Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Slováci sa podelili o najbizarnejšie pohovory: Výška platu na základe IQ testu či zvádzanie klientov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA – Pracovné pohovory sú nepochybne stresujúce. Nie vždy ide všetko hladko a mnohokrát všetko závisí od vzájomných sympatií. Niektorí Slováci sa o tom presvedčili na vlastnej koži. Na sociálnej sieti sa podelili o najbizarnejšie zážitky z pracovných pohovorov.

Jeden z používateľov Redditu publikoval príspevok, v ktorom sa ostatných spýtal na najbizarnejší pracovný pohovor, aký kedy podstúpili. Rýchlo sa začali objavovať komentáre ostatných Slovákov, ktorí na pohovore zažili skutočne kadečo. „V jednej firme chceli odo mňa vlastnoručne napísanú A4 na tému prečo robím prácu, ktorú robím – aby ju mohli dať grafológovi (alebo ako sa to volá), aby vyhodnotil moju osobnosť,“ uviedol jeden z komentujúcich.

Slováci sa podelili o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalší napísal, že bol na pohovore na IT pozíciu, ktorý viedli traja zamestnanci. Jeden z nich celý čas zíval a napokon odišiel. Počas pohovoru sa však dozvedel, že v skutočnosti hľadajú niekoho, kto za nich bude robiť prácu, ktorú sa im už robiť nechce. „A že v inzeráte síce ponúkali nejaký nástupný plat, ale že toľko mi dať nemôžu,“ uviedol ďalej. „Keď sa blížil koniec pohovoru, mal som pár otázok, takže som čakal na túto chvíľu. Môj potenciálne budúci kolega sa len zodvihol a povedal, že ideme. Netušil som, že ideme domov. Podal mi ruku a dovidenia. Nič viac, chlapík z personálneho sa tiež tváril prekvapene,“ dodal.

Niektorých zase prekvapila finálna pracovná pozícia. „Keď som šiel na pohovor na kultúrneho manažéra a ponúkli mi prácu rušňovodiča historickej železnice v skanzene,“ pridal sa iný používateľ Redditu. Ďalšia používateľka sa podelila hneď o dve skúsenosti. „Pán konateľ rozprával, rozprával, rozprával... Pohovor trval asi 4,5 hodiny a začal sa popoludní, takže reálne o ôsmej večer som ešte bola na pohovore. Z toho ja som povedala možno šesť viet a on len rozprával a rozprával,“ napísala. Druhá pozícia, na ktorú sa hlásila, bola absolventská pozícia. „Išli ma zobrať s tým, že začnem s nejakým platom a po skúšobnej dobe mi dajú IQ TEST, na základe ktorého mi plat upravia. Možno aj znížia, ak sa im bude tak zdať,“ dodala.

Slováci sa podelili o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalší komentujúci sa dočkal telefonátu až po troch mesiacoch a o pozíciu už záujem nemal. „Ozvali sa mi po troch mesiacoch, že im mám povedať čo najviac o sebe a prečo som vhodným pre prácu u nich. Povedal som, že nič nehľadám a momentálne som na hokeji... O mesiac opäť zvoní telefón, že som pozvaný do druhého kola, ktoré sa uskutoční vtedy a vtedy. Reálne som bol celý čas ticho a iba som zavesil. O týždeň mi chlap volá, prečo som neprišiel. Tak som sa len strašne začal smiať,“ prezradil.

Iný používateľ napísal o pohovore v startupe. Zaujímala ho otázka financovania, na čo dvaja zamestnanci (jeden z nich pravdepodobne zakladateľov), ktorí viedli pohovor, reagovali rozlične. Kým jeden bol ochotný vysvetliť spôsob financovania, druhý ho zarazil a prikázal mu, aby to kandidátovi nepovedal. Už to sa mužovi príliš nepozdávalo. Najväčší bizár však prišiel, keď im povedal o svojej platovej predstave. „To je veľa, za to si radšej kúpim dvoch matematických analytikov a z nich budem mať väčší prínos,“ reagoval na jeho slová zjavný zakladateľ. Celý čas sa pritom rozprávali tak, akoby záujemca o prácu v miestnosti ani nebol.

Slováci sa podelili o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ukázalo sa však, že niektorých prekvapili nielen majitelia či potenciálni kolegovia, ale aj priestory. „Najväčší bizár bol (nakoniec som to vzal) pohovor v jednej slovenskej IT firme, kde v zasadačke hrala hudba, boli tam všelijaké ezoterické sošky a tiekla tam voda z vodnej steny s obrovským logom firmy. Majiteľ prišiel nabudený a presviedčal ma o tom, že to je jedinečná príležitosť, rozprával motivačné hlúposti ako z veľkej knihy motivačných hlúpostí a sľuboval hory-doly,“ napísal komentujúci.

O mimoriadne nepríjemný pracovný pohovor sa napokon podelila aj ďalšia z komentujúcich. „Post obchodníčky v logistickej firme. Povedali mi, že budem musieť chodiť na kávičky, večere a dovolenky s potenciálnymi klientmi. Samozrejme, nezabudli dodať, že sa musím ‚predať‘ miniskuňami, veľkým výstrihom a krásnym úsmevom. Veľkým benefitom by bolo, keby som bola slobodná,“ priblížila.

Viac o téme: PrácaPohovor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu