Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Požičiavanie priamo medzi ľuďmi už aj na Slovensku

(Zdroj: BOOMER)

BRATISLAVA - Tak ako Google navždy zmenil prístup k informáciám, Amazon zjednodušil prístup ku knihám a eBay uľahčil nákup a predaj tovaru, tak kolektívne pôžičky práve teraz menia finančný svet. Žltý melón ako prvý prináša túto zmenu na Slovensko.

Kolektívne pôžičky umožňujú požičiavanie peňazí priamo medzi ľuďmi. Tento model vynecháva nákladné finančné inštitúcie a umožňuje tak žiadateľom získať pôžičký za výhodnejších podmienok a investorom lepšie zhodnotiť svoje investície. Je to priamy, transparentný a jednoduchý systém.

Prednedávnom zahájil svoju činnosť prvý portál poskytujúci kolektívne pôžičky na Slovensku - Žltý melón (www.zltymelon.sk).

Ako funguje Žltý melón?

Základ Žltého melónu spočíva v aukciách pôžičiek. Úveroví analytici najprv overia bonitu všetkých žiadateľov o pôžičku, ktorí musia spĺňať prísne kritériá. Využíva pritom hodnotiaci proces podobný tomu, aký používajú banky. Overení žiadatelia následne založia aukciu na svoju pôžičku. Princíp aukcií im zabezpečí veľký počet investorov s navzájom si konkurujúcimi ponukami a tým aj tie najlepšie podmienky pre ich pôžičky. Investori pritom diverzifikujú svoju investíciu medzi väčší počet žiadateľov a je len na ich rozhodnutí komu, koľko a za akých podmienok požičajú.

Kolektívne pôžičky vo svete

Kolektívne pôžičky už niekoľko rokov úspešne fungujú takmer v každej krajine západného sveta a aj v susedných krajinách. V roku 2011 zabezpečili pôžičky v celkovej hodnote prevyšujúcej 1 mld. USD a vývoj v prvom polroku ukazuje, že tento objem bude v roku 2012 výrazne prekonaný.

Hlavným dôvodom tohto rozmachu je, že po rokoch nízkeho úročenia bankových vkladov a iných foriem investícií, ľudia hľadajú alternatívy ako zhodnotiť svoje úspory. Kolektívne pôžičky pri tom štandardne dosahujú čistú výnosnosť 6 % – 10 % a nebýva zriedkavosťou, že je to ešte viac. Rizikový profil dlžníkov je pri tom vysoko nadpriemerný a predstavuje ľudí, ktorí jednoducho iba hľadajú na trhu lepšie podmienky pre refinancovanie svojich existujúcich drahých úverov. I z tohto dôvodu sú úrovne nesplatených pôžičiek v prípade kolektívnych pôžičiek rovnako dobré a často i lepšie, ako v prípade bánk. Anglická Zopa napríklad dosahuje celkový defult rate len 0,9 %.

Prvým portálom, ktorý vo veľkom rozšíril kolektívne pôžičky, bola v roku 2005 Zopa vo Veľkej Británii. Po jej enormnom úspechu začali vo svete vznikať ďalšie podobne zamerané spoločnosti. Dnes sú kolektívne pôžičky vo svete dôverne známe. Anglická Zopa, nemecká Smava, americký Prosper a Lending club sú len niektorí z úspešných lídrov.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu