Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

No toto sa pripravte: Práve v tomto období hrozí zvýšené riziko ochorení a chrípky!

Zima so sebou prináša zvýšené riziko rôznych chorôb.
Zima so sebou prináša zvýšené riziko rôznych chorôb. (Zdroj: thinkstock.com)

Meteorológovia hlásia nízke teploty a skutočný začiatok tohtoročnej zimnej sezóny, čo so sebou prináša aj zvýšený počet akútnych respiračných ochorení a chrípky, či jej podobných ochorení.

Hlavne chrípka každoročne spôsobí na Slovensku niekoľko tisíc ťažkých komplikácií – zápal pľúc, zápal priedušiek, zápal prínosových dutín, zápal stredného ucha, neurologické ochorenie, z ktorých mnohé vyžadujú hospitalizáciu. Tieto ochorenia môžu mať trvalé zdravotné následky. Najčastejšie je potrebné na chrípku hospitalizovať deti mladšie ako 2 roky a starších ľudí nad 60 rokov.

„Chrípkové ochorenie by preto ľudia nemali podceňovať a každé chrípkové a chrípke podobné ochorenie by mali vyležať a adekvátne liečiť,“ zdôrazňuje vedúca odboru epidemiológie MUDr. Mária Avdičová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica.

Od začiatku chrípkovej sezóny 2015/2016 bolo vo virologických laboratóriách úradov verejného zdravotníctva celkovo vyšetrených 504 vzoriek biologického materiálu (239 výterov z nosohltanu a hrdla a 265 dvojíc sér), z ktorých bol 2-krát laboratórne potvrdený vírus chrípky A bez bližšej špecifikácie, v troch prípadoch adenovírus, v jednom prípade RS vírus a 1-krát vírus parachrípky.

Chrípka by sa nemala podceňovať 

Chrípka je závažné, vírusové, vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré prebieha každoročne v epidémiách najmä v zime a na začiatku jari v chladnom počasí, keď narastá riziko podchladenia organizmu a ľudia sa viac zdržujú v uzatvorených priestoroch. Pôvodcom ochorenia je chrípkový vírus, ktorý sa nachádza vo veľkom množstve v sekréte dýchacích ciest a vylučuje sa pri rozprávaní, kašľaní a kýchaní. Veľké množstvo vírusu vylučovaného dýchacími cestami chorého a malá dávka vírusov potrebná na vyvolanie infekcie, sú jednou z príčin rapídneho šírenia sa chrípky. Ľudia sa však môžu nakaziť aj kontaktom s predmetmi kontaminovanými výlučkami z dýchacích ciest a následným dotykom sa svojich úst alebo nosa (podávanie rúk, uteráky, použité vreckovky, predmety bežného používania, kľučky od dverí). Inkubačný čas, (čas, ktorý uplynie od preniknutia choroboplodných zárodkov do objavenia sa prvých príznakov ochorenia) je 1-3 dni.

Vzhľadom na existenciu veľkého množstva iných respiračných vírusov, ktoré môžu vyvolať ochorenie podobné chrípke, sa samotná chrípka často podceňuje. Na rozdiel od iných respiračných vírusov, vírus chrípky je schopný spôsobiť vysokú chorobnosť v krátkom čase s ťažkým priebehom ochorenia, ktoré môže končiť úmrtím. V mnohých prípadoch sa chrípka neuvádza ako bezprostredná príčina smrti. Často je to skôr bakteriálny zápal pľúc, metabolický rozvrat, zlyhanie srdca a iné závažné zdravotné následky. Iniciátorom týchto ťažkých komplikácii je však chrípka. Klinicky závažný priebeh ochorenia epidemiológovia zaznamenávajú hlavne u starých a chronicky chorých ľudí, no často aj u zdravých ľudí pod 50 rokov.

Ako sa chrániť? 

V epidémiách chrípky a chrípke podobných ochorení býva najvyššia chorobnosť u detí do 15 rokov, preto sú v detských kolektívnych zariadeniach – jasliach, škôlkach i školách, veľmi dôležité preventívne opatrenia.

„Je to hlavne časté a účinné vetranie - otvorenie okien dokorán cez každú prestávku, ak je to možné, tak aj počas vyučovania vetrať ventilačným oknom, ale aj dokonalé vetranie počas upratovania a po skončení vyučovania, či prevádzky detského zariadenia. Denne treba dôsledne odstraňovať vlhkou utierkou s prísadou čistiaceho prostriedku prach, umývať podlahy a ostatné plochy vrátane radiátorov a kľučiek dverí. V čase epidémie chrípky a chrípke podobných ochorení odporúčame na toto čistenie použiť aj dezinfekčné prostriedky,“ hovorí k téme prevencie MUDr. Avdičová.

Upozorňuje, že sa nemá zabúdať na dodržiavanie zásad osobnej hygieny detí, zabezpečenie mydla na umývanie rúk, jednorazových papierových utierok na utieranie rúk, alebo vlastných uterákov. Deti je potrebné naučiť pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou minimálne 20 sekúnd po znečistení, napr. po kýchnutí, po použití WC, po kontakte so zvieraťom, pred jedlom, vždy po návrate domov, po pobyte vo verejnom dopravnom prostriedku a pod. Samozrejme v školských zariadeniach musí dbať na dodržiavanie zásad osobnej hygieny aj personál, ktorý kontroluje, aby do detských a školských kolektívnych zariadení dochádzali len zdravé deti a zdravý personál. Svoju úlohu v prevencii proti chrípkovým ochoreniam majú i rodičia.

Neustále opakovanie princípov prevencie proti chorobám, hlavne v tomto období proti respiračným ochoreniam a chrípke, má svoj význam. Ľuďom treba pripomínať, čo ich uchráni pred ochorením, ktoré môže mať v krajnom prípade fatálny dopad,“ konštatuje MUDr. Avdičová.

Najčastešie otázky o ochorení

Čo je to chrípka?
Infekčné ochorenie spôsobené vírusom, ktorý sa šíri z človeka na človeka pri kašľaní, kýchaní a rozprávaní. Človek môže šíriť chrípku ešte predtým, než sa sám cíti byť chorým. Aké sú jej príznaky chrípky? Horúčka najmenej 38°C a viac, bolesť hlavy, svalov a celého tela, bolesť hrdla, suchý kašeľ, nádcha, únava a sťažené dýchanie.

Ako sa chrípka lieči?
Potrebné je ostať doma, neprenášať vírus na iných. Oddychovať, piť veľa tekutín, užívať lieky tlmiace príznaky chrípky (proti teplote, kašľu, bolesti), vyhýbať sa užívaniu alkoholu a fajčeniu.

Ako sa pred ochorením chrániť?
Celoročne konzumovať stravu bohatú na vitamíny, otužovať sa, pohybovať na čerstvom vzduchu, obliekať sa primerane počasiu. V čase epidémie sa vyhýbať pobytu v nevetraných priestoroch a obmedzovať návštevu spoločenských podujatí. Najlepšou cestou ako sa chrípke vyhnúť, je dať sa zaočkovať.

Komu sa očkovanie odporúča?
Očkovať proti chrípke by sa mali najmä osoby nad 65 rokov, s ochoreniami srdcovo-cievneho systému, s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, metabolickými, renálnymi a imunitnými poruchami. Pre indikované skupiny je vakcína plne hradená zo zdravotného poistenia.

Komplikácie chrípky
Organizmus oslabený chrípkou ľahko podlieha tzv. sekundárnym infekciám bakteriálneho pôvodu. Patria k nim: zápal pľúc, zápal priedušiek, zápal stredného ucha, centrálneho nervového systému. Komplikácie sa častejšie vyskytujú u veľmi malých detí, u 65- a viacročných a osôb s chronickými chorobami. Častým pôvodcom komplikácii je Streptococcus pneumoniae (pneumokok). Súčasne s vakcínou proti chrípke, alebo počas celého roka je možné podať vakcínu proti pneumokokovým infekciám. Ochranný účinok vakcíny nastupuje 14 dní po podaní a trvá 5 rokov. 

Čítajte tiež: Cestujete do Ameriky či Afriky? O tomto by ste mali vedieť, inak môžete dopadnúť veľmi zle!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9