Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Takto si zrýchlite metabolizmus na plné obrátky a schudnete

Zrýchlite si metabolizmus a spáľte viac tukov.
Zrýchlite si metabolizmus a spáľte viac tukov.

Väčšina z vás už asi vie, či má rýchly alebo pomalý metabolizmus. Viete ale, ako vlastne funguje, a ako môžete ovplyvniť jeho rýchlosť?

Viacerí zahraniční odborníci na stravovanie a chudnutie prezradili, ako sa dá jednoduchým spôsobom zrýchliť metabolizmus na plné obrátky, a tým efektívne schudnúť!

Princíp metabolizmu sa dá ľahko prirovnať k autu: funguje totiž podobne ako všetky mechanizmy, ktoré potrebujú k svojmu fungovaniu nejaký pohon. Čím je metabolizmus rýchlejší, tým lepšie spaľuje tuky. Ako zaistiť, aby fungoval čo najlepšie?

Ktorý ste typ?

Sú dva metabolické typy: do prvého typu patria ľudia, ktorí lepšie spaľujú tuky a v druhom sú tí, ktorí spaľujú lepšie sacharidy. Je ťažké povedať, či je prvý typ lepší ako druhý, rozhodne je dobré vedieť, kam patríte a podľa toho začať na sebe pracovať.

Osobný tréner Guiseppe Minetti z klubu The Token Yard Club to vysvetlil nasledovne: "Ak ste ako dieťa mali radi dlhšie trate a zvládali ste ich bez problémov alebo ste neustále niečo vymýšľali a robili, tak sa predpokladá, že spaľujete lepšie tuky (pri kardiu). Ak ste boli lepší pri šprintoch, rýchlo ste sa unavili, ale zase rýchlo zotavili, dá sa predpokladať, že spaľujete rýchlejšie sacharidy."

Jedzte pravidelne

Všetci poznajú staré známe pravidlo, že by sme mali jesť pravidelne a menšie porcie. Ale ruku na srdce, kto z nás to vlastne robí? Vyskúšajte to na vlastnej koži a uvidíte, že nebudete mať hlad a zároveň schudnete!

Súhlasí s tým i prezident Precision Nutrition John Berardi: "Snažte sa jesť každé dve až tri hodiny. Tak zrýchlite metabolizmus, a tým budete rýchlejšie a viac spaľovať!"

Konzumujte ryby

K zrýchleniu metabolizmu prispejete i zvýšenou konzumáciou rýb, ktoré obsahujú omega-3 kyseliny. Priemerná žena, ktorá má sedavý spôsob života, spáli približne 1 400 kalórií denne. Štúdie dokazujú, že ak si dá denne 300 miligramov rybieho tuku, zrýchli sa jej metabolizmus, a tým spáli až o 400 kalórií viac. Rybí olej zvyšuje hladinu enzýmov, ktoré spaľujú tuk. Doprajte si hlavne lososa, ktorý navyše obsahuje vitamín F, čím si posilníte imunitný systém.

Vypnite klimatizáciu

Podľa štúdie Davida Allisona, profesora a riaditeľa na Alabamskej univerzite, má veľký vplyv na stravovanie, a tým aj metabolizmus, klimatizácia.

"Ak je nám horúco alebo chladno, automaticky sa nám mení chuť k jedlu," upozorňuje David Allison.

Podľa neho, ak sa človek nachádza v miestnosti s klimatizáciou, zje viac, ako by bol v miestnosti bez nej.  Ak teda necháte okolo seba prirodzenú teplotu, bude sa vaše telo zohrievať alebo chladiť samé, a tak sa postará o zrýchlenie metabolizmu.

Posilujte

Aby metabolizmus pracoval na vyššie obrátky, posilujte pravidelne svalové skupiny!

"Vďaka spevňovaniu stehien a zadku budete nielen viac spaľovať, ale navyše zoštíhlite a vyrysujete si telo. Je to spôsobené tým, že k posilovaniu veľkých partií je potreba veľkej energie a tú si telo berie z uloženého tuku, takže omnoho rýchlejšie schudnete. Drepy a výpady patria medzi jedny z najlepších cvičení. Cvičenie na triceps alebo biceps vaše ruky krásne vyrysuje, ale pozor! Nemá vplyv na metabolizmus. Sú to totiž malé svaly na to, aby ovplyvnili celý systém spaľovania," radí osobný tréner Guiseppe Minetti z klubu The Token Yard Club.

Relaxujte

Metabolizmus je poháňaný niekoľkými hormónmi ako leptín, kortizol, inzulín a adrenalín, ktoré sú aktivované denným svetlom a vedia nás "postrčiť" k aktivite a jedlu. Na nich závisí, ako zvládneme stresové situácie, no spaľovanie však neovplyvňujú.

Našťastie, sú tu aj iné hormóny ako glukagón, rastový hormón HGH, testosterón alebo melatonín, ktoré tuk spaľujú. Tie začnú fungovať vo chvíli, keď sa naše telo večer skľudní a odpočíva. V tom okamžiku sa metabolizmus nakopne a začne pracovať na plné obrátky.

Naučte sa preto každý večer relaxovať a hoďte povinnosti za hlavu! Prispejete tak k rýchlejšiemu metabolizmu, a tým ku štíhlej postave.

Prečítajte si viac o diéte podľa metabolického typu, vďaka ktorej môžete schudnúť niekoľko kilogramov.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9