Vianočné sviatky sú tu čo nevidieť. Rozmýšľame nad tým, čo komu kúpime, ako tento rok vyzdobíme vianočný stromček, aké dobroty napečieme. V každej rodine si svoje miesto nájdu aj jabĺčka, ktoré počas štedrovečernej večere rozkrajujeme. Ako ich udržať čerstvé, ak sme ich kúpili už teraz?
Chladné a tmavé miesto
Tak ako zemiaky, aj jablká potrebujú miesto, ktoré je chladné a tmavé. Dobrým spôsobom uskladnenia, ak nežijete v dome s pivnicou, je chladnička. Ale aj to má pár obmedzení, ktorých by sme sa mali držať.
- Jablká uložte na hornú poličku, v samostatnej miske.
- Ak chcete, aby jablká vydržali dlhšie a nie sú určené na konzumáciu v najbližších dňoch, zabaľte ich do papiera.
- Dávajte si pozor, aký papier použijete. Najlepšie je novinový, no pozor! Obsahovať by mal čierny atrament, vo farebnom by sa mohli objaviť ťažké kovy, ktoré by mohli ohroziť vaše zdravie, pokiaľ by prenikli do jabĺk
- Nahnité ovocie buď skonzumujte hneď, ako ho kúpite, nikdy ho nedávajte k ostatným jablkám
- Takéto ovocie môže nakaziť iné jablká a koniec koncov by mohlo nakaziť ostatné plody
- Uskladnené ovocie totiž uvoľňuje etylén, plyn, ktorý prispieva k dozrievaniu ovocia a v niektorých prípadoch urýchľuje aj hnitie
- Práve preto nie je dobré uskladňovať ich s inými druhmi ovocia či zeleniny
S čím neskladovať jablká?
V prvom rade sú to zemiaky. Ak ich nebodaj skladujete spolu v chladničke, robíte obrovskú chybu. Navzájom sa totiž ovplyvňujú natoľko, že menia jablká môžu zmeniť úplne svoju chuť.
Nie je dobré skladovať pri sebe viacero odrôd jabĺk. Skoré jablká totiž môžu urýchliť dozrievanie tých neskorých odrôd. Skracuje sa tým skladovateľnosť.
Ako zistiť, či je jablko zvnútra hnilé?
Niektoré tradície hovoria o tom, že ak jablko prekrojíte a zbadáte pri tom hviezdičku z jadierok, budete po celý rok zdraví. Na prvý pohľad môže mať jablko krásnu farbu šupky, no zvnútra môže byť hnilé. Ako to rozoznať? Veľmi jednoducho!
Ak jablko umyjete pod studenou vodou, na povrchu sa môžu objaviť tmavé škvrny. To je indícia číslo jeden, že jablko nemusí byť najčerstvejšie. Mäkšie časti, poškodenia môžu byť dôkazom, že jablko nebude jedlé. Na jablko jemne zatlačte, bude buď tvrdé alebo mäkké. Ak je tvrdé, je v poriadku. Ak mäkké, je isté, že zvnútra začína hniť.
Kedy sa báť o zdravie?
Hnilé ovocie nechce konzumovať ani jeden z nás. Takže ak vaše jablká predsa len v chlade nevydržali až k štedrovečernému stolu, neváhajte ich vyhodiť. Neriskujte svoje zdravie počas najkrajších dní v roku.
Ak sú „poškodenia“ menšie, zárezy či je niekde otlčené, pokojne túto časť jablka odrežte a zjedzte ho bez strachu, žeby sa vám mohlo niečo stať.
Čítajte tiež: Problém, ktorý majú mnohí a boja sa o tom prehovoriť: Nehanbite sa, môže vám ísť o život!