Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

JEDNODUCHÁ činnosť, ktorou sa dá veľa pokaziť: Nesprávne SEDENIE si môže vypýtať KRUTÚ daň

PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

I tak banálna vec, akou je sedenie, môže poriadne zabolieť! Trápi sa chrbtica, hrozia bolesti hlavy, kĺby sú preťažené a nastúpi psychická únava. Čo robiť, aby vaše telo už netrpelo? 

Nehrb sa! Mnohí si pamätajú na podobné upozornenia od rodičov. Zatiaľ čo vtedy sme len mávli rukou, dnes to pociťujeme na vlastnej koži. Dôsledky sedenia v nesprávnej polohe môžu byť kruté. Šanca na vznik nepríjemných zdravotných problémov je vysoká, preto sa oplatí vedieť, ako sa tomu vyhnúť. 

Smutnou realitou je, že sa hýbeme čoraz menej. Hlavne počas tohto obdobia, kedy koronavírus mnohých pripútal na stoličky v domácom prostredí, ktoré sa stalo ich pracovným miestom. Pritom sedenie nie je poloha tela, ktorá je človeku úplne prirodzená. Pôvodne sa človek viac hýbal. 

Sedenie znie ako aktivita, pri ktorej sa nedá nič pokaziť. Opak je pravdou. I takouto nenáročnou činnosťou si môžete narobiť kopu problémov. 

Stolička ako zdravotná pomôcka

Zlá stolička neexistuje. Iba človek, ktorý na nej zle sedí. Ak vie, ako správne sedieť, môže byť na akomkoľvek kresle. Na druhej strane, prečo si to nezjednodušiť? Existujú stoličky či iné pomôcky, ktoré podporujú správnu polohu pri sedení. Slovenský trh ponúka množstvo rôznych anatomicky tvarovaných stoličiek, ktoré by si mal každý najprv vyskúšať na sebe a potom zvážiť ich kúpu. Nie sú totiž vhodné pre každého.

Správne kreslo by malo mať minimálne 5 koliesok kvôli stabilite a ľahkému posunu po podlahe. So sedadlom by ste mali vedieť ľahko manipulovať. Napríklad operadlo treba prispôsobiť výške a tvaru svojej chrbtice, pričom jeho výška by nemala presiahnuť výšku lopatiek. Všímajte si tiež bedrovú opierku, ktorá by mala byť vo výške opasku.  

Fit lopta radšej NIE

Niektorí v mylnej predstave, že pomôžu svojmu zdraviu, vymenili stoličku za fit loptu. Teraz príde sklamanie. Fit lopta je vhodná len na krátkodobé sedenie. Ide o skvelú pomôcku na cvičenie, no neodporúča sa na nej sedieť celý deň. Ak by na vás prišla únava, vtedy má človek tendenciu zmeniť polohu na fit lopte, a tým by došlo k zlému spôsobu sedenia. Preto sú vhodnejšie stoličky s operadlom a bočnými opierkami, vďaka ktorým je hmotnosť tela optimálne rozložená.

JEDNODUCHÁ činnosť, ktorou sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalšie rady, ako správne sedieť

  • Základom je vzpriamená pozícia bez hrbenia
  • Na stoličke treba sedieť na celej hĺbke sedadla, chrbát je opretý v celej dĺžke o operadlo
  • Pomôže systém pravých uhlov – predlaktie sú opreté o opierky rúk v uhle 90 stupňov a nohy zvierajú s podlahou taktiež uhol 90 stupňov, pričom sú rozkročené aspoň na šírku bokov. Chodidlá sú na zemi.
  • Plecia a šiju majte uvoľnené a lakte držte pri tele 
  • Udržujte svoje telo aktívne a raz za čas zmeňte polohu. Napríklad, ak telefonujete, postavte sa.
  • Vrchný okraj monitora by mal byť v úrovni vašich očí. Váš pohľad by mal teda smerovať dole. Ak hľadíte hore, zaťažujete krk. 

Ak pri sedení nepociťujete žiadne bolesti, ide o dobré znamenie!

Ak hľadáte stoličku, ktorá poskytuje benefity sedenia na Fitlopte ale zároveň má výhody klasickej stoličky navštívte stránku www.spinergo.com

Viac o téme: ZdravieSedenieSprávne sedenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9