Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Tajomné ovocie, o ktorom vie málokto: Mišpuľa zabráni cukrovke a uľahčí trávenie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak vám toto ovocie nič nehovorí, odteraz to bude inak! Práve v jesennom období naň môžete natrafiť prakticky kdekoľvek, pritom málokto vie, že niečo také existuje. Polovicu objemu plodu mišpule síce tvoria semená, no toto šťavnaté ovocie prekvapí svojou liečivou silou.

Účinný prostriedok v boji proti cukrovke a priaznivé účinky na trávenie! Taká je mišpuľa, ktorá má priam zázračné účinky na ľudské telo, pritom len málo ľudí vie o existencii tohto ovocia. Veľká škoda! Zoznámte sa s ovocím, ktoré na prvý pohľad môže pripomínať marhuľu, no v plode sa skrýva oveľa viac, o čom svedčia výskumy, zrealizované odborníkmi.

Čítajte tiež: Tento zlozvyk sa spája s podpriemerným intelektom: Znak nízkeho IQ!

Bojovník proti cukrovke

Mišpule obsahujú minerálne látky ako vápnik, horčík, draslík a vitamín C a vitamín B2. Taktiež v nich nájdeme vlákninu a organické kyseliny. 

Výťažky z mišpule znižujú hladinu cukru v moči, čo potvrdil výskum na Univerzite Frederika II. v talianskej Neapole. Na svedomí to majú látky ako glykozidy a triterpenoidy, ktoré obsahuje toto ovocie vo väčšej miere. Účinnosť mišpulí proti cukrovke potvrdili aj ďalšie štúdie, ktoré boli vykonané na Autonomous University of Mexico. Hoci ovocie obsahuje cukry, považuje sa za účinného bojovníka proti cukrovke!

Vhodná pri hnačke, dne i zlýhaní ľadvín

Tu však účinky tohto ovocia na ľudské telo zďaleka nekončia! Mišpuľa má na tráviaci trakt sťahujúci účinok. Upokojuje celý organizmus, zásobuje ho vodou a doplňuje minerálne soli. Odporúča sa ako prvá pevná strava po pôste alebo infekčnom ochorení, ktoré sprevádza hnačka. Môžete zjesť aj veľké množstvo ovocia a svojmu telu tým len pomôžete. 

Ide o účinné diuretikum, keďže podporuje tvorbu moču a uľahčuje jeho vylučovanie. Tým, že obsahuje veľké množstvo minerálov a nízky obsah proteínov, sa odporúča pri dne, vysokej hladiny kyseliny močovej, ľadvinových kameňoch a tiež pri zlyhaní ľadvín. 

Konzumácia tohto ovocia je najlepšia hlavne v období, kedy je chrípková sezóna a hrozí vznik prechladnutia či chrípky. Nachádzajú sa v nich triterpenické estery, ktoré majú silný protivírusový účinok, hlavne proti rinovírusom, ktoré spôsobujú zápal horných dýchacích ciest. 

Tajomné ovocie, o ktorom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Najlepšie sú bez úpravy

Mišpule bývajú dosť kyslé, preto ich treba nechať dozrieť. Ak si plody otrháte v novembri, je dobré skladovať ich do zmäknutia niekoľko týždňov. Rastlina, na ktorej rastú mišpule, je veľmi odolná proti mrazom. Zvyčajne sú plody jedlé, až keď zmäknú po prvých mrazoch, alebo po pár týždňoch uskladnenia. 

Hodia sa do kompótov a džemov, vďaka čomu ich môžete konzumovať po celý rok. Najlepšie sú však surové, ako ich odtrhnete zo stromu, keďže inými úpravami strácajú veľa živín. 

Ako na mišpuľovú kúru?

Väčšinou sa robí v jarnom období, kedy sa počas kúry konzumuje 1 až 2 kilá mišpulí po dobu 2 až 3 dní. Môžete počas toho konzumovať aj sucháre alebo toasty. Kúra sa môže opakovať každé tri týždne.   Je obzvlášť bhodná pri hepatitíde, cirhóze či steatóze - pri nadmernom ukladaní cukru v pečeni. Pomáha zlepšovať objem pečene v prípade hepatomagálie, čo je chorobné zväčšenie pečene. 

Viac o téme: JeseňOvocie PlodyMišpuľa
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9