Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Ste nespokojní? Nemusíte akceptovať prístup lekára, máte svoje práva

Pacienti majú svoje práva, čo si však málokedy uvedomujú.
Pacienti majú svoje práva, čo si však málokedy uvedomujú.

Slovenský pacient si podľa Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) málokedy uvedomuje svoje práva, hoci úroveň ich dodržiavania patrí na Slovensku medzi najvyššie v Európe. Pri príležitosti dnešného siedmeho výročia Európskeho dňa práv pacientov preto vyzýva aj verejné inštitúcie na aktívnejší prístup k osvete širokej verejnosti na túto tému.

"V diskusii o úlohách inštitúcií v reforme zdravotníctva sa zabúda na úlohu toho najvýznamnejšieho v tomto procese, a tým je pacient. Práve on môže a mal by, ak bude poznať svoje práva, zvýšiť tlak priamo na lekárov, či zariadenia," povedala prezidentka AOPP Eva Madajová.

Upozornila, že pacienti na Slovensku majú ešte zaužívané zvyky z minulosti, v rámci ktorých často akceptujú nie vždy propacientsky prístup lekára, či zariadenia.

Sme na treťom mieste v úrovni dodržiavania práv

Zlepšenie vnímania práv pacientmi je podľa Madajovej spôsob, akým zachovať pomerne vysokú úroveň ich dodržiavania v SR.

"V roku 2011 sme sa umiestnili na treťom mieste, toto sa však môže zmeniť, keďže celá Európa začína čoraz viac tlačiť na budovanie povedomia o právach pacientov," poznamenala.

Asociácia spustila spoluprácu s pacientskym fórom

Asociácia je členom európskeho pacientskeho fóra, prostredníctvom ktorého sa majú slovenské organizácie možnosť vyjadrovať sa k európskej legislatíve v oblasti práv pacientov.

"Aj preto sme spustili v spolupráci s fórom program na budovanie kapacít pacientskych organizácií na Slovensku," priblížila Madajová. Dodala, že práve k podobným aktivitám by sa mali pripojiť aj slovenské verejné inštitúcie.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9