Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

8 POTRAVÍN, ktoré vyčistia vaše TEPNY a zároveň ich ochránia: INFARKT nebude mať šancu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci si to neuvedomujete, na každé jedno jedlo, ktoré dáte do úst, zareaguje srdcovo-cievny systém. Ten je veľmi citlivý, preto si treba dať pozor na to, čo máte na tanieri. Ktoré potraviny ochránia srdce a tepny?

Kardiovaskulárne ochorenia sú závažné choroby, na ktoré každoročne zomrú tisícky ľudí po celom svete. Bohužiaľ, postihujú aj mladšie ročníky. Ochrana srdca by tak mala byť na prvom mieste. Zdravá strava s kontrolovaným množstvom tuku a kalórií, dostatok pohybu a ideálna hmotnosť sú základom pevného zdravia. Obzvlášť pozor si treba dávať na konzumáciu priemyselne spracovaných potravín, ktoré spúšťajú priberanie, čo následne spôsobuje hromadenie cholesterolu a zhoršovanie stavu tepien, ako sa píše na steptohealth.com. Týchto osem potravín ich však  dokáže ochrániť. 

1. Olivový olej

Zahrnutie extra panenského olivového oleja do každodennej stravy zabráni kôrnateniu tepien. Obsahujú totiž mastné kyseliny a antioxidačné zlúčeniny, vďaka ktorým sa minimalizujú škodlivé účinky voľných radikálov a nadmerného cholesterolu.

2. Chia semienka

Patria medzi najlepšie potraviny, ktoré dokážu ochrániť tepny. Sú zároveň skvelým doplnkom stravy, z ktorého sa chudne. Tieto semená obsahujú malé dávky omega-3 mastných kyselín a esenciálnych aminokyselín. Zvyšujú elasticitu tepien a zabraňujú hromadeniu cholesterolových plakov.

3. Paradajky

Paradajky obsahujú antioxidant známy ako lykopén, ktorý ponúka výhody pre kardiovaskulárny a obehový systém. Ich konzumácia znižuje hladinu zlého cholesterolu (LDL). Navyše, regulujú aj zápalové procesy, ktoré ovplyvňujú zvýšenie krvného tlaku.

8 POTRAVÍN, ktoré vyčistia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Ovos

Ovos je jednou z najkompletnejších potravín, ktoré môžete zahrnúť do svojho jedálnička. Obsahujú vlákninu, sacharidy a esenciálne aminokyseliny. Okrem toho, že zvyšujú energiu, zlepšujú aj zdravie srdca a tepien. Znižuje vysokú hladinu cholesterolu a pomáha zlepšiť trávenie tukov.

5. Čučoriedky

Čučoriedky sa stali obľúbenými vďaka svojim protizápalovým, antimikrobiálnym a antioxidačným vlastnostiam. Ich vysoký obsah vitamínov, minerálov a vlákniny zlepšuje metabolickú aktivitu. Navyše, prispieva k čisteniu tepien. Okrem toho sa ich konzumácia odporúča na zníženie nadmernej akumulácie cholesterolu a triglyceridov. Tieto dva tuky sú spojené s arteriálnym zhoršením a srdcovými ochoreniami.

6. Losos

Losos je dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín a tiež aminokyselín. Znižuje totiž poškodenie tepien a riziko kardiovaskulárnych zdravotných problémov. Konzumácia lososa aspoň dvakrát týždenne zvyšuje prítomnosť dobrého cholesterolu (HDL) v tepnách a zároveň znižuje hromadenie škodlivých tukov a triglyceridov. Živiny, ktoré sa v ňom nachádzajú, znižujú úroveň zápalu tkanív a stimulujú prietok krvi, čím bránia hypertenzii.

8 POTRAVÍN, ktoré vyčistia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

7. Orechy

Mnoho ľudí si neuvedomuje, že okrem predĺženia pocitu sýtosti orechy prospievajú aj arteriálnemu a kardiovaskulárnemu zdraviu. Ponúkajú malé množstvo omega-3, zdravej mastnej kyseliny, ktorá podporuje čistenie tepien a odstraňovanie zlého cholesterolu (LDL). Zvyšujú energetickú hladinu a zlepšujú fyzickú a duševnú výkonnosť. Obsahujú tiež aminokyseliny, ktoré chránia tepny a zabraňujú poruchám súvisiacim so zápalom a nadváhou.

8. Zázvor

Zázvor je potravina, ktorá sa tradične používa na prípravu prírodných liečiv. Obsahuje aktívne látky s antioxidačnými a protizápalovými účinkami. Tie minimalizujú vplyv oxidačného stresu a tukov v tele. Okrem toho tiež pomáha znižovať tvorbu cholesterolových plakov a podporuje čistenie krvi. Jeho hlavná účinná látka, gingerol, zlepšuje krvný obeh a zabraňuje predčasnému kôrnateniu a poškodeniu tepien.

Viac o téme: SrdcePotravinyZdraviePrevenciaTepny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9