Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

TIPY, ktoré vás USPIA počas HORÚČAV: Tropické noci nebudú mať ŠANCU, oddýchnete si ako BÁBÄTKO

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Blíži sa prvá tohtoročná vlna horúčav, ktorá mnohým nedá spávať. Ak nie ste šťastlivcom, ktorý má doma klimatizáciu, alebo ju nemôžete mať kvôli zdravotným problémom, stále nie je nič stratené.

Keď je príliš teplo, naše telo môže mať problémy s ochladzovaním. Výsledkom je narušený relaxačný proces a sťažené zaspávanie. Nedávna štúdia zistila dôležitosť kvalitného nočného spánku, keďže môže až o 40 percent znížiť pravdepodobnosť skorej smrti. Nasledujúce tipy odborníkov na dailymail.co.uk by vám mohli zachrániť život!

Ponorte nohy do vody

Ponorenie nôh do misky s vlažnou vodou ochladí telo na dlhodobé obdobie. Pozor však na teplotu vody. Nejde o žiadne preklep, vlažná voda je veľmi dôležitá. Ak by ste dali prednosť ľadovej, privodíte svojmu telu šok a zaspávanie bude o niečo ťažšie, ako upozorňuje odborník na spánok James Wilson. 

Vytvorte si studený vzduch

Miska ľadu umiestnená pred ventilátorom vytvorí studený vánok namiesto cirkulácie existujúceho teplého vzduchu po miestnosti.

Zmrazte pyžamo

Vloženie pyžama do vzduchotesného vrecka pred spaním do chladničky alebo mrazničky vám môže padnúť vhod. To isté môžete spraviť s obliečkou na vankúš, aby vás v noci ochladila.

TIPY, ktoré vás USPIA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nespite nahí

Akokoľvek je to lákavé, nevyzliekajte sa. Britská psychologička neodporúča túto prax.

Suzy Readingová dodala: „Neodporúčam spať bez pyžama, hoci by to mohlo lákať. Pot sa potom hromadí na vašej pokožke a nie je absorbovaný vláknami vášho oblečenia, ktoré by vás chladili.“

Noste pyžamo voľné, vzdušné a z prírodných vlákien, ako je bavlna, hodváb, eukalyptus alebo bambus, ideálne vo svetlejších odtieňoch. 

Nechajte mokré vlasy voľne vyschnúť

Ak po sprchovaní odložíte fén a necháte vlasy vlhké, budete sa cítiť oveľa lepšie. 

Dýchajte

Dýchanie "Sitali" je jogová dychová technika známa svojou ochladzovacou schopnosťou. Vďaka nej sa zníži telesná teplota a aktivuje sa parasympatický nervový systém, vďaka čomu budete zrelaxovaní. Dajte sa do sedu a pri nádychu stočte jazyk ako slamku a "popíjajte" dych. 

Vyhýbajte sa korenistým jedlám

To, čo jete, môže mať tiež vplyv na to, ako dobre spíte. Readingová varuje, aby ste počas oddychu nejedli nič pikantné.

TIPY, ktoré vás USPIA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Buďte opatrní s fermentovanými potravinami, ako je teriyaki alebo sójová omáčka, tofu a miso, tiež citrusové ovocie, údeniny a vyzreté syry," povedala odborníčka. "Obsahujú aminokyselinu tyramín, ktorá môže zvýšiť mozgovú aktivitu a sťažiť zaspávanie."

Naše telá spotrebujú viac energie na veľké, bohaté alebo ťažké jedlo a vyprodukujú viac metabolického tepla. Ľahká večera je ideálna!

Nezdieľajte perinu

Ak spíte s partnerom, mali by ste zvážiť samostatnú prikrývku. Pritúliť sa k svojej polovičke môže byť síce lákavé, no jej telesné teplo sa prenáša na vaše telo. Ako dodáva Readingová, použitie vlastných prikrývok zlepší váš spánok aj vďaka tomu, že vás nič nebude rušiť. Ani ťahanie spoločnej periny vaším partnerom. 

Stavte na aloe vera

Kalifornská meteorologička Jodi Kodeshová zdôrazňuje, že použitie aloe vera pred spaním prekoná studenú sprchu, pretože sa absorbuje do tela štyrikrát rýchlejšie ako voda. Pre chladivý efekt sa odporúča naniesť aloe po celom tele tesne pred tým, než sa uložíte do postele. 

Viac o téme: ZdravieSpánokHorúčavyPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9