Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

BMI zrejme NIE je dobrým ukazovateľom zdravia: Ľuďom VYŠŠÍ index pomáha PREŽIŤ

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nie je žiadnou novinkou, že ľudia trpiaci nadváhou, sú viac ohrození kardiovaskulárnymi ochorenia. Teraz sa však ukazuje, že BMI index, ktorý sa doteraz považoval za meradlo nadváhy, nie je až takým dobrým ukazovateľom obsahu tuku, ako sa zdá.

Mať nadváhu nie je zdravé. Lekári apelujú na svojich pacientov s kilami navyše, aby schudli, inak seba ohrozujú na živote. Podľa niekoľkých štúdií však existuje zjavná korelácia medzi vyšším BMI a prežitím po diagnostikovaní chronického srdcového ochorenia, a to napriek nadmernej hmotnosti, ktorá zvyšuje pravdepodobnosť vzniku choroby, uvádza sa na iflscience.com.

Ochrana srdca? 

Niektorí vedci sú presvedčení, že tuk by mohol nejakým neznámym spôsobom chrániť pred poškodením srdca. Iní však veria, že odpoveď spočíva v tom, že BMI je slabým meradlom obezity, na rozdiel od paradoxu obezity, ktorý je skutočným zdravotným fenoménom. Pri pohľade na pomer pása k výške namiesto merania BMI indexu výskumníci zistili, že záhadná korelácia mizne.

„Zistili sme, že život s obezitou je dobrá vec pre pacientov so srdcovým zlyhaním a zníženou ejekčnou frakciou, čo je stav, keď hlavná komora srdca nie je schopná vytlačiť normálne množstvo krvi,“ konštatoval hlavný autor štúdie profesor John McMurray.

Ako už bolo spomenuté, vedci počítali s tým, že časť problému spočíva v tom, že BMI je slabým ukazovateľom toho, koľko tukového tkaniva má pacient v skutočnosti.

BMI zrejme NIE je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Darilo sa im lepšie

Na tento účel sa výskumný tím z University of Glasgow snažil nájsť reprezentatívnejšiu mieru telesného tuku. Výskumníci začali tým, že vzali rôznorodú kohortu 1 832 žien a 6 567 mužov, ktorí boli hospitalizovaní so srdcovým zlyhaním, a porovnali ich so skóre BMI, pričom opäť zistili, že pacientom s vyšším BMI sa po ochorení darilo lepšie.

Potom pozorovaným zmerali obvod pása a bokov a prihliadali aj na biomarkery, ako sú natriuretické peptidy, ktoré sú najlepšími markermi srdcového zlyhania. Akonáhle ich skontrolovali, bolo po korelácii. Všimli si však prepojenie medzi vysokým BMI, pomerom pása k výške a nástupom srdcového zlyhania, čo naznačuje, že ide o úplne negatívny vzťah.

Výsledky naznačujú, že BMI nie je silným ukazovateľom zdravotných rizík súvisiacich s obezitou a výskumníci by mali preskúmať iné merania ako alternatívy. Autori poznamenávajú, že by sa mali vykonávať presnejšie techniky počas dlhšieho obdobia, aby sa dokázalo, že BMI nie je správny a vierohodný ukazovateľ problému so srdcom.

Viac o téme: ZdravieObezitaTukBMI index
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9