Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Koniec výhovoriek: Prečo by ste mali práve teraz začať chudnúť?

Využite jeseň na chudnutie! Zobraziť galériu (2)
Využite jeseň na chudnutie! (Zdroj: sxc.hu )

Ak stále otáľate a odkladáte začiatok vášho chudnutia, povedzte si dosť! Teraz by ste s tým už naozaj mali začať, september a október sú totiž najlepšími mesiacmi na zhadzovanie prebytočných kíl. Aj keď zdravá strava a pravidelný pohyb by vás mali sprevádzať po celý rok, zmenu životného štýlu môžete zrealizovať najlepšie práve teraz. Pozrite sa, prečo sú tieto chladné mesiace výborné na chudnutie!

V septembri a októbri sme všetci nadopovaní vitamínom D, ktorý sme získali zo slnka. Ľudský organizmus je po lete prečistený, myseľ pozitívne naladená slnečným žiarením a myslíme na príjemné spomienky z dovolenky, z ktorej ešte čerpáme energiu. Jednoducho ideálny čas na chudnutie!

Využite sezónne potraviny

Výživový poradca Ing. Libor Javro potvrdzuje, že hlavne september je najlepší, kedy môžete začať na sebe pracovať. Jesenné obdobie ponúka pestrú škálu ovocia a zeleniny, ktoré sú bohaté na vitamíny.

„V septembri je veľmi vhodné začať redukovať svoju hmotnosť, pretože sú všetky podmienky na to, aby sa organizmus mohol prispôsobiť vyváženému stravovaniu a vhodnému pohybu. V našich podmienkach je práve v tomto období dostatočné množstvo dopestovaných potravín, ktoré nám zaručujú racionalitu stravovania,“ povedal Ing. Libor Javro.

Nášmu telu už nestačia len ľahké šaláty, ktorými ste sa dopovali v lete. Vtedy ste ich konzumovali sami od seba, keďže počas horúčav mal človek chuť len na vodu a ľahké jedlá. Teraz však prichádzajú na rad i jablká, ktoré sú bohatšie na cukor, vitamín C, ale i vlákninu.

Práve dopestované ovocie a zelenina majú najvyšší podiel vitamínov a minerálov, najmä z toho dôvodu je veľmi vhodné, pokiaľ sa rozhodnete redukovať svoju hmotnosť normálnou prirodzenou cestou, využiť vo svoj prospech jesenné obdobie,“ povedal Ing. Libor Javro.

Niet nad pravidelnosť

Aj keď sa dni skracujú a zhoršuje sa počasie, zlú náladu ľahko prekonáte fyzickou aktivitou. Keďže pri chudnutí je veľmi dôležitá pravidelnosť, v lete sme s tým všetci mali problém. Užívali sme si dovolenky, výlety s priateľmi, jednoducho sme boli rozlietaní. Navyše, padali teplotné rekordy, takže málokomu sa chcelo potiť pri nejakej fyzickej aktivite. Ťažko dodržiavať v lete pravidlá chudnutia a navštevovať posilňovňu.

V septembri sa ale vraciame k starým návykom, takže nie je problém zaradiť do nášho denného režimu i pravidelný pohyb. Neprekvapia nás ani žiadne horúčavy, v ktorých sa namáhavý pohyb zvyčajne ani neodporúča. Preto môžete toto počasie využiť na rôzne športy vrátane rýchlej chôdze, behu, jazdy na bicykli či na korčuliach.

Navyše, jesenné počasie by mali využiť hlavne alergici. Vo vzduchu je teraz oveľa menej alergénov ako bolo v priebehu leta a na jar. Pokojne teraz môžu tráviť väčšinu času vonku a zašportovať si. Využite to!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9