Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Máte ZOVRETÝ žalúdok a pocit paniky? Toto JEDLO vás ZACHRÁNI pred STRESOM

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak ste si toho nakládli na plecia veľa, zvyčajne by pomohla meditácia, cvičenie alebo sa povenovať nejakej svojej záľube. Pomôcť by však mohlo aj to, čo dáte do úst.

Najnovšia štúdia ukázala, že konzumácia väčšieho množstva fermentovaných potravín a vlákniny každý deň počas štyroch týždňov môže mať významný vplyv na zníženie úrovne stresu, ako informuje sciencealert.com.

Mozog a črevá ako dvojka

Za posledné desaťročie mnohé výskumy ukázali, že strava má obrovský vplyv na duševné zdravie. Dokonca môže znížiť riziko mnohých bežných duševných chorôb.

Jedným z vysvetlení tohto spojenia by však mohol byť vzťah medzi mozgom a mikrobiómom (bilióny baktérií, ktoré žijú v našich črevách). Známa os "črevo-mozog" umožňuje neustále vzájomnú komunikáciu, čo povzbudzuje základné telesné funkcie, ako je trávenie a chuť do jedla. Znamená to tiež, že emocionálne a kognitívne centrá v našom mozgu sú úzko spojené s naším črevom.

Zatiaľ čo predchádzajúci výskum ukázal, že stres a správanie sú taktiež spojené s naším mikrobiómom, doteraz nebolo jasné, či zmena stravy (a teda aj nášho mikrobiómu) môže mať výrazný vplyv na úroveň stresu. Preto vedci zrealizovali štúdiu, ktorej súčasťou bolo 45 zdravých ľudí vo veku 18 – 59 rokov s relatívne nízkym obsahom vlákniny. Viac ako polovicu tvorili ženy.

Účastníci boli rozdelení do dvoch skupín. Bola im náhodne pridelená diéta, ktorú mali dodržiavať počas štyroch týždňov. Približne polovica mala diétu navrhnutú odborníčkou na výživu Kirsten Berdingovou, ktorá zvýšila množstvo prebiotických a fermentovaných potravín na ich tanieri. Ide o ako „psychobiotickú“ diétu, pretože zahŕňala potraviny, ktoré boli spojené s lepším duševným zdravím. Tejto skupine bolo poskytnuté individuálne vzdelávacie stretnutie s dietológom na začiatku aj v polovici štúdie.

Máte ZOVRETÝ žalúdok a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Bolo im povedané, aby sa snažili zahrnúť do stravy 6-8 porcií ovocia a zeleniny s vysokým obsahom prebiotickej vlákniny denne (ako je cibuľa, pór, kapusta, jablká, banány a ovos), 5-8 porcií obilnín denne a 3- 4 porcie strukovín týždenne. Tiež im bolo povedané, aby zaradili 2-3 porcie fermentovaných potravín denne (kyslá kapusta, kefír a kombucha). Účastníci kontrolnej diéty dostali iba všeobecné stravovacie rady založené na potravinovej pyramíde zdravej výživy.

Lepšia psychika i spánok

Je zaujímavé, že tí, ktorí dodržiavali psychobiotickú diétu, uviedli, že sa cítili menej stresovaní v porovnaní s tými, ktorí dodržiavali kontrolnú diétu. Existovala tiež priama korelácia medzi tým, ako prísne účastníci dodržiavali diétu a ich vnímanou úrovňou stresu, pričom tí, ktorí jedli viac psychobiotických potravín počas štvortýždňového obdobia, hlásili najväčšie zníženie vnímanej úrovne stresu. Kvalita spánku sa zlepšila v oboch skupinách – hoci tí, ktorí držali psychobiotickú diétu, zaznamenali väčšie zlepšenie spánku. Iné štúdie tiež ukázali, že črevné mikróby sa podieľajú na procesoch spánku, čo môže vysvetliť túto súvislosť.

Psychobiotická strava spôsobila len jemné zmeny v zložení a funkcii mikróbov v čreve. Pozorovali však významné zmeny v hladine určitých kľúčových chemikálií produkovaných črevnými mikróbmi. Niektoré z týchto chemikálií boli spojené s duševným zdravím, čo by mohlo potenciálne vysvetliť, prečo účastníci diéty hlásili, že sa cítia menej stresovaní.

Výsledky naznačujú, že na zníženie vnímanej úrovne stresu možno použiť špecifické diéty. Tento druh stravy tiež môže pomôcť chrániť duševné zdravie z dlhodobého hľadiska, pretože sa zameriava na mikróby v črevách.

Keď sa budete cítiť vystresovaní, skúste si premyslieť, čo si dáte na tanier. Zahrnutie väčšieho množstva vlákniny a fermentovaných potravín na niekoľko týždňov vám môže pomôcť odbúrať stres.

Viac o téme: PotravinyZdravieStresPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9