Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Zahraničných zubárov pribúda: Dostávajú sa k nám príliš ľahko?

Na Slovensku je čoraz viac zahraničných zubárov s nedostatočným vzdelaním.
Na Slovensku je čoraz viac zahraničných zubárov s nedostatočným vzdelaním. (Zdroj: photl.com)

Počet záujemcov o výkon zdravotníckych povolaní z nečlenských štátov stále rastie. Pribúda i stomatológov, ktorých vzdelanie je však podľa niektorých odborníkov nedostatočné.

Odbornosť lekárov posudzuje ministerstvo školstva

Do mnohých postkomunistických krajín, vrátane Slovenska, vstupujú často zubní lekári, ktorí absolvovali štúdium stomatológie v krajinách mimo Európskej únie. Ich žiadosti a odbornosť posudzujú štátne inštitúcie, najmä ministerstvá zdravotníctva príslušných štátov. Výnimkou je práve Slovensko. U nás o odbornej spôsobilosti zubárov rozhoduje Ministerstvo školstva vedy, výskumu a športu SR. O úspešnosti žiadateľov o výkon povolania  rozhoduje konkrétne Stredisko pre uznávanie dokladov o vzdelaní.

Ako to prebieha?

Ak nejaký zubár požiada o výkon regulovaného povolania na Slovensku, musí sa obrátiť na spomínané ministerstvo školstva. Podá si žiadosť, ďalej predloží doklad o vzdelaní, ktorý oprávňuje držiteľa vykonávať dané regulované povolanie, podrobný obsah vzdelania – sylaby predmetov s časovou a hodinovou dotáciou, kópiu dokladu totožnosti, osvedčenie o charaktere a dĺžke vykonanej praxe, ktorú mohol absolvovať aj v rodnej krajine. Daný lekár ďalej čaká, kým sa jeho žiadosť zaeviduje.

„Keď máme spisový materiál kompletný, vyhodnotíme minimálne požiadavky na obsah vzdelania, ktoré ustanovuje Nariadenie vlády o odbornej spôsobilosti zdravotníckych pracovníkov 296/ 2010. Porovnáme minimálny obsah vzdelania, ktorý žiadateľ absolvoval. V prípade zubných lekárov je to jednoduché, lebo musia absolvovať všetky predmety uvedené v nariadení,“ povedala Mgr. Eva Kaczová riaditeľka Strediska na uznávanie dokladov o vzdelaní na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky pre odborný časopis Slovenskej komory zubných lekárov Zubný lekár.

V prípade, že sa niektorý predmet napr. inak nazýva a ministerstvo nevie posúdiť, či ide o to isté, požiada podľa zákona vysokú školu o posudok. Môže, no nemusí ju požiadať.

Je ich čoraz viac

„V roku 2012 a 2013 počet záujemcov o výkon zdravotníckych povolaní z nečlenských štátov vzrástol, aj vzhľadom na štrajk slovenských lekárov v roku 2011 a na medializáciu podmienok výkonu zdravotníckych povolaní v SR. V roku 2011 sme zaznamenali 19 žiadostí, vyhoveli sme 11. štatistiku z rokov 2012 a 2013 nemáme ešte spracovanú,“ upozornila  Mgr. Eva Kaczová.

Najviac žiadateľov je práve z Ukrajiny, potom z Ruska, USA, pričom ide väčšinou o občanov SR a tiež z arabských krajín.

  Počet prijatých žiadostí Počet uznaní Počet zamietnutých žiadostí
Rok 2010
Všeobecný lekár 85 91 2
Zubný lekár 26 15 11
Sestra 1 0 1
Rok 2011
Všeobecný lekár 58 51 7
Zubný lekár 30 22 8
Sestra 3 1 2

Zdroj: časopis SKZK Zubný lekár

Nevzdelaní?

Práve narastajúci počet žiadateľov, hlavne z Ukrajiny, bol podnetom k realizácii medzinárodného workshopu v rámci Pražských dentálnych dní. Pripravila ho Česká stomatologická komora (ČSK). Zásadnou otázkou bolo, aké podmienky musí splniť zubný lekár z krajiny mimo EÚ, aby mohol pracovať v určitom štáte? Na túto otázku odpovedali zástupcovia z piatich krajín, vrátane Slovenska.

Od začiatku roka 2013 sa na Slovensku registrovalo 16 zubných lekárov, ktorí ukončili štúdium stomatológie na Ukrajine. Dvaja z nich pritom pochádzajú zo Slovenska. Zaujímavé je, že boli vylúčení z LF UPJŠ v Košiciach, no štúdium dokončili v Užhorode. Prof. MUDr. Neda Markovská, CSc., upozornila, že nemali minimálne predpoklady študovať zubné lekárstvo.  

„Požadované vzdelanie nedosahujú obzvlášť uchádzači z krajín bývalého Sovietskeho zväzu. U mnohých z nich, prevažne Ukrajincov, sme po hlbšom pátraní zistili, že vo svojej vlasti pracovali ako stredný zdravotnícky personál,“ povedal prezident ČSK MUDr. Pavel Chrz na workshope.

O vzdelaní rozhoduje úradník od stola

Prof. MUDr. Neda Markovská, CSc. Ďalej zdôraznila, že ministerstvo nemá odborníkov na to, aby posudzovali naše kurikulá. Do diskusie sa zapojil aj viceprezident SKZL MUDr. Igor Moravčík.

„Ministerstvo školstva môže, ale nemusí požiadať univerzitu o stanovisko. Keď tak aj urobí, nie je pre túto inštitúciu záväzné. U nás je to teda tak, že o vzdelaní rozhoduje úradník od stola. A pokiaľ rozhodne o uznaní diplomu, komora má povinnosť zubného lekára zapísať do registra. Postkomunistické krajiny trpia syndrómom štátnej centralizácie, keďže právomoc rozhodovať o tejto dôležitej problematike, majú štátne inštitúcie. Na rozdiel napríklad od Rakúska,“  povedal MUDr. Igor Moravčík.

Čoho sa možno obávať?

K obsahu vzdelania uchádzačov z tretích krajín sa v odbornom časopise Zubný lekár vyjadrila za LF UPJŠ v Košiciach  prof. MUDr. Neda Markovská, CSc. Ako povedala, kladné stanovisko nevydala ani raz, napriek tomu dalo ministerstvo žiadateľom zelenú.

Podľa nej je hlavnou obavou v súvislosti s nárastom zubných lekárov z Ukrajiny na Slovensko to, že po určitom čase si budú otvárať ambulancie bez zmlúv so zdravotnými poisťovňami. V takomto prípade kontrola indikácií, správnej diagnostiky, terapie, informovania pacienta nebude možná a pôjde na úkor zdravia nášho pacienta.

Zatiaľ je jedna podaná sťažnosť

Väčšina ukrajinských zubárov pracuje u našich zubárov, takže ich práca je v anonymite. Zatiaľ je však známy jeden prípad, kedy pacientka podala sťažnosť za poskytnutú zdravotnú starostlivosť na zubnú lekárku z Ukrajiny. Treba dúfať, aby tých prípadov nebolo časom viac...

Ako by sa mala situácia zlepšiť?

„Vytvorením diferencovaného posudzovania regulovaných povolaní a všetky zdravotnícke povolania posudzovať podľa ich priority v zmysle možného ohrozenia života pacienta. To znamená, že uvedené by malo posudzovať MZ SR s odborníkmi zo zubného lekárstva, a nie úradník MŠVVaŠ SR, ktorý vôbec nepozná náplň vzdelania a pôsobenie zdravotníckeho povolania,“ povedala MUDr. Neda Markovská, CSc.

Ďalej zdôraznila, že každý jeden žiadateľ musí prejsť preskúšaním teoretických vedomostí a praktických zručností z odboru a súvisiacich predmetov. Musí poznať a ovládať aj základnú legislatívu zdravotníckeho pracovníka a slovenský jazyk písmom a slovom. Veľmi dôležitá je presná komunikácia s pacientom a jasné vysvetlenie skutočnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9