Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ktoré sviatočné jedlá by mali putovať do koša? Tieto už vyhoďte!

Po sviatkoch si potraviny z chladničky pretrieďte, nie všetky sa budú dať ešte skonzumovať.
Po sviatkoch si potraviny z chladničky pretrieďte, nie všetky sa budú dať ešte skonzumovať. (Zdroj: thinkstock.com)

Pred Vianocami sme nakúpili zásoby jedla v snahe zabezpečiť, aby rodine nič nechýbalo a aby sme nemuseli medzi sviatkami chodiť po obchodoch. U mnohých preto zostalo veľa potravín aj po tom, čo sviatky už skončili. Ktoré by však mali už putovať do koša?

Dátum spotreby neignorujte

Výrobcovia uvádzajú dátum spotreby výrobkov, ktorý rozhodne nie je len na okrasu, takže ho neignorujte a dodržiavajte. Všetko po záruke môže byť škodlivé a zdraviu nebezpečné. Ak si však dáte záležať na spôsobe skladovania výrobkov, predĺžite tým ich čerstvosť a kvalitu.

Pozor však na mleté mäso, kuracie mäso, či ryby. U nich sa veľmi rýchlo množia nebezpečné baktérie, preto ich skonzumujte hneď po zakúpení!

Mäso

Po uplynutí doby spotreby ho už nekonzumujte. Čerstvé mäso a ryby vákuovo zabaľte a zmrazte hneď po zakúpení, prípadne po tepelnom spracovaní. Všeobecne platí, že by ste ho potom nemali v mrazničke skladovať dlhšie ako 3 mesiace.

Nezabúdajte, že ryby sa rýchlo kazia v prípade, ak nie sú zmrazené na kosť. Je pritom jedno, či sú obalené a vyprážané alebo nie.

Kyslá kapusta

Kyslá kapusta vydrží dlho, to, čo vám z nej zostane z pôvodného balenia uskladňujte aj so šťavou. Ak ju dáte do chladničky bez šťavy, uschne a potom je vhodná už len do koša.

Koláčiky s polevou

Sušienky vám vydržia veľmi dlho, no iné je to v prípade rôznych rolád či korpusoch zaliatych v čokoláde. Nezabúdajte, že ich miesto je teraz v chladničke, v žiadnom prípade nie na stole! Aj keď sa nemusíte zo starých koláčikov otráviť, myslite na to, že obsahujú stužený tuk, maslo či smotanu a tie nemusia urobiť vášmu žalúdku práve najlepšie.

Pochutnali ste si na tučných, ťažko stráviteľných jedál, vypili ste veľa alkoholu, kávy či sýtených nápojov? To všetko môže byť príčinou nepríjemných pocitov kyslosti a pálenia v ústach (pálenie záhy). K úľave môže napomôcť prípravok Vyprošťovák Antacidum!

Syr

Ak je neotvorený, nakrájaný na plátky, vydrží 2 týždne. Syr v bochníku vydrží aj pár mesiacov. Avšak pozor, nie každý dokáže rozoznať ušľachtilú pleseň od škodlivej. Ak si nie ste istí, syr radšej vyhoďte.

Údeniny, saláma, šunka

Takéto neotvorené mäsové výrobky môžete konzumovať maximálne 2 až 3 dni po uplynutí minimálnej spotreby uvedenej na obale. Ak sú otvorené, skonzumujte ich do doby minimálnej trvanlivosti. Pri zmene farby, zápachu a konzistencie takéto potraviny okamžite vyhoďte!

Víno

Pri neotvorenom víne sa riaďte podľa jeho kvality. Otvorené víno vypite najlepšie do týždňa.

Ako je to s konzervami?

Konzervy s dobou spotreby minimálne 2 roky sú sterilne balené. Ak sú nepoškodené, môžete ich bez obáv konzumovať aj niekoľko mesiacov po uplynutí doby trvanlivosti. Ak sa konzerva začne vydúvať, potom to už nie je v poriadku. Radšej ju vyhoďte.

Orechy

Vydržia okolo pol roka, ak ich budete skladovať v suchých otvorených nádobách v tme pri teplote 15 -20 ° C. 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9