Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

10 kurióznych fóbií: Strach môžete mať z politikov i z myšlienok

Ľudia majú strach i z kurióznych vecí.
Ľudia majú strach i z kurióznych vecí.

Každý z nás sa niečoho bojí, no niektorým sužuje každodenný život až panický strach, kvôli ktorému nemôžu normálne fungovať. Fóbia z pavúkov, výšok či klaustrofóbia sú všeobecne známymi fóbiami, ale počuli ste už o strachu z mien, politikov, dlhých slov či konverzácie pri večeri? Aj takéto kuriózne fóbie existujú a trpia nimi niektorí ľudia.

Podľa Americkej psychiatrickej asociácie je fóbia iracionálny a nadmerný strach z objektu alebo situácie a považuje sa za duševnú poruchu. V mnohých prípadoch sú ľudia schopní rozpoznať, že je ich strach iracionálny, a tak podniknú kroky na jeho prekonanie.

Podľa Diagnostického a štatistického manuálu duševných porúch je len približne 10 percent hlásených prípadov s fóbiami. Množstvo ľudí tak žije s fóbiou, ktorá im komplikuje nielen každodenný život, ale aj ich zdravie.

Medicína pozná vyše 500 druhov fóbií, pozrite sa na jedny z najzaujímavejších a najkurióznejších fóbií, s ktorými bojujú niektorí ľudia.

Levofóbia a dextrofóbia

Ľudia môžu mať strach naozaj z hocičoho! Potvrdzuje to levofóbia, pri ktorej sa ľudia boja vecí, ktoré sa nachádzajú na ľavej strane od tela a dextrofóbia, ktorá naopak znamená strach z vecí, vpravo od tela.

Klinofóbia

Mieto, kde najčastejšie oddychujeme, je pre niektorých nočnou morou. Zatiaľ, čo sa ostatní po náročnom dni nemôžu dočkať svojej postele, iní dostávajú pri pomyslení na to paniku! Nadmerný strach sa objaví u niektorých vtedy, keď si majú ísť ľahnúť do postele. Boja sa tmy, a že sa im budú snívať nočné mory, preto mávajú často problémy so spánkom a zostávajú dlho hore.

Deipnofóbia

Strach z večere alebo z toho, aká bude konverzácia spolusediacich pri večeraní patrí medzi tie najbizardnejšie. O tom, že to nie je výmysel a týka sa čoraz viac ľudí, svedčí krátky film o tejto fóbii, ktorú natočil v roku 2004 režisér Lewis Leon.

Ideofóbia

Nevyhneme sa im a predsa naháňajú niektorým doslova husiu kožu. Ide o morbídny strach z nových alebo iných myšlienok alebo celkový strach z myslenia. Otázkou ostáva, ako s tým dokážu niektorí žiť, premýšľame predsa stále...

Menofóbia

Ľudia s menofóbiou majú strach z mien. Pri vyslovení mien dostanú panický strach.

Politikofóbia

Niektorí ich nemajú radi, iní sa ich dokonca boja. Ľudia trpiaci politikofóbiou majú pretrvávajúci strach alebo abnormálny odpor k politikom.

Hippopotomonstrosesquippedaliofóbia

Pod týmto zložitým slovom sa skrýva fóbia z dlhých slov. Ak vám nerobilo problém, prečítať hneď celý názov fóbie, strach z dlhých slov sa vás určite netýka.

Urofóbia

Urofóbnia je strach z močenia na verejných záchodoch, z počutia močenia iných ľudí alebo z moču samotného. Je často spojená so sociálnou fóbiou, kedy sa človek bojí určitého sociálneho alebo medziľudského kontaktu.

Fobofóbia

Vedeli ste, že existuje fóbia z fóbie? Na záver je tu fobofóbia, pri ktorej niektorí trpia strachom z vlastnej fóbie, konkrétne z rozvoja fóbie.

Je množstvo kurióznych fóbií, s ktorými mnohí ľudia zápasia každý deň. Ako sa jej človek môže zbaviť? V ďalšom článku sa dozviete, akými spôsobmi sa dá fóbia liečiť, a aké sú jej príznaky.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9