Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Je zdravie pre nás prioritou? Skutočná pravda, aký máme vzťah k preventívnym prehliadkam!

Preventívnu prehliadku mnohí ignorujú!
Preventívnu prehliadku mnohí ignorujú! (Zdroj: thinkstock.com)

Univerzálny liek na všetky choroby neexistuje a nepozná ho ani moderná medicína. Preto je jedným z najúčinnejších "liekov" prevencia. Aj keď väčšina z vás hovorí o zdraví ako o priorite, absolvovali ste tento rok preventívnu prehliadku? Koniec roka sa pomaly blíži!

Zachráni vám život

Neplatíme za ňu, je bezpečná a pritom na ňu zabúdame alebo ju jednoducho odignorujeme. Pritom preventívna prehliadka u všeobecného lekára, pediatra, stomatológa, gynekológa či urológa nám môže zachrániť život!

"Je v prvom rade právom a nie povinnosťou poistenca, aby sa zúčastnil  preventívnej prehliadky. Na preventívnej prehliadke je totiž možné včas  zachytiť aj závažnejšie ochorenia v počiatočných štádiách, keď sú lepšie liečiteľné. (napríklad onkologické, kardiovaskulárne a pod)," povedala Eva Ravingerová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Dôkazom sú smutné štatistiky, ktoré ukazujú, že ročne na rakovinu hrubého čreva zomiera až 1 700 pacientov a až 80% z nich prichádza k lekárovi až v poslednom štádiu ochorenia. Slovensko tak patrí celosvetovo medzi krajiny s najvyšším výskytom tejto rakoviny.

To však nie je všetko! Ako nás informovala Judita Smatanová zo zdravotnej poisťovne Union, vďaka klinickým a laboratórnym vyšetreniam, ktoré sa v rámci preventívnych prehliadok vykonávajú, je veľká  šanca včasného  odhalenia prevažnej väčšiny ochorení – poruchy funkcie obličiek a močového mechúra, vysokého krvného tlaku, obezity, poruchy glukózovej tolerancie, zmenenej  hladiny tukov, prozápalového stavu organizmu, zvýšeného rizika kardiovaskulárneho ochorenia a pod. Aj toto sú dôvody prečo by poistenci mali vedieť o dôležitosti preventívnych prehliadok.

Ekonomické hľadisko

Nielenže prevencia a včasné odhalenie život ohrozujúcich chorôb zvyšujú šancu na vyliečenie, ale majú ekonomický prínos.

"Kým mamografické vyšetrenie prsníkov stojí 10 eur a liečba ranného štádia karcinómu prsníka asi 1.500 eur ročne, ročná liečba pokročilého štádia tohto ochorenia  vyjde už na 70 až 80 tisíc eur. Preventívnu prehliadku u gynekológa pritom vlani absolvovala iba tretina poistenkýň Union ZP. Len necelých 14 percent dospelých navštívilo v rámci prevencie všeobecného lekára a iba 3,4 % mužov boli na prehliadke u urológa," povedala Judita Smatanová z Union, zdravotnej poisťovne.

Všeobecná zdravotná poisťovňa realizovala tento rok veľkú informačno-osvetovú kampaň zameranú na podporu prevencie rakoviny hrubého čreva a konečníka, kde zdôraznila, že prevencia je lacnejšia ako liečba.

"Aj v rámci nej sme zdôraznili, že napríklad náklady na vyšetrenie skrytého krvácania v stolici sú 6,04 eur, náklady na kompletnú preventívnu prehliadku u všeobecného lekára sú 30,68 eur a priemerné ročné náklady na liečbu jedného pacienta s touto diagnózou  predstavujú sumu 2880 eur. Náklady VšZP na liečbu pacientov s rakovinou hrubého čreva a konečníka  boli v roku 2013 viac ako 45 mil. eur," povedala Eva Ravingerová.

Štatistiky k preventívnym prehliadkam

Návštevnosť preventívnych prehliadok u poistencov Union ZP za minulý rok:

 

2013

Preventívna prehliadka

Môžu

Boli

Percento

Gynekológia

170 056

57 175

33,62%

Urológia

33 846

1 154

3,41%

Pediatria do 1 roku veku

8 094

11 783

100,00%

Pediatria do 1,5 roku

3 689

Pediatria od 1,5 do18 roku

106 537

57 327

53,81%

Všeobecný lekár pre dospelých (nad 18 rokov)

316 786

42 840

13,52%

Stomatológia do 18 rokov

115 533

51 347

44,44%

Stomatológia nad 18 rokov

323 684

123 548

38,17%

 

Údaje k preventívnym prehliadkam Zo Všeobecnej zdravotnej poisťoven za rok 2013:

Typ

Vekové pásmo

Počet poistencov

Hradená suma

Využívanosť

Gynekológ

 

215 907

1,7 mil.eur

42%

Stomatológ

do 18

148 583

1,8 mil.eur

46%

Stomatológ

nad 18

566 977

6,5 mil.eur

51%

Všeobecný lekár pre deti

do 18

164 145

3,7 mil.eur

50%

Všeobecný lekár

nad 18

182 831

2,2 mil.eur

22%

 

Tlačí nás povinnosť

Čo väčšina z nás odkladá je hlavne návšteva zubára. Práve na ňu by sme nemali zabúdať, nejde totiž len o zdravie, ale aj o peniaze. A keď sa už pacient odhodlá vkročiť do stomatologickej ambulancie, urobí to len preto, lebo ho tlačí povinnosť, ktorá hovorí o absolvovaní preventívnej stomatologickej prehliadky aspoň raz ročne, inak si bude musieť hradiť ošetrenie chrupu v budúcom roku v plnej výške. Svoje o tom vie zubárka MUDr. Vladimíra Balogová-kasajová zo stomatologickej kliniky Smile.

"Čo sa týka preventívnych prehliadok, vždy je to tak, že množstvo ľudí si ich necháva na poslednú chvíľu. Dokonca, keď sme mali ešte zmluvy so zdravotnými  poisťovňami sa stávalo, že pacienti nemali záujem o reálnu prehliadku, ale len o potvrdenie , že na nej boli. Práve preto, aby mali ďalší rok nárok na čiastočnú úhradu výkonov od poisťovne," dodala MUDr. Vladimíra Balogová-Kasajová.

Aj keď stomatologické centrum nemá už podpísané zmluvy s poisťovňami a je tým pádom jedno, či pacienti majú alebo nemajú papier, snažia sa ich motivovať a poučiť tak, že preventívna prehliadka je v ich vlastnom záujem.

"Všimnite si, ako sa staráme o iné veci - s autami chodíme pravidelne do servisu na prehliadky, pravidelne navštevujeme kozmetičku či kaderníka a pod. Na zuby často zabúdame. A potom sa stáva, že vyhľadáme lekára, až keď je situácia so zubami vážna a tým pádom aj finančne a časovo náročnejšia," dodala na záver MUDr. Vladimíra Balogová-Kasajová.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9