. júna.

Viac o téme: Ovocie ZdraviePesticídy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9