Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odhaľte najčastejšie chyby vo fitku: Odstráňte ich a získajte dokonalú postavu!

Osobný tréner a nutričný špecialista prezradil, ako prežiť sviatky bez pribúdajúcich kíl!
Osobný tréner a nutričný špecialista prezradil, ako prežiť sviatky bez pribúdajúcich kíl! (Zdroj: Martin Roháček)

Môžete chodiť každý deň do fitness centra, no ak necvičíte správne, výsledkov sa nedočkáte. Ak nechudnete alebo vás po tréningoch všetko bolí, robíte niečo zle. Osobný tréner a nutričný špecialista Mgr. Martin Roháček odhalil najčastejšie chyby, ktoré robíte v posilňovni!

1. Nesprávna organizácia tréningu

„Za najväčšiu chybu jednoznačne považujem nesprávnu organizáciu tréningu. Ľudia napríklad vôbec nevyužívajú zahriatie organizmu na začiatku tréningu,“ upozorňuje Martin Roháček.

 Ako ďalej dodal, z fyziky je známe, že čím je vyššia teplota telesa, tým lepšia vodivosť. Tak isto to funguje aj v našom tele. Je dôležité, aby malo naše telo vyššiu teplotu, pretože nervové vzruchy, ktoré riadia naše svaly, prechádzajú potom omnoho rýchlejšie, čo nám zabezpečuje lepší výkon a ľahší pohyb.

„Taktiež mnoho ľudí nepozná fyziológiu nášho tela a tiež nevie kedy naše telo využíva aký zdroj energie na prácu. Preto potom ich cvičenie nemá požadovaný efekt, aký by očakávali. Tým mám na mysli postupnosť v tréningu pri kombinácii posilňovania a kardio aktivity,“ povedal Martin Roháček.

2. Technika cvičenia

Technika cvičenia je podľa osobného trénera druhou podstatnou chybou, ktorej sa ľudia dopúšťajú v posilňovni.

„Dovolím si tvrdiť, že 80% návštevníkov fitnesscentra nepoužívajú správnu techniku cvičenia,“ varuje Martin Roháček.

3. Slabá koncentrácia - sústredenie na cvičenie

Najväčším svalom v ľudskom tele je náš mozog, ktorý vysiela všetky nervové impulzy do svalov na prácu. Ak nie sú tieto impulzy stopercentné, ani činnosť našich svalov nebude stopercentná.

4. Nepravidelnosť cvičenia

„Telo potrebuje mať pravidelný stimul, aby vedelo reagovať na podnet, ktorý chceme vyvolať,“ povedal Martin Roháček.

5. Častá zmena tréningu

Podľa Martina Roháčka je poslednou chybou príliš častá zmena tréningu. Pre dosiahnutie rýchleho a maximálneho efektu by mal človek dodržiavať tréningový rozpis, ktorý precvičuje aspoň 8 týždňov.

„Len pri pravidelnom aplikovaní rovnakého tréningového podnetu dokáže telo rozpoznať čo od neho očakávame a bude sa vedieť rýchlejšie a efektívnejšie adaptovať na daný tréningový podnet, čo znamená rýchlejšie a efektívnejšie dosiahnutie výsledkov,“ dodal tréner.

Požiadajte o pomoc odborníka

Ak chcete tieto chyby odstrániť a dosiahnuť požadované výsledky, zverte sa do rúk profesionálneho osobnéha trénera. Jedine dlhodobá spolupráca, kedy tréner vedie svojho zverenca až do momentu dosiahnutia vytúženého cieľa, vám pomôže. Na druhej strane tiež nie je na škodu využiť služby osobného trénera aj krátkodobo, kedy tréner nastaví individuálny tréningový režim pre dosiahnutie vytúženého cieľa. 

„Z vlastnej skúsenosti musím povedať, že doba dosiahnutia vytúžených výsledkov sa podstatne skracuje vďaka odborným vedomostiam a skúsenostiam osobného trénera. Mnoho mojich klientov bolo pozitívne prekvapených, aké je to jednoduché a rýchle pod vedením odborníka,“ dodal na záver Martin Roháček, ktorý na stránke Martinrohacek.sk ponúka užitočné informácie o cvičení a stravovaní.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9