Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Dovolenkári, pozor na tieto obľúbené turistické miesta: Číha tam najviac vreckových zlodejov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Ak ste ešte nepremýšľali nad dovolenkovou destináciou, pravdepodobne vám pomôže nový výskum. Ten zistil, že niektoré z najpopulárnejších turistických miest v Európe idú, žiaľ, ruka v ruke s najhoršími štatistikami vreckových krádeží na kontinente.

Nová štúdia britskej cestovnej poisťovne QuoteZone zdôraznila, že mnohé obľúbené európske destinácie sú hotspotmi pre vreckových zlodejov. Výskumníci skúmali podiel zmienok o vreckových krádežiach v recenziách piatich hlavných turistických atrakcií každej európskej krajiny. Na vrchole rebríčka sa umiestnilo Taliansko s najvyšším podielom spomedzi všetkých krajín na celom kontinente, nasledované Francúzskom a Španielskom. Na zozname sú však aj iné obľúbené dovolenkové destinácie.

 

V Taliansku buďte opatrní najmä v Ríme

Hoci mnoho miest a obcí po celom Taliansku priťahuje hordy návštevníkov po celý rok, ukázalo sa, že v Ríme operuje najviac vreckových zlodejov. Ako informuje výskum, až 478 recenzií na TripAdvisore spomínalo drobné krádeže v okolí ikonickej Fontány di Trevi. Obľúbenými miestami pre vreckových zlodejov je aj staroveké Koloseum či Panteón. Okrem Ríma sa zlodeji vo veľkom pohybujú aj pri pamiatkach ako Duomo di Milano v Miláne či Gallerie Degli Uffizi vo Florencii.

Dovolenkári, pozor na tieto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

V krádežiach nezaostáva ani Francúzsko

Francúzsko je veľmi obľúbenou destináciou pre turistov z celého sveta, pričom Paríž je trvalo jedným z najnavštevovanejších miest na svete. Bohužiaľ, výskum zistil, že mesto má druhý najvyšší počet zmienok o vreckových krádežiach v celej Európe s 251 na milión návštevníkov. Práve v okolí svetoznámej Eiffelovej veže bolo hlásených najviac krádeží. Ďalšími miestami vo francúzskom hlavnom meste, na ktorých sa oplatí zvýšiť opatrnosť, sú Víťazný oblúk, katedrála Notre-Dame de Paris a múzeá Musée d’Orsay a Louvre.

Dovolenkári, pozor na tieto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Španielsko a Nemecko sú na tom rovnako zle

Napriek tomu, že Španielsko aj Nemecko priťahujú skôr odlišné druhy turistov, zistilo sa, že majú 111 prípadov krádeží na milión návštevníkov. Barcelona je známa vreckovými krádežami, takže nie je prekvapením, že jedna z najrušnejších peších ulíc v Európe, Las Ramblas, je na čele zoznamu. V Barcelone tiež zlodeji operujú pri populárnej Bazilike Sagrada Familia. Vreckoví zlodeji sa však nachádzajú aj na iných obľúbených miestach – napríklad v Plaza Mayor a Národnom múzeu Prado v Madride, ako aj v jedinečnom paláci Alhambra v Granade.

Dovolenkári, pozor na tieto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

V Nemecku je obľúbeným miestom vreckových zlodejov Brandenburská brána v Berlíne. Berlínska budova Reichstagu, East Side Gallery a pamätník holokaustu sú tiež potenciálne nebezpečné, najmä počas rušných časov. Mimo hlavného mesta tiež vreckoví zlodeji číhajú na Marienplatz v Mníchove.

Pozor si dávajte aj v Amsterdame

Slávna amsterdamská štvrť Red Light District je jednou z najobľúbenejších destinácií pre turistov v celom Holandsku. Je to tiež miesto, kde sa turisti s najväčšou pravdepodobnosťou stanú obeťou zlodejov. Opatrní by ste mali byť aj v Dome Anny Frankovej, Vondelparku, Rijksmuseum a Van Goghovom múzeu.

Dovolenkári, pozor na tieto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Profimedia)

Dôležitá je obozretnosť

Greg Wilson, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Quotezone, uviedol, že existujú kroky, ktoré môžete podniknúť, aby ste o svoje veci neprišli. „Je nevyhnutné, aby ste boli vždy ostražití, cennosti, ako napríklad drahé šperky, nechali v hotelovom trezore a vždy cestujte s bezpečnou taškou cez telo so zipsom, aby ste ochránili telefóny a peňaženky,“ uviedol. Nikdy nenechávajte osobné veci bez dozoru. „Je tiež dôležité mať na pamäti, že ak vás niekto okradne, musíte si pýtať policajnú správu o strate alebo krádeži veci, pretože to podporí poistnú udalosť,“ dodal Wilson.

Viac o téme: DovolenkaZlodejRímBerlínAmsterdamBarcelonaParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu