Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poistenci, pozor: Viete, ako postupovať pri zmene zdravotnej poisťovne?

Ešte máte pár dní na to, aby ste zmenili zdravotnú poisťovňu.
Ešte máte pár dní na to, aby ste zmenili zdravotnú poisťovňu. (Zdroj: photl.com)

Zvažujete zmenu zdravotnej poisťovne? Nerobte tak unáhlene, všetko si dobre premyslite, no dajte si pozor, aby ste neprešvihli termín. Máte na to čas do 30. septembra, kedy môžete podať prihlášku do novej zdravotnej poisťovne. Ak si neviete vybrať, pozrite sa na výhody, ktoré vám ponúkajú jednotlivé poisťovne. Rozhodnete sa tak ľahšie a nebudete neskôr ľutovať.

Zmena poisťovne vždy k 1. januáru

Na Slovensku pôsobia tri poisťovne, jedna štátna – Všeobecná zdravotná poisťovňa a dve súkromné – Dôvera a Union ZP. Aj keď sa hovorilo už len o jednej poisťovni, prepoisťovanie zatiaľ stále prebieha tak, ako každý rok. Zmeniť zdravotnú poisťovňu môžete vždy len k 1. januáru nasledujúceho kalendárneho roka, pričom prihlášku si musíte podať najneskôr do 30. septembra.

„Zdravotnú poisťovňu môžete zmeniť raz do roka. Ak do 30. septembra pošlete prihlášku do vybranej zdravotnej poisťovne, jej poistencom sa stanete od 1. januára 2014. Z pôvodnej zdravotnej poisťovne sa netreba odhlasovať, urobí to vaša nová zdravotná poisťovňa,“ povedala Mgr. Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Na čo si treba dať pozor?

Potom budete mať len sedem dní na to, aby ste odovzdali starý preukaz poistenca z predchádzajúcej poisťovne. Ak ste si už vybrali, nezabudnite si pred uskutočnením zmeny zistiť, či majú vaši lekári, ktorých navštevujete, uzatvorenú zmluvu s vašou novou poisťovňou. Rovnako dôležité je, aby ste si údaje na prihláške dôkladne skontrolovali.

„Poistencom odporúčame, aby si po vyplnení prihlášky skontrolovali všetky údaje, ktoré uviedli na prihlášku a v prípade akejkoľvek zmeny nahlásili aj svojej súčasnej zdravotnej poisťovni a aj poisťovni, do ktorej prihlášku podali, všetky zmeny (napr. zmena mena, priezviska, rodného čísla, trvalého pobytu). Rovnako poistencom, ktorí sa rozhodli zmeniť zdravotnú poisťovňu, aby v prihláške vyplnili všetky povinné údaje, v prípade, že tak neurobia, poistný vzťah v novej zdravotnej poisťovni nevznikne,“ upozorňuje Judita Smatanová, hovorkyňa Union zdravotná poisťovňa.

Každá zdravotná poisťovňa poskytuje určité výhody pre svojich poistencov. Pozrite sa na niektoré z nich!

Všeobecná zdravotná poisťovňa

„Očakávame, že poistenci ocenia stabilitu, skúsenosti a spoľahlivosť najväčšej zdravotnej poisťovne na Slovensku. Máme k dispozícii najväčší objem finančných prostriedkov a vždy sme si zakladali na tom, že sa dokážeme postarať aj o najvážnejšie chorých pacientov,“ povedala Mgr. Petra Balážová, hovorkyňa VšZP, prečo by sa mali ľudia rozhodnúť pre štátnu poisťovňu.

Poistencom VšZP nad rámec zákona uhrádza nadštandardnú zdravotnú starostlivosť:

- Tretiu dávku očkovacej vakcíny proti hepatitíde B, A+B.

- Cytologické vyšetrenie krčka maternice pri každej preventívnej prehliadke u gynekológa.

- Test na okultné krvácanie dospelým poistencom nad 40 rokov raz za dva roky.

- Urologickú prehliadku u mužov (raz za 3 roky od 40. roku života).

- Projekt Mamograf garantuje poistenkám preventívne mamografické vyšetrenie do 15 dní.

VšZP ponúka všetkým svojim poistencom aj množstvo zliav zameraných na podporu zdravého životného štýlu:

  • Zľavy v cestovných kanceláriách.
  • Zľavnené vstupy do športových a ubytovacích zariadení vo všetkých regiónoch Slovenska.
  • Zľavy v materských centrách (plávanie batoliat, tanečné a pohybové prípravy pre detičky, detské dielne, cvičenie na fitloptách a pod.).
  • Zľavy na vitamíny a prírodné výživové doplnky.
  • Zľavy na preventívne, rekondičné a relaxačné pobyty v liečebných kúpeľoch.
  • Zľavy v predajniach športových potrieb a mnoho iných.

Prepoistiť sa do Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a.s. je možné telefonicky, prostredníctvom Call centra, vyplnením elektronickej prihlášky alebo papierovej prihlášky, osobne v pobočke a novinkou je prihláška v časopise Partnerstvo.

Dôvera

„Vnímame, že doplatky v zdravotníctve sú pre mnohých našich poistencov na hranici ich finančných možností. Aby sme im mohli sprístupniť aj nadštandardnú zdravotnú starostlivosť, zaviedli sme okrem preplácania očkovaní aj novú ponuku pre rodiny s deťmi – preplácanie doplatkov za lieky,“ povedala Monika Šimunová, PR špecialistka zdravotnej poisťovne Dôvera.

Medzi najužitočnejšie zdravotné služby patria:

  • Výhoda pre rodiny s deťmi do dvoch rokov veku. Deťom a ich mamám poisteným v Dôvere preplatí poisťovňa doplatky za lieky na recept do výšky sto eur.
  • Na stránke zdravotnej poisťovne nájdu  poistenci informáciu, ktoré lieky sú pre nich z hľadiska doplatku najvýhodnejšie.
  • Program na zvýšenie návštev preventívnych prehliadok u dospelých a program u pediatrov na zníženie obezity u detí. Lekárov odmeňujú až po dosiahnutí výsledkov.
  • Preplácanie očkovania proti chrípke a pneumokokom (v plnej výške), kliešťovej encefalitíde (3.vakcína z troch), žltačke typu A a B (polovicu z ceny vakcíny), proti HPV vírusu (u dievčat podľa dĺžky poistného vzťahu).

„Citlivo sú vnímané napríklad aj doplatky u stomatológov. Dôvera prepláca vyšetrenia u stomatológov v dohodnutej výške 0,0774 € za bod. Pri porovnaní s cenami ostatných zdravotných poisťovní (z dostupných zdrojov na internete) ide o najvyššiu cenu za bod. V praxi z toho vyplýva, že poistenci Dôvery za vyšetrenia u zubára doplácajú menej,“ pokračuje Monika Šimunová.

Dôvera ponúka nadštandardné služby, ktoré poistencom výrazne uľahčujú komunikáciu so zdravotnou poisťovňou aj s lekármi. Dáva poistencom do rúk nástroje, pomocou ktorých môžu jednoducho kontrolovať služby, ktoré im poskytli lekári a majú prehľad o svojej zdravotnej starostlivosti a užívaných liekoch. Príkladom je služba, ktorá poistencom umožní skontrolovať si, kedy naposledy užívali antibiotiká. Pacientov o evidencii aj o schválení plánovanej hospitalizácie informujeme SMS-kou, mailom.

Union zdravotná poisťovňa

Posledný septembrový víkend a posledný septembrový deň, teda 28. až 30.9., kedy je možnosť podať prihlášku na zmenu do Union ZP, plánujeme mať naše kontaktné miesta otvorené s predĺženými otváracími hodinami. V sobotu 28. septembra budú všetky kontaktné miesta Union ZP otvorené od 8:00 do 16:00. V nedeľu 29. septembra budú otvorené v čase od 8:00 do 16:00 nasledovné kontaktné miesta: Bratislava Bajkalská, Nitra, Trenčín, Žilina, Banská Bystrica, Prešov, Košice. V pondelok budú otvorené všetky kontaktné miesta do 18:00,“ informuje Judita Smatanová, hovorkyňa Union zdravotná poisťovňa.

Prihlášku môžete podať prostredníctvom elektronického formulára na webovej stránke poisťovne, telefonicky na zákaznícke centrum, poštou alebo osobným doručením na ktoromkoľvek kontaktnom mieste Union zdravotnej poisťovne alebo zaslať poštou na adresu Union zdravotná poisťovňa, a. s., Bajkalská 29/A, 821 08 Bratislava.

Benefity pre poistencov:

  • Od januára 2014 bude Union ZP ako jediná zdravotná poisťovňa uhrádzať 50% z ceny vyšetrenia na potravinovú intoleranciu.
  • Príspevok vo  výške  50% ceny  z vakcíny  proti  HPV pre dievčatá vo  veku 13 až 15 rokov poskytujeme  už  dlhodobo, novinkou  pre  rok 2014 je  príspevok  na  očkovanie pre chlapcov.
  • Ako jediná zdravotná poisťovňa poskytuje príspevok na pečatenie zubov pre deti,  v roku 2014 tento benefit rozširuje na stoličky č.6 aj 7 a využiť ho môžu poistenci vo veku od 5 do 10 rokov. Union ZP poskytuje príspevok 7 eur/zub.
  • Pôrodná asistencia – zazmluvnili licensované  pôrodné  asistentky, ktoré poskytnú  tehotnej  poistenke  starostlivosť a poradenstvo počas tehotenstva a po pôrode.
  • Preventívne vyšetrenie rakoviny krčka maternice pre ženy už od 18. roku veku (podľa zákona od 23 rokov).
  • Preventívne vyšetrenie rakoviny hrubého čreva a konečníka nad rámec zákona už od 40. roku veku (podľa zákona od 50 rokov).
  • Najkratšie čakacie doby na plánované operácie a mnoho iných.

„Okrem výhod pre našich poistencov sme rozšírili a skvalitnili služby pre našich poistencov, ktoré im poskytnú väčší komfort v rôznych oblastiach, napr. pri splátkovom kalendári v prípade nedoplatku si môže poistenec sám zvoliť výšku aj termín splátok, jednoduchšia komunikácia – v prípade nedoplatkov vyzývame platiteľov poistného na úhradu prostredníctvom sms správy či e-mailu a nedoplatok môžu platitelia uhradiť cez priamo cez webovú stránku Union ZP, prostredníctvom ktorej sa vedia priamo nalogovať na internet banking svojej banky,“ povedala na záver Judita Smatanová.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9