Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Telo ako dôkaz: Znamenia, ktoré môžu naznačiť zdravotný problém!

Pozor na určité príznaky na tele, ktoré zvyšujú výskyt ochorení!
Pozor na určité príznaky na tele, ktoré zvyšujú výskyt ochorení! (Zdroj: profimedia.sk)

Väčšinu zdravotných komplikácií spoznáme až vtedy, keď sa naplno prejavia. Existujú však prvotné príznaky, ktoré zvyšujú riziko výskytu ochorení. Odhaľte ich!

Plešatosť / Choroby srdca

Podľa japonských vedcov majú muži s plešinou až o tretinu väčšiu pravdepodobnosť vzniku ischemickej choroby srdca. Upozorňujú, že tí, ktorí o svoje vlasy prišli v mladom veku, majú obzvlášť vysoké riziko. Tento výskum, ktorého sa zúčastnilo 37-tisíc mužov, bol publikovaný v časopise British Medical Journal.

Dobrou správou je, že srdcovým ochoreniam sa dá zabrániť vhodnou prevenciou. Stačí dostatok pohybu a konzumácia zdravej a vyváženej stravy. Tak budete mať srdce pod kontrolou, či ste plešatí alebo nie. Vyhýbajte sa alkoholu a fajčeniu, ktoré výrazne prispievajú k ochoreniam srdca.

Kratší prst / Osteoartróza

Tentokrát zlá správa pre ženy. Aj keď sa vám to bude zdať divné, podľa portálu Mirror.co.uk je to pravda! Ak majú ženy kratší ukazovák ako prstenník, mohli by mať dvakrát vyššiu pravdepodobnosť rozvoja osteoartrózy v kolenách.

Ako potvrdila Dr. Hilary Jonesová, objavilo sa množstvo špekulácií, že by osteoartróza súvisela s hormónmi. Avšak väčšina lekárov radí, že najlepšou prevenciou je vyvarovať sa zraneniam a ostať zdravá. Konzumácia vyváženej stravy, starostlivosť o svoje kĺby a udržiavanie zdravej váhy k tomu výrazne pomôže.

Krátke nohy / Ochorenie pečene

Štúdia z Bristolskej univerzity upozornila, že ženy s nohami dlhými menej ako 80 centimetrov, majú tendenciu k vyšším hladinám štyroch enzýmov, ktoré naznačujú ochorenie pečene.

Pečeň je životne dôležitý orgán. Zdravá strava a nízky príjem alkoholu ju pomôžu udržať zdravú. Vďaka tomu bude pracovať tak, ako má.

Zlý čuch / Parkinsonova choroba

Dospelí so zlým čuchom majú údajne päťkrát väčšiu pravdepodobnosť, že u nich vznikne Parkinsonova choroba v priebehu 4 rokov. Aspoň tak tvrdí jedna štúdia.

Parkinsonova choroba je však daná aj vekom. Sú tu i ďalšie riziká. Pomôže zdravý životný štýl, znížené vystavenie sa toxínov a konzumácia vitamínov skupiny B.

Štíhle stehná / Cukrovka

Ženy s obvodom stehna menej ako 56 centimetrov majú údajne vyššie riziko ischemickej choroby srdca a predčasnej smrti. Podľa dánskej štúdie málo svalovej hmoty môže viesť k cukrovke typu 2 a srdcovému zlyhaniu. Pomôže pravidelné cvičenie a konzumácia rýb.

Ryha na ušnom laloku / Choroby srdca

Jemné vrásky a hlboká vertikálna ryha smerom nadol uprostred ušného laloku by mohli byť prvým príznakom srdcovej choroby.  Časopis American Journal of Medicine oznámil, že ryha na jednom laloku zvyšuje riziko kardiovaskulárnych príhod (infarkt, srdcová smrť ) o 33 % a záhyby na oboch ušných lalokoch zvyšuje riziko až o 77 % . Opäť aj v tomto prípade pomôže zdravý životný štýl.

Vysoká žena / Rakovina vaječníkov

Vysoké ženy sú vraj vo väčšom nebezpečenstve, že ochorejú na rakovinu vaječníkov než ostatné. Vedci z Oxfordskej univerzity zistili, že výška súvisí s rakovinou vaječníkov. Potvrdil to výskum na 100-tisíc žien. Štúdia zistila, že žena, ktorá je vysoká viac ako 180 cm, má 1,6-percentnú pravdepodobnosť vzniku rakoviny vaječníkov. Každé ďalšie dva centimetre zvyšujú pravdepodobnosť ochorenia o 7 %. Ide pritom o prvú štúdiu, ktorá výšku spojila s rizikom rakoviny.

Veľké prsia / Karcinóm prsníka

Podľa vedcov majú ženy s veľkým poprsím väčšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka. Štúdia, ktorej sa zúčastnilo 16-tisíc žien, zistila, že genetické mutácie, ktoré sa podieľajú na regulácii ženského pohlavného hormónu estrogénu, môžu vyvolať rast oboch prsníkov i nádorov.

Dobrou správou je fakt, že vďaka vedeckému pokroku sa rakovina prsníka stala jednou z najviac liečiteľných rakovinových ochorení. Dokonca je preukázané, že dojčenie môže znížiť riziko vzniku rakoviny. Ak sa vo vašej rodine objavila rakovina prsníka, nebojte sa navštíviť lekára, ktorý vám zistí, či nie ste nositeľkou génu.  

Uvedené zistenia berte s rezervou! Aj keď vedci svoje tvrdenia obhajujú, keďže na ne prišli na základe zrealizovaných výskumov, nepríjemné zdravotné ťažkosti môžu postihnúť kohokoľvek z nás. Nemusíme byť plešatí, mať krátke nohy, či zlý čuch. Stačí sa len dlhodobo nezdravo stravovať, piť alkohol, fajčiť alebo sa málo hýbať a hneď máme zvýšené riziko vzniku chorôb v porovnaní s ostatnými so zdravým životným štýlom.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9