Hoci si to neuvedomujete, na každé jedno jedlo, ktoré dáte do úst, zareaguje srdcovo-cievny systém. Ten je veľmi citlivý, preto si treba dať pozor na to, čo máte na tanieri. Ktoré potraviny ochránia srdce a tepny?
Kardiovaskulárne ochorenia sú závažné choroby, na ktoré každoročne zomrú tisícky ľudí po celom svete. Bohužiaľ, postihujú aj mladšie ročníky. Ochrana srdca by tak mala byť na prvom mieste. Zdravá strava s kontrolovaným množstvom tuku a kalórií, dostatok pohybu a ideálna hmotnosť sú základom pevného zdravia. Obzvlášť pozor si treba dávať na konzumáciu priemyselne spracovaných potravín, ktoré spúšťajú priberanie, čo následne spôsobuje hromadenie cholesterolu a zhoršovanie stavu tepien, ako sa píše na steptohealth.com. Týchto osem potravín ich však dokáže ochrániť.
1. Olivový olej
Zahrnutie extra panenského olivového oleja do každodennej stravy zabráni kôrnateniu tepien. Obsahujú totiž mastné kyseliny a antioxidačné zlúčeniny, vďaka ktorým sa minimalizujú škodlivé účinky voľných radikálov a nadmerného cholesterolu.
2. Chia semienka
Patria medzi najlepšie potraviny, ktoré dokážu ochrániť tepny. Sú zároveň skvelým doplnkom stravy, z ktorého sa chudne. Tieto semená obsahujú malé dávky omega-3 mastných kyselín a esenciálnych aminokyselín. Zvyšujú elasticitu tepien a zabraňujú hromadeniu cholesterolových plakov.
3. Paradajky
Paradajky obsahujú antioxidant známy ako lykopén, ktorý ponúka výhody pre kardiovaskulárny a obehový systém. Ich konzumácia znižuje hladinu zlého cholesterolu (LDL). Navyše, regulujú aj zápalové procesy, ktoré ovplyvňujú zvýšenie krvného tlaku.
4. Ovos
Ovos je jednou z najkompletnejších potravín, ktoré môžete zahrnúť do svojho jedálnička. Obsahujú vlákninu, sacharidy a esenciálne aminokyseliny. Okrem toho, že zvyšujú energiu, zlepšujú aj zdravie srdca a tepien. Znižuje vysokú hladinu cholesterolu a pomáha zlepšiť trávenie tukov.
5. Čučoriedky
Čučoriedky sa stali obľúbenými vďaka svojim protizápalovým, antimikrobiálnym a antioxidačným vlastnostiam. Ich vysoký obsah vitamínov, minerálov a vlákniny zlepšuje metabolickú aktivitu. Navyše, prispievajú k čisteniu tepien. Okrem toho sa ich konzumácia odporúča na zníženie nadmernej akumulácie cholesterolu a triglyceridov. Tieto dva tuky sú spojené s arteriálnym zhoršením a srdcovými ochoreniami.
6. Losos
Losos je dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín a tiež aminokyselín. Znižuje totiž poškodenie tepien a riziko kardiovaskulárnych zdravotných problémov. Konzumácia lososa aspoň dvakrát týždenne zvyšuje prítomnosť dobrého cholesterolu (HDL) v tepnách a zároveň znižuje hromadenie škodlivých tukov a triglyceridov. Živiny, ktoré sa v ňom nachádzajú, znižujú úroveň zápalu tkanív a stimulujú prietok krvi, čím bránia hypertenzii.
7. Orechy
Mnoho ľudí si neuvedomuje, že okrem predĺženia pocitu sýtosti orechy prospievajú aj arteriálnemu a kardiovaskulárnemu zdraviu. Ponúkajú malé množstvo omega-3, zdravej mastnej kyseliny, ktorá podporuje čistenie tepien a odstraňovanie zlého cholesterolu (LDL). Zvyšujú energetickú hladinu a zlepšujú fyzickú a duševnú výkonnosť. Obsahujú tiež aminokyseliny, ktoré chránia tepny a zabraňujú poruchám súvisiacim so zápalom a nadváhou.
8. Zázvor
Zázvor je potravina, ktorá sa tradične používa na prípravu prírodných liečiv. Obsahuje aktívne látky s antioxidačnými a protizápalovými účinkami. Tie minimalizujú vplyv oxidačného stresu a tukov v tele. Okrem toho tiež pomáha znižovať tvorbu cholesterolových plakov a podporuje čistenie krvi. Jeho hlavná účinná látka, gingerol, zlepšuje krvný obeh a zabraňuje predčasnému kôrnateniu a poškodeniu tepien.