Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Mnohí ho neznášajú, no nie je až taký zlý: POZITÍVNE pôsobenie POTU na pokožku!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je nepríjemný, zapácha a mnohých obťažuje. Nie je však zbytočne podceňovaný? Pot môže mať totiž aj pozitívne účinky na pokožku. Záleží však na tom, či nie ste majiteľmi citlivej pokožky. 

Najviac potu zvykne ľudské telo produkovať počas cvičenia. Hoci je to pre mnohých nie práve najpríjemnejší pocit a považujú ho za nehygienickú záležitosť, nejde o nič zlé. Obzvlášť po tom, čo sa hneď osprchujeme a prezlečieme z tréningového oblečenia, ako sa uvádza na medicaldaily.com. Pot je ukazovateľom toho, že telo prešlo rozcvičkou a zotavuje sa po intenzívnom tréningu. Účelom tohto procesu je upraviť telesnú teplotu a vyslať signály týkajúce sa hydratácie, ktorú telo potrebuje na regeneráciu.

Čítajte tiež: Neznáme OVOCIE, ktoré vám upraví CHOLESTEROL: Obsahuje toľko vitamínu C ako 30 pomarančov!

Ako pot pozitívne ovplyvňuje pokožku?

Potenie je prirodzený spôsob, ako ošetriť suchú pokožku, ako aj ďalšie zdravotné stavy pokožky. Pot totiž obsahuje minerály, soľ a močovinu. Potenie zbavuje pokožku baktérií, oleja a nečistôt a detoxikuje organizmus.

„Pot obsahuje prírodné alternatívy k antibiotikám nazývaným antimikrobiálne peptidy. Špecifický antimikrobiálny peptid v pote, dermcidín, sa dostáva cez potné žľazy na kožu, čím vytvorí neviditeľnú vrstvu, ktorou ju pokrýva. Tým poskytuje ochranu pred infekciami, ktoré spôsobujú mnohé mikróby a škodlivé baktérie,“ vysvetľuje certifikovaná dermatologička v New Yorku Dr. Whitney Boweová.

Odvrátená stránka

Na druhej strane, ako upozorňuje odborníčka, pot môže podráždiť pokožku, ak nie je po tréningu hneď zmytý. 

 „Konkrétne, amoniak a močovina v pote môžu spôsobiť podráždenie a zápal, ak sú ponechané na pokožke príliš dlho. Sodík v pote môže dehydratovať pokožku, ak sa nachádza príliš dlho na povrchu, a odparenie potu z pokožky môže u ľudí, ktorí sú náchylní na ekzémy, ešte viac zhoršiť stav,“ upozorňuje dermatologička. 

Odborníci odporúčajú ihneď vyprať špinavé oblečenie, aby sa predišlo plesňovým infekciám, ktoré by sa mohli objaviť na pleti. 

Mnohí ho neznášajú, no
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Problém je vo vlhkosti. Pot a baktérie sa môžu zachytiť v tkaninách a následne podráždiť pokožku,“ uviedla Whitney Highová, dermatopatologická špecialistka v nemocnici UCHealth University of Colorado Hospital.

Problémom je aj hromadenie potu v kožných záhyboch. Ide o spareninu, odborne nazývanú ako intertrigo. Ďalším faktorom je zmena teploty. Na pokožke sa vytvorí teplé prostredie, ktoré môže spôsobiť tepelnú vyrážku. Dochádza k nej v dôsledku upchania kožných kanálikov, z ktorých sa pot nemôže odpariť. 

Účinná ochrana pokožky pred potom

Ak ste majiteľmi citlivej pokožky, okamžite sa osprchujte a odstráňte oblečenie, v ktorom ste sa potili. Najlepšie je používať antibakteriálne mydlo a šampóny na umytie potu z pokožky. 

"Šampóny s účinnou látkou pyritión zinok sú veľmi účinné pri regulácii rastu kvasiniek na pokožke a môžu sa používať ako prostriedok na umývanie tela," uviedol Heather Goffová, docentka dermatológie na UT Southwestern Medical Center.

Viac o téme: PotZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9