Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nebezpečná choroba úradovala: Zomrelo trojročné dieťa!

Smrť dieťaťa vždy otrasie celou rodinou.
Smrť dieťaťa vždy otrasie celou rodinou. (Zdroj: thinkstock.com)

V stredu tento týždeň (28. októbra) bolo na regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Rimavskej Sobote nahlásené úmrtie trojročného dieťaťa z mnohopočetnej rodiny z osady s veľmi nízkym hygienickým štandardom.

Po návšteve pohotovosti ho vo večerných hodinách prijali deň predtým na Detské oddelenie v Rimavskej Sobote s klinickými príznakmi meningokokovej infekcie – pocitom nevoľnosti s nutkaním na zvracanie, nauzea, dehydratácia a teplotou do 39°C. Po dvoch hodinách hospitalizácie sa klinický stav pacienta náhle zhoršil a začali mu zlyhávať orgány. Napriek intenzívnej zdravotnej starostlivosti a kardiopulmonálnej resuscitácii dieťa umrelo.

Zoskupenie týchto príznakov je jedna z foriem meningokokovej mmeningitídy (hnisavý zápal mozgových blán - najrýchlejšie infekčné smrtiace ochorenie), diagnóza. A 39.1 Waterhouseov - Friderichsenov syndróm. Toto ochorenie bolo diagnostikované len na základe klinickej symptomatológie bez laboratórneho potvrdenia prípadu.


Úľava už do niekoľkých sekúnd: Rýchla pomoc, keď vás sekne!


Epidemiologické vyšetrenie v ohnisku nákazy vykonali odborní pracovníci epidemiológie tamojšieho RÚVZ hneď v stredu 28.10.2015.

O aké ochorenie ide? 

Meningokoková choroba má často ťažký až prudký priebeh s vysokou úmrtnosťou. Osud pacienta závisí od včasnej diagnostiky a liečby. V rámci protiepidemických opatrení v ohnisku nákazy priamym kontaktom bol nariadený v bydlisku dieťaťa lekársky dohľad a zabezpečené profylaktické podanie antibiotickej terapie (Ciphin, Amoksiklav). Pitevná správa zatiaľ nie je k dispozícii.

Čítajte tiež: Bežné rituály na záchode, ktorými si ubližujeme: Odstráňte ich, inak to dopadne zle!​

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9