Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Netrpte a užite si cestovanie autom: Takto zatočíte s kinetózou

Kinetóze sa vyhnete pravidelnými prestávkami a otvoreným oknom počas jazdy.
Kinetóze sa vyhnete pravidelnými prestávkami a otvoreným oknom počas jazdy.

Blíži sa dovolenková sezóna a bojíte sa, ako prežijete niekoľkohodinovú cestu autom? Únava, závraty a nevoľnosť sú veľmi nepríjemné a môžu vám pokaziť celý výlet či začiatok dovolenky. Cestovanie autom však nemusí byť pre vás len utrpením. Skúste zaručené tipy proti kinetóze a užijete si nielen samotnú dovolenku, ale aj cestu tam a naspäť!

Prečo vzniká kinetóza?

V prvom rade je dôležité pochopiť, prečo vlastne táto choroba vzniká. Vo vnútornom uchu je orgán rovnováhy, ktorý zaznamenáva zmeny polohy ľudského tela a informácie o nich odosiela do mozgu. Kinetóza vzniká nesúladom medzi vnemami rovnovážneho systému vo vnútornom uchu.

Zrak vníma, že telo v pokoji sedí v aute, ale centrum rovnováhy vysiela do mozgu správy o tom, že sa hýbe a nakláňa. Keďže mozog tak dostáva dve protichodné informácie, ktoré nedokáže spracovať, dochádza k dezorientácii. Tento proces pritom prebieha u každého, rozdiel je iba v miere citlivosti na podráždenie vegetatívneho systému.

Pozerajte sa von z okna

Účinnou prevenciou, ako sa vyhnúť kinetóze, je pozerať sa z okna von. Sledovaním prírodnej scenérie potvrdíte detekciu pohybu, čo pomôže vyriešiť nesúlad, ktorý spúšťa chorobu. Zamerajte sa na objekt v diaľke, ktorý sa nepohybuje. Pozor na to, aby ste sa neotáčali a nepozerali stále zo strany na stranu.

Sadnite si k vodičovi

Ak sa dá, sadnite si do prednej časti auta. Vodiči len zriedka dostanú kinetózu, keďže sú zameraní len na cestu. Najlepšie je preto sedieť vedľa vodiča. Nielenže budete mať okolo seba okná, cez ktoré sa môžete pozerať von, ale v niektorých autách pocítite hrboľatú cestu menej v prednej časti ako v zadnej. 

Zatvorte si oči

Zavrite oči a spite, ak môžete. Ak sú vaše oči zatvorené, teda nič nevidíte, môže to odstrániť nevoľnosť. Navyše, spanie obráti vašu myseľ od choroby na príjemný relax.

Otvorte okno

Svieži, chladný vzduch vám pomôže cítiť sa lepšie. Ak nie je možné otvoriť okno, prikloňte sa aspoň k jeho dolnej časti a dýchajte. Odtiaľ by mal unikať vzduch. Pozor však na niektoré vône, ktoré môžu u mnohých vyvolať horšie pocity, patria sem osviežovače vzduchu pre autá, parfumy, dym či niektoré potraviny. Tie môžu nevoľnosť naopak len privolať. Ak ste citliví, odstráňte radšej tieto pachy a nahraďte ich vôňou levandule alebo mäty.

Majte pravidelné prestávky

Robte si pravidelné prestávky. Na každej sa trochu poprechádzajte, potom si sadnite na lavičku a zhlboka sa nadýchnite, aby ste sa uvoľnili. Je to dôležité hlavne vtedy, ak prechádzate cestou, ktorá je veľmi kľukatá. Ocenia to nielen cestujúci, ktorí si takto zmiernia príznaky choroby, ale i vodiči, ktorí potrebujú po dlhom šoférovaní pauzu.

Výborný je zázvor

Preventívnym opatrením proti kinetóze je zázvor, ktorý vám môže pomôcť zahnať nevoľnosť. Ak budete dlho cestovať, zoberte si so sebou do auta zázvorový čaj v termoske. Dobre vám poslúžia i kapsule z koreňa zázvoru, ktoré kúpite v obchodoch so zdravou výživou. Výborná je aj čerstvá mäta, či už mätový čaj alebo konzumácia mätových lístkov.

Aj lieky vám pomôžu

Ďalšou možnosťou je užitie liekov, ktoré zabránia, aby u vás kinetóza prepukla. Je niekoľko voľnopredajných liekov, ale aj tých na predpis, ktoré sú účinné. Väčšina z nich obsahuje hlavne dimenhydrinát, meclizín alebo skopolamín. Pred ich použitím sa radšej v prvom rade pozrite na to, aké majú nežiaduce účinky, popr. sa spýtajte svojho lekára, ktorý liek by vám odporučil.

Výborné sú aj antihistaminiká, ktoré predchádzajú nevoľnosti spôsobenej otupením pohyblivých cenzorov vnútorného ucha. Tento liek je schopný zablokovať časť mozgu, ktorá kontroluje nevoľnosť, pričom je dôležité, užiť ho ešte pred cestovaním. Na druhej strane, vyhnúť by sa mu mali vodiči. Môže totiž spôsobiť ospalosť a ovplyvniť jazdu autom, čo by nemuselo skončiť práve najlepšie.

Čo ešte môžete vyskúšať?

Existuje i množstvo iných spôsobov, ktoré vám spríjemnia cestu. Ak už nič iné nepomôže, vyskúšajte toto:

  • Nevoľnosti vás môže zbaviť žuvanie žuvačky.
  • Udržujte hlavu v stálom kontakte so sedadlom alebo oknom.
  • Počúvajte hudbu pomocou prehrávača MP3. Sústreďte sa len na to.
  • Dajte si kôprový nálev alebo niečo kyslé pred a počas cesty, čo by mohlo zabrániť nevoľnosti.
  • Počas cesty netraste hlavou a nečítajte knihu.

Dôležité je vedieť, že vplyv na rozvoj kinetózy má i psychika. Ak si vsugerujete ešte pred samotnou cestou, že vám bude určite zle, môžete s tým aj počítať. Sústreďte sa na niečo iné a nepripúšťajte si to. Šťastnú cestu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9