Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nenechajte sa OKLAMAŤ: TEST sa pozrel na proteínové mliečne výrobky, tieto ZNÁME produkty POHORELI!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Okrem klasických jogurtov alebo pudingov dnes nájdeme v obchode podobné výrobky sľubujúce vysoký obsah proteínu teda bielkovín. Spotrebiteľská organizácia dTest zisťovala, či sa v nich skutočne nachádzajú tieto látky.

Do laboratória poputovalo 16 takýchto výrobkov z kategórie jogurtov, dezertov a skyrov. Každá z kategórií vyniká niečím iným a každý si tak môže vybrať to, čo mu bude najviac vyhovovať. Správna voľba ale nemusí byť jednoduchá. Nie všetky výrobky totiž obsahujú to, čo sľubujú!

Aké vzorky sa dostali k výberu?

Základom mliečnych proteínových výrobkov je obyčajný jogurt, puding alebo tvarohový dezert, do ktorého je pridaná bielkovina navyše. Výrobcovia najčastejšie používajú bežné mliečne bielkoviny, ktoré sú základom tvarohu a syrov, u niektorých testovaných produktov sa laboratórium stretlo aj so srvátkovými.

Do nášho výberu sme zaradili aj skyr. Tento špeciálny kyslý mliečny výrobok z Islandu sa výrobou aj vlastnosťami pohybuje na pomedzí tvarohu a jogurtu, preto je na bielkoviny bohatý prirodzene,“ vysvetľuje šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Kľúčom k výberu 16 testovaných vzoriek bol jasný odkaz na bielkoviny v názve. Do laboratória sa tak dostalo sedem vanilkových a ovocných dezertov, štyri prevažne jahodové jogurty a pätica skyrov.

Nenechajte sa OKLAMAŤ: TEST
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: getttyimages.com)

„Jediné skyry sme nakupovali podľa ich mena, nie podľa zmienky o bielkovine,“ upresňuje Hana Hoffmannová voľbu výrobkov.

Ktorý produkt vyhral?

Množstvo bielkovín bolo logicky tým prvým, čo sa v laboratóriu zisťovalo. Mliečna vyhláška kategóriu proteínových výrobkov nepozná, takže na ne nekladie žiadne špeciálne požiadavky.

Vzorky sa tak predovšetkým porovnávali medzi sebou: „Najvyššiu porciu bielkovín ponúkli dezerty, v priemere 9,7 g/100 g výrobku, druhé miesto potom patrilo jogurtom s 8,6 g/100 g a posledné miesto obsadili skyry – v priemere s 7,6 g/100 g,“ vymenováva šéfredakorka Hoffmannová.

Najnižšiu koncentráciu bielkovín boli zaznamenané pri jogurte Zott Jogobella Protein (6,9 g/100 g), ale stále ide o výrazne vyššiu hodnotu, než akú ponúka bežný jogurt. Vôbec najväčšiu nálož bielkovín ponúkol v balení dezert Lidl/Pilos High Protein Quark Strawberry, a to 23,7 g. Naopak najmenej bielkovín nameralo laboratórium pri výrobku z Bohušovickej mliekarne Skyr islandská tradícia jahoda – celkom 9,6 gramov.

Nepríjemné zistenie

Spomínaný bohušovický skyr sa spolu s ďalšími štyrmi výrobkami (Lidl/Pilos Skyr jahoda, Penny/Boni Skyr jahoda, Tesco Low Fat Skyr Strawberry a Bohušovická mliekareň Protein Jahoda) nezmestil ani do tolerovanej 20% odchýlky údajov uvedených na obale. Všetky tieto výrobky tak získali nedostatočnú známku, pretože u nich došlo ku klamaniu spotrebiteľa.

Nepríjemné prekvapenie čakalo aj pri nameraných hodnotách obsahu cukru.

Nenechajte sa OKLAMAŤ: TEST
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Ukázalo sa, že niektoré výrobky obsahujú viac cukru ako bielkovín. Dezert Bohušovickej mliekarne Protein Jahoda obsahoval v celom balení len 10,8 g bielkovín, ale 19,3 gramov cukru,“ upozorňuje Hana Hoffmannová z dTestu a pokračuje: „Menší podiel cukru bol potom pri niekoľkých testovaných výrobkoch kompenzovaný umelými sladidlami. Podľa nás je však lepšou cestou k zníženiu príjmu cukru privykanie na menej sladkú chuť, náhradné sladidlá za ideálny prostriedok nepovažujeme. Dobrý dojem na nás urobila trojica výrobkov Penny/Boni Skyr Jahoda, Lidl/Pilos Skyr Jahoda a Bohušovická mliekareň Protein Vanilka. U tých sa aj bez pomoci náhradných sladidiel podarilo nastaviť receptúru tak, aby obsahovali viac bielkovín ako cukru.“

Oplatí sa pozerať obaly a etikety

Po senzorickom hodnotení, ktoré dopadlo celkom dobre, sa laboratórium zameralo ešte samostatne na jogurty a skyry.

Keďže ide o fermentované mliečne výrobky, nechali sme špecialistov spočítať, koľko ukrývajú mikroorganizmov. Podľa vyhlášky má byť v grame jogurtu aspoň desať miliónov baktérií streptokokov a laktobacilov. Pri výrobku Zott Protein Yogurt Product Strawberry sa našli len desiatky tisíc. K porušeniu vyhlášky ale nedošlo, pretože podľa oficiálneho názvu nejde o jogurt, ale o jogurtový výrobok. A pre ten vyhláška neplatí. Opäť sa tak potvrdilo, že je potrebné čítať obaly a etikety veľmi dôkladne,“ uzatvára Hana Hoffmannová za dTest.

Viac o téme: PotravinyZdravieMliečne výrobkyBielkovinyProteín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9