Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Progresívna liečebná metóda kĺbov: Pozrite sa, ako sa dajú vyliečiť

Kmeňovými bunkami možno efektívnejšie liečiť bolesti kĺbov.
Kmeňovými bunkami možno efektívnejšie liečiť bolesti kĺbov.

Bolesti kĺbov možno liečiť vlastnými kmeňovými bunkami. Túto progresívnu liečebnú metódu ľudského pohybového aparátu 30. apríla na tlačovej konferencii v Bratislave prezentoval MUDr. Jaroslav Michálek z Lekárskej fakulty Masarykovej univerzity v Brne.

Je efektívnejšia a rýchlejšia

 "Kmeňové bunky u každého človeka slúžia ako obrovská zásobáreň pre ich obnovu. Získavajú sa z kostnej drene alebo tukového tkaniva a vstrekovaním putujú do kĺbu, kde obnovujú poškodenú chrupavku. Je to oveľa efektívnejšia a rýchlejšia liečba ako pri výmene umelého kĺbu," konštatoval skúsenosť Michálek, ktorý spolupracuje s medzinárodným konzorciom pre bunečnú terapiu a imunoterapiu.

Takéto má liečba ďalšie výhody

Podľa minuloročného výskumu konzorcia 275 pacientom vo veku od 20 do 85 rokov liečili 433 kĺbov (u jedného možno liečiť najviac 4 kĺby) a sledovali ich niekoľko mesiacov. Nezaznamenali u nich infekcie, horúčky, príznaky trombózy a ani žiadne iné závažné vedľajšie účinky.

 "Z tých 275 pacientov 44 % odporučili lekári umelý kĺb. Po liečbe kmeňovými bunkami už nemuseli ísť na operáciu a ich stav sa veľmi zlepšil. Každý druhý človek nad 50 rokov má artrózu kĺbov a určitý stupeň artrózy má každý nad 60 rokov. Bunečné terapie sú liečbou 21. storočia. Bunkový zákrok je záležitosť niekoľkých hodín a v USA ich už vykonali vyše milióna. Tento systém výrazne zlacňuje liečenie," dodal Michálek.

Zároveň pripomenul dlhú čakaciu dobu na výmenu kĺbu, rôzne komplikácie po operácii, problémy s chodením či dlhodobú rehabilitáciu. Výhodu liečby kmeňovými bunkami pre pacienta potvrdila aj Renáta Mihályová, riaditeľka petržalskej Nemocnice s poliklinikou Medissimo, ktorá ako jediná na Slovensku začína s touto metódou liečby.

"Pacient neabsolvuje drastický zákrok a jeho návratnosť do normálneho života je rýchlejšia. Používame vlastné bunky pacienta," uviedla Mihályová.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9