Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Odhoďte svoje obľúbené žabky: Takýto hnus nosíte na nohách

Na žabkách sa nachádza približne 18-tisíc baktérií.
Na žabkách sa nachádza približne 18-tisíc baktérií.

Patria medzi najpredávanejšiu obuv. Sú lacné a výborné na leto, keďže v nich nohy „dýchajú“ a nepotia sa. Neexistuje snáď nikto, kto by nemal žabky. Mnohí ich nosia celé dni, no vedci zdvíhajú varovný prst! Ak chcete svoje nohy udržať v zdraví, nenoste žabky na dlhé prechádzky. Zrejme vás to bude šokovať, ale na tejto obľúbenej letnej obuvi sídli až 18-tisíc baktérií.

Sú pohodlné, ležérne a považujú sa za symbol letného času. Také sú žabky, ktoré mnohí z nás považujú za ideálne na nosenie počas teplých dní. Vedci z Miamskej univerzity však zistili, že na povrchu jedného páru žabiek sídli viac ako 18-tisíc baktérií. Jeden pár 2-ročných žabiek má údajne baktérie, ktoré spôsobujú kvasinkovú infekciu a zapareniny.

Výkaly, moč a sliny – to všetko je na žabkách

Ešte viac šokujúcejšie, než je počet baktérií, sú ich typy: žabky „osídľujú“ baktérie z výkalov, koži a choroboplodných zárodkov. Výskumom sa ďalej zistilo, že počet baktérií sa znásobuje, ak trávite so žabkami na nohách čas na miestach, kde sa nachádza veľa ľudí. Patria sem napr. areály verejných kúpalísk, toalety či autobusové zástavky.

Na žabkách nájdeme výkaly, moč, sliny, zvratky či zvierací trus. To je všetko, čo sa nachádza v uliciach a vo verejných toaletách. Myslite na to, po čom chodíte, na žabkách môžete mať tiež množstvo chrobákov a hmyzu, ktoré môžu byť predzvesťou choroboplodných zárodkov,“ povedal Dr. Philip M. Tierno Jr., riaditeľ klinickej mikrobiológie a imunológie na Langone Center v New York University Medical.

Môžu aj zabiť

Znepokojujúci je fakt, že žabky sú skvelým úkrytom potenciálne smrtiacej baktérie s názvom Staphylococcus aureus. Ide o vážnu baktériu, čo potvrdil Dr. Tierno. Ako povedal, prítomnosť tejto baktérie môže byť fatálna, ak máte otvorenú ranu či pľuzgiere na nohách alebo, ak sa ich veľa dotýkate rukami.

Táto baktéria by mohla spôsobiť závažné infekcie alebo by mohla zadržiavať toxíny v tele. Môžete byť veľmi chorí alebo vás to môže neskôr dokonca aj zabiť,“ upozornil Dr. Tierno.

Zdôraznil, že ak sa žabky nosia po dobu troch mesiacov, teda v priebehu celého leta, 93 percent z nich „osídľujú“ fekálne baktérie a 20 percent z nich baktéria E. coli.

Nemajte ich každý deň na nohách

Ste fanúšikom tejto neformálnej obuvi a nechcete sa ich vzdať? V tom prípade sa ich skúste čo najmenej dotýkať rukami, tak isto aj špinavých nôh. Dobrou prevenciou je tiež časté umývanie rúk.

No aj tak by ste mali zvážiť ich nosenie. Aj z toho dôvodu, že pri každom našliapnutí vyvíjame väčšiu námahu ako je zdravé, keďže chodidlo nemá čo držať na mieste. Výsledkom je vykrúcanie členkov smerom dovnútra.

Žabky sú síce vynikajúce na nosenie pri prechádzke na pláži alebo pri bazéne, no snažte sa ich nemať na nohách každý deň. Ich nevýhodou je tiež tenká podrážka, čo je malá ochrana nohy nielen pri chôdzi, ale aj pred nebezpečnými baktériami.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9