Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Sú nepríjemné a viete o nich len vy: Zistite, čo zaberá na hemoroidy

Hemoroidy sú veľmi nepríjemné, povedzte však o nich svojmu lekárovi!
Hemoroidy sú veľmi nepríjemné, povedzte však o nich svojmu lekárovi!

Hemoroidy sú veľmi nepríjemné až bolestivé a pomerne rozšírené. Sú to zväčšené kŕčové žily vo vchode do konečníka alebo priamo v ňom. Zbaviť sa ich nie je najľahšie, no pomocou našich tipov sa vám to podarí. Dôležité je len zistiť, čo vám chýba, ak máte hemeroidy, chýba, čo by ste mali mať na tanieri či ďalšie osvedčené tipy i z alternatívnej medicíny.

Prečo vznikajú?

Nie je celkom jasné, prečo niekto ochorie na hemoroidy. Je to pravdepodobne spôsobené dedičnou slabosťou cievnych stien, nedostatočným krvným obehom v dolnej časti trupu spôsobený sedavým zamestnaním, obezitou, dlhotrvajúcou zápchou a nedostatkom vlákniny v strave. Isté však je, že sa vyskytuje hlavne u dospelých nad 50 rokov.

Čo vám chýba?

Pacienti s hemoroidmi by mali mať dostatočný denný príjem vitamínu C. Ten posilňuje žilové steny. Pevnosť drobných cievok a kapilár zlepšujú bioflavonoidy, ktoré nájdete v ovocí. Nezabúdajte ani na vitamín E, ktorý zlepšuje prúdenie krvi. Pomôže aj dostatok horčíka a pri hojení hemoroidov v akútnych štádiách zinok.

Toto by ste mali jesť

Samozrejmosťou, ako aj pri iných ochoreniach, by mala byť konzumácie ovocia a zeleniny, ktoré sú bohatým zdrojom vápnika. Odstraňujú ochabnutosť čriev a zápchu a tým aj príčinu hemoroidov. Patria sem napr. uhorky, fazuľa, melóny, listová zelenina, zeler, pór, kaleráb, reďkovky, maliny, hrušky, slivky, čerešne, figy, broskyne egreš a čerešne.

Aby sa vám spevnili krvné steny, mali by ste konzumovať jedlá s obsahom rutínu ako sú otruby, pohánka, paprika, hrozno a grapefruity.

Vlákninu si doplníte i celozrnnými potravinami, strukovinami, neolúpanej ryže, obilných vločiek, orechov a rôznych semien.

Nezabúdajte na tekutiny

Dôležitý je pitný režim, keďže dostatočný príjem tekutín zmäkčí stolicu. Tak predídete veľkému svalovému napätiu v črevách a konečníku, ktoré môže viesť k vzniku a zhoršeniu hemoroidov. Výborný je pohánkový čaj, ktorý obsahuje vitamín P (rutín), ktorý spevňuje steny ciev. Dobre vám poslúži aj medovka, rumanček a mäta. Čaje z týchto liečivých bylín uvoľňujú črevá. Dajte im prednosť pred kávou, ktorá črevné problémy len zhoršuje.

Čo ešte pomôže?

Dubová kôra, to je známy a osvedčený liek, ktorý sa používa pri hemoroidoch. Vedie k úľave pri bolesti, tlmí a zastavuje krvácanie a zužuje cievy. Môžete si kúpiť gély či iné prípravky s extraktom z dubovej kôry. Účinné sú aj kúpele v odvare z dubovej kôry. Na liečbu hemoroidov je účinný aj gaštan, ktorého zložky majú zosilňujúci účinok na cievnu stenu a zvyšujú jej pružnosť. Zadovážte si gél alebo olej.

Nebojte sa povedať o tom, že vás trápia hemoroidy a riešte tento problém. Ak vám uvedené tipy nepomôžu, obráťte sa radšej na svojho lekára.

Hemoroidy 1


Hemeroidy 2

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9