Nemáte čas na varenie? Žiadny problém! Môžete si uvariť chutné jedlo, popritom si vychutnať svoj obľúbený TV seriál a nepotiť sa pri sporáku. Iftach Hazit z Izraela prišiel s prevratným, až bizarným nápadom. Podľa neho si môžeme uvariť pokrm v práčke!
Vo svete je čoraz obľúbenejšia inovatívna príprava jedál. Najprv sa v súvislosti s tým začala skloňovať umývačka riadu, ktorá je údajne skvelým spôsobom, ako na prípravu chutného jedla. Dokonca vyšla aj prvá kuchárska kniha o receptoch, ako uvariť chutné pokrmy v umývačke riadu.
Čítajte tiež: Zdravý je len jeden spôsob prípravy ryže: Väčšina ľudí robí chybu, pri ktorej hrozí otrava
Praženica v práčke
Teraz je tu však ďalší spôsob, ktorý znie ešte šialenejšie ako umývačka riadu! Ťažko tomu uveriť, že by sa jedlo dalo uvariť v práčke, zatiaľ čo periete svoju bielizeň. Údajne si tak môžete pripraviť rôzne pokrmy, napríklad praženicu či varené víno. Ide o jednoduchý spôsob, ktorý šetrí čas. Stačí len zapnúť práčku a vy sa môžete venovať inej činnosti, zatiaľ čo sa jedlo varí takmer samé. Že by tu bol spôsob, ako zúžitkovať množstvo vody a energie, ktorá sa spotrebuje pri praní špinavej bielizne?
Stačí vám na to balón, ktorý treba naplniť požadovanou ingredienciou a následne ho dať do práčky. Nastavte ju na 90 stupňov a čakajte. Po chvíľke si môžete pochutnávať na pripravenom jedle:
Špeciálne sáčky
Ak vám varenie v balónom nepríde práve najhygienickejšie, Iftach Gazit dokonca prišiel so špeciálnymi sáčkami, ktoré stačí pridať do prania k bielizni, ako sa píše na theguardian.com. Sú vyprodukované na báze varenia metódou sous-vide. Na každom sáčku je napísané, aký program je potrebné si zvoliť, aby tomu zodpovedala teplota a dĺžka varenia. Zároveň je na každom zobrazená potravina, ktorá by sa mala variť. Tieto sáčky predstavujú systém, kedy sa vákuovo balená potravina varí pri nízkej teplote a vďaka tomu nestráca šťavu a zostáva krehká.
Ako uviedol študent na Bezalel Academy of Arts and Design v Jeruzaleme na katedre priemyselného dizajnu, príkladom je varenie zeleniny. V tomto prípade je na to vhodný program prania bavlny na krátke pranie. Pri mäse si zase zvoľte program na syntetiku na dlhé pranie - za dve a pol hodiny sa budú mäsové potraviny variť pri teplote 58 stupňov Celzia.
Zdravšie a ekologickejšie
Podľa Gazita ide o efektívnu metódu, ktorá by vyriešila večný problém - boj s časom. Pomohla by tým, ktorí nechcú strácať čas varením. Je to lepšie a hlavne zdravšie, ako sa kŕmiť fast foodmi a priemyselne spracovanými potravinami. Navyše, aj keď mnoho ľudí na tento vynález kvôli predsudkom nenájde odvahu, je to nápad ekologický...