Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Izraelská vláda rozhodla o zastavení činnosti televízie al-Džazíra v krajine

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/Pool via AP)

TEL AVIV – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu oznámil, že jeho vláda jednomyseľne schválila zastavenie činnosti spravodajskej televízie al-Džazíra v Izraeli. Informujú agentúry DPA a AP.

Z krátkeho oznámenia nie je jasné, kedy opatrenie vstúpi do platnosti a či ide o trvalý alebo dočasný krok. Izraelský parlament nedávno prijal zákon, ktorý vláde umožňuje v krajine zakázať zahraničné stanice, ak ich zhodnotia ako hrozbu pre národnú bezpečnosť. Netanjahu v správe o rozhodnutí kabinetu na sociálnej sieti označil al-Džazíru za "stanicu nenávisti". Spravodajca al-Džazíry v jej arabskom vysielaní povedal, že nariadenie izraelskej vlády ovplyvní prevádzku v Izraeli a východnom Jeruzaleme, nie však na palestínskych územiach. Podľa izraelských médií môže vláda zakázať činnosť televízie v krajine na 45 dní.

Izraelská vláda už dlho obviňuje televíziu zo zaujatosti

Rozhodnutie vystupňovalo dlhodobý spor izraelských predstaviteľov s al-Džazírou. Hrozí tiež zvýšenie napätia medzi Izraelom a Katarom, ktorého vláda zohráva kľúčovú úlohu pri sprostredkovaní rokovaní o zastavení vojny v Pásme Gazy. Al–Džazíra sídli v katarskej Dauhe a katarská vláda ju sčasti financuje. Izraelská vláda už dlho obviňuje túto televíziu zo zaujatosti voči nej, a to aj pri spravodajstve o súčasnej vojne proti militantom hnutia Hamas v Gaze. Al-Džazíra patrí k niekoľkým zahraničným médiám, ktoré zostávajú v Pásme Gazy počas vojny. Vysiela zábery následkov leteckých útokov a preplnených nemocníc a obviňuje Izrael z masakrov. Izrael obviňuje túto televíziu zo spolupráce s Hamasom.

Viac o téme: Benjamin NetanjahuTelevízia al-DžazíraIZRAEL
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu