Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Najsmrteľnejšia látka pre ľudstvo: Katastrofa odrovná húfy ľudí

Vedci objavili najsmrteľnejšiu látku, ktorá dokáže zabiť človeka.
Vedci objavili najsmrteľnejšiu látku, ktorá dokáže zabiť človeka. (Zdroj: sodahead.com)

Vedci nedávno objavili najsmrteľnejší jed na svete. Detaily o tomto jede, ktorý je mimoriadne nebezpečný, však prísne strážia a nechcú prezradiť jeho DNA. Proti tejto smrtiacej látke totiž neexistuje protijed. Mikrobiológovia Jason Barash a Stephen Arnon nahlásili nebezpečnú látku – nový typ botulotoxínu na Kalifornskom ministerstve zdravotníctva v Sacramente. Objavili ho v stolici kojenca, ktorý trpel typickými príznakmi botulizmu.

O botulotoxíne ste mnohí už počuli. Ide o jed, ktorý sa používa ako kozmetický doplnok. Dokonca ho používajú aj lekári na kontrolovanie močového mechúru či liečbu migrény. Málokto však vie, že jeho toxické účinky sú naozaj hrôzostrašné. Vedci našli novú variantu botulotoxínu typu H, ktorý je ojedinelým objavom svojho druhu za viac ako štyri desaťročia.

Strážené tajomstvo

Ide vôbec o prvý prípad, kedy sa nejaký štát rozhodol, že nesprístupní detaily génovej sekvencie novej látky, najsmrteľnejšej pre človeka. Dôvodom sú obavy z bezpečnosti, keďže neexistuje protijed. Ukázalo sa, že štandardné protilátky boli novému typu toxínu málo účinné. Publikovanie presných sekvencií DNA by predstavovalo okamžité a veľmi závažné riziko pre spoločnosť. Bližšie informácie o tomto jede sú prísne stráženým tajomstvom. Vedci nechcú hovoriť o jeho podrobnostiach.

"Toto nie je bežný postup pri publikovaní nejakých zistení. Mysleli sme, že v tomto prípade bude výnimka vhodná," povedal editor časopisu Journal of Infectious Diseases David Hooper.

Ako zabije človeka?

Vedci prízvukujú, že substancia látky je naozaj smrtiaca. Stačila by injekčná dávka dvoch miliardtín gramu alebo vdýchnutie 13 miliardtín gramu látky na to, aby usmrtila dospelého človeka. Veľkú katastrofu pre státisícové mesto by znamenala kopcom naplnená lyžička ponorená do rozvodu vody. Ako sa uvádza v magazíne New Scientist, toxín pochádzajúci z baktérie Clostridium botulinum, blokuje chemikáliu nevyhnutnú pre fungovanie nervovej sústavy, spôsobuje botulizmus (prudkú formu otravy) a paralytickú smrť.

Nová biologická zbraň?

Objavili sa obavy, že by nový variant botulotoxínu H mohli ľudia zneužiť ako biologickú zbraň. Strach majú hlavne odborníci, ktorí sa zaoberajú biologickou spoločnosťou. Myšlienka bioteroristického uvedenia tejto baktérie v potravinách ich doslova desí. Stačilo by len niekoľko gramov baktérie Clostridium batulinum v kamióne plnom mlieka a už by to malo katastrofálne následky.

Ohrozené sú hlavne deti, ktoré nemajú ešte v tráviacom trakte dostatok iných baktérií, ktoré by mohli škodlivým mikrorganizmom konkurovať. Treba len dúfať, že sa človek nedostane s takouto látkou do kontaktu..

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9