Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Zbavte sa nepríjemného akné: Takto skoncujete s trápením

Liečba akné patrí len do rúk lekára!
Liečba akné patrí len do rúk lekára! (Zdroj: profimedia.sk)

Liečba akné, ktoré je najčastejším kožným ochorením v puberte a jedným z najčastejších chronických ochorení kože, patrí do rúk lekárov.

Neliečené alebo nesprávne liečené akné často zanecháva jazvy, upozorňuje dermatovenerologička Eva Rasochová z Dermatovenerologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava. Samoliečba sa preto neodporúča.

Týka sa i dospelých

Ochorenie postihuje obe pohlavia, u chlapcov sa však podľa jej slov vyskytujú ťažšie formy a majú dlhšie trvanie.

"Môže sa však vyskytovať aj u novorodencov, detí pred pubertou a dospelých vyššieho veku. Vo väčšine prípadov sa akné zhoršuje postupne s maximom za tri až päť rokov od začiatku ochorenia," priblížila Rasochová.

Bez spolupráce sa pacient nevylieči

Upozornila, že pri liečbe akné je nevyhnutná spolupráca pacienta a starostlivosť o pleť doma. Prejavy akné odporúča doma nikdy nevytláčať, keďže sa tým rozšíri zápal a môžu vzniknúť aj jazvy. Vysvetlila, že cieľom liečby, ktorej základom sú antibiotiká, je ovplyvniť podľa možnosti čo najviac faktorov vedúcich ku vzniku akné.

"Aj keď lekár veľmi starostlivo vyberie prípravok na liečbu akné, výsledok nemusí byť zaručený bez dobrej spolupráce pacienta. Pacienta treba upozorniť, že akné je chronické ochorenie, musí byť trpezlivý a dodržiavať rady lekára," zhrnula Rasochová.

Akné postihuje vlasovo-mazový folikul s veľkou mazovou žľazou a tenkým malým vlasom. U väčšiny pacientov začína ochorenie v puberte, keď dochádza ku zvýšenej produkcii mužských pohlavných hormónov, ktoré stimulujú činnosť mazových žliaz.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9