Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Zrak máme len jeden: Ako si chrániť oči pri počítači? (2. časť)

Pri práci s počítačom si nezabudnite chrániť oči.
Pri práci s počítačom si nezabudnite chrániť oči.

Pri častej a dlhodobej práci s počítačom sú namáhavé hlavne oči, ktoré sú podráždené a vysychajú. Aj keď si to možno neuvedomujete, pri pozeraní na monitor veľmi trpia. Preto ich ochrane treba venovať náležitú pozornosť. Zrak predsa máme len jeden.

Nezabúdajte na prestávky

Aj keď sa neodporúča sedieť viac ako 5 hodín denne za počítačom, kvôli práci je to niekedy nemožné. Očiam uľavíte dostatočnými a pravidelnými prestávkami, kedy sa vzdialite od monitora. Po každých 2-3 hodinách si oddýchnite na 15-20 minút a najlepšie urobíte, ak budete relaxovať v miestnosti, kde sa počítač nenachádza.

Urobte si svalové cvičenie očí

Oči majú svaly, ktoré sa rovnako ako iné svaly potrebujú rozcvičiť, hlavne keď ich niečim namáhate. Počas prestávky si môžete spraviť svalové cvičenie očí. Očami pohybujte do strán, môžete aj smerom nahor, nadol, potom ich zavrite a jemne masírujte.

Nemusíte ich rozcvičovať len cez prestávky, kedy oddychujete. Môžete to prevádzať hocikedy v priebehu dňa, keď máte pocit, že sú vaše oči namáhavé alebo unavené.

Očné kvapky pomôžu len dočasne

Pri práci s počítačom môžete používať očné kvapky, tzv. umelé slzy, ktoré vás na nejakú dobu zbavia nepríjemných suchých očí. Dajú sa kúpiť v každej lekárni. Ak nemáte kvapky po ruke, pomôže aj obyčajná studená voda. Kvôli chlóru, nechajte vodu hodinu odstáť a potom si ňou môžete vypláchnuť oči.

Uvedomte si, že zdravotný problém s očami očné kvapky nevyliečia. Aj keď sa vám po nich uľaví a oči nebudete mať suché, pri opakovanom pozeraní do monitora, sa problémy s očami môžu vrátiť.

Predpíšte si špeciálne okuliare na PC

Oči si zachováte zdravé vtedy, ak si budete dávať pravidelne kontrolovať zrakovú ostrosť. Nevyhnutné sú pravidelné preventívne prehliadky u očného lekára, ideálne raz za rok. Ak pracujete každý deň s počítačom niekoľko hodín, povrch skiel na okuliaroch si môžete dať špeciálne upraviť. Informujte sa u svojho očného lekára.

U ľudí vo veku nad 40 rokov sa predpisujú špeciálne okuliare, nazývané ako interiérové (počítačové), ktoré sú presne vymerané na pracovnú vzdialenosť PC (horná časť skla je na PC, dolná časť skla na čítanie).

Prečítajte si prvú časť článku o tom, ako chrániť svoje oči pri počítači! Dozviete sa, čo spôsobuje niekoľkohodinové pozeranie na monitor a konkrétne preventívne opatrenia, aby sa predišlo zdravotným problémom s očami!

Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9