Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Koniec vatovým tyčinkám do uší? Kedy a ako ich správne používať!

Vatové tyčinky nemusíte zákonite zahodiť. Nepoužívajte ich ale každý deň.
Vatové tyčinky nemusíte zákonite zahodiť. Nepoužívajte ich ale každý deň. (Zdroj: thinkstock.com)

Ak sa povie tyčinka do uší, mnohých strasie od zimy, iní na ňu nedajú dopustiť. Lekári či farmaceutické firmy sa predbiehajú v tom, čo je bezpečnejšie a prečo by sme to či ono nemali pri čistení používať. Musíme sa nadobro vzdať tyčiniek do uší, alebo ich sláve dávno odzvonilo?

Ušný maz, napriek tomu, ako nepríjemne vyslovenie tohto spojenia znie, má pre naše zdravie svoje pozitívne vlastnosti. Má antibakteriálne vlastnosti a pôsobí ako antibiotikum. To však nie je všetko. Ochraňuje naše ucho od infekcií či ekzémov.

Nie každý si prospešnosť mazu uvedomuje a tak si ho silou mocou chce z ucha dostať von. To aj za cenu, že si takmer celú tyčinku strčí do ucha v domnení, že iba tak sa prebytočného mazu zbaví. Opak je však pravdou. Takýmto neodborným „čistením“ môže človek svoj sluch poškodiť, hovoriac o tom, že maz sa zatláča nižšie a spôsobuje bolesti či problémy.

Musíme vatové tyčinky zahadzovať?

Niektorí vedci tvrdia, že tak nemusíme robiť. Vatové tyčinky používať môžeme, avšak nie na dennej báze. Postačí si s nimi uši vyčistiť 2 – 3 krát do mesiaca. Vždy by sme tak mali robiť po sprche, pretože počas nej sa ušný maz dokáže roztopiť. Potom sa z ucha pomocou vatovej tyčinky dostane jednoduchšie a rýchlejšie.

Ako však vieme, ako hlboko do ucha môžeme zájsť? Priložte prst na paličku tam, kde končí vatová časť. Prst by mal byť akousi mierkou, pokiaľ až môžeme zájsť. Jemne utrite vnúto ucha tak, aby ste všetok maz dostali von.

Aj tento trik si treba osvojiť

Ak sa predsa len chcete vyhnúť kupovaniu a používaniu vatových tyčiniek, máme pre vás ďalší trik, ako maz dostať z ucha von. Raz týždenne, pred tým, ako sa uložíte do postele, nakvapkajte si do ucha pár kvapiek olivového alebo detského oleja. Postačia tri kvapky. Následne ucho trošku pomasírujte. Ak nechcete, aby sa olej dostal na vankúš, použite vatovú či penovú zátku. Ráno v sprche ešte aplikujte do ucha trošku peroxidu vodíka, ktorý by mal ukončiť celý proces s olejom tým, že odstráni zvyšný maz z ucha.

Ak nepoužívate ani jednu metódu, ušný maz a celkovo vyplachovanie ušného kanálika najlepšie spraví lekár, ku ktorému môžete zájsť. 

Čítajte tiež: Voda v uchu: Bežná vec alebo problém, z ktorého ohluchnete?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9