Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

MIMORIADNY ONLINE Izraelská pozemná operácia v Rafahu by bola "nevýslovnou katastrofou", tvrdí OSN

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

NEW YORK - Pozemná operácia izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy by bola "nevýslovnou katastrofou", vyhlásil v utorok šéf Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Informuje o tom agentúra AFP.

Naživo z Izraela

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

ONLINE

21:46 Kolumbijský prezident Gustavo Petro v stredu oznámil, že jeho krajina od štvrtka preruší diplomatické styky s Izraelom. Ako informovala agentúra AFP, Petro v stredu na prvomájovom zhromaždení v Bogote vyhlásil, že Kolumbia vo štvrtok preruší diplomatické

21:20 Izraelské bezpečnostné zložky v stredu zadržali 30 židovských osadníkov, ktorí sa snažili prekaziť vysťahovanie a likvidáciu časti nelegálne postavenej osady Or Meir na západnom brehu Jordánu.Ako informoval spravodajský web The Times of Israel (TOI), osada bola postavená na súkromnom palestínskom pozemku. 

20:14 Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe.Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený "bezpečnostný balík" pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:30 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu opäť vyzval palestínske militantné hnutie Hamas, aby akceptovalo predložený návrh dohody o prímerí a prepustení rukojemníkov zavlečených do Pásma Gazy z juhu Izraela. Blinken súčasne uviedol, že odmietnutie tejto dohody bude dôkazom, že Hamasu nezáleží na obyčajných Palestínčanoch.

Antony Blinken
Zobraziť galériu (3)
Antony Blinken  (Zdroj: SITA/AP)

17:05 V Pásme Gazy sa nachádza viac vojnového odpadu a trosiek než na Ukrajine, uviedol v stredu predstaviteľ Služby OSN pre boj proti mínam (UNMAS) Charles Birch.

15:55 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu počas rokovania s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom opätovne vyjadril nesúhlas USA s pripravovaným izraelským útokom na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy. Netanjahu vyjadril odhodlanie napredovať v tejto operácii.

13:22 Polícia počas noci a v stredu na viacerých univerzitách v USA zasahovala proti demonštrantom, ktorí v priestoroch týchto inštitúcií vyjadrujú nespokojnosť s vojnou v Pásme Gazy medzi Izraelom a hnutím Hamas. Desiatky osôb boli zadržané. TASR informuje podľa agentúry AP a stanice CNN.

13:06 Na Kalifornskej univerzite v Los Angeles (UCLA) sa v noci na dnes (dopoludnia SELČ) stretli proizraelskí a propalestínski demonštranti a najmenej jeden človek skončil v nemocnici, informujú americké médiá. Na miesto okolo 10.00 h SELČ dorazili aj policajné poriadkové sily. Násilnosti podľa miestnych médií eskalovali po tom, čo skupina zástancov Izraela zbúrala kovové zátarasy okolo táboriska podporovateľov Palestíny, začala strhávať vlajky a medzi oboma skupinami sa rozpútala potýčka.

10:19 Spojené štáty sú odhodlané čo najrýchlejšie dosiahnuť prímerie medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Podľa agentúry AP to dnes na úvod rokovania s izraelskými predstaviteľmi vyhlásil v Tel Avive americký minister zahraničia Antony Blinken.

"Aj v týchto ťažkých časoch sme odhodlaní dosiahnuť prímerie, ktoré zabezpečí návrat rukojemníkov domov. Jediný dôvod, prečo to ešte nebolo dosiahnuté, je Hamas," povedal Blinken na stretnutí s izraelským prezidentom Jicchakom Herzogom.

10:18 V izraelskej vojenskej ofenzíve v Pásme Gazy od 7. októbra zahynulo 34.568 ľudí. V stredu to uviedlo ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy ovládanom Hamasom. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters. Vo vyhlásení ministerstva sa uvádza, že počet obetí zahŕňa najmenej 33 obetí za posledných 24 hodín. Podľa týchto údajov od začiatku vojny, keď militanti Hamasu 7. októbra zaútočili na Izrael, bolo v Pásme Gazy zranených 77.765 ľudí.

6:01 Medzinárodný súdny tribunál (MSD) v Haagu v utorok zamietol žiadosť Nikaraguy o zastavenie nemeckej vojenskej a inej podpory Izraelu a obnovu financovania Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). TASR informuje na základe správy agentúry AP. Na vydanie zákazu nie sú podľa MSD splnené právne podmienky, žiadosť Nikaraguy preto zamietol pomerom hlasov 15:1. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí rozsudok privítalo vyhlásením na sociálnej platforme X.

6:00 Policajní ťažkoodenci newyorskej polície vstúpili v noci na stredu na pôdu kampusu Kolumbijskej univerzity v New Yorku, aby rozohnali demonštrantov, ktorí v rámci propalestínskeho protestu obsadili univerzitnú budovu Hamilton Hall. Demonštranti sa v budove zabarikádovali a vyvesili vlajky, informujú agentúry Reuters, AFP a AP.

5:59 Iránske úrady predvolali na výsluch členov štábu a hercov iránskeho filmu, ktorý sa má premietať v hlavnej súťaži na blížiacom sa filmovom festivale vo francúzskom letovisku Cannes. Podľa agentúry AFP o tom v utorok informoval právnik predvolaných umelcov.

Izraelská pozemná operácia v Rafahu by bola "nevýslovnou katastrofou"

"Najjednoduchšou pravdou je, že pozemná operácia v meste Rafah nebude ničím menším, ako nevýslovnou katastrofou. Proti tomu nepomôže žiadny humanitárny plán," vyhlásil Griffiths po tom, ako izraelský premiér Benjamin Netanjahu prisľúbil spustenie ofenzívy proti Rafahu. Do mesta sa pritom uchýlilo približne 1,5 milióna Palestínčanov z iných častí Pásma Gazy ohrozovaných bojmi. Netanjahu vyhlásil, že ofenzíva proti mestu sa rozbehne bez ohľadu na to, či palestínske hnutie Hamas v Káhire prijme alebo neprijme návrh prímeria sprostredkovaný Spojenými štátmi a Egyptom.

"Svet už niekoľko týždňov apeluje na zástupcov Izraela, aby Rafah ušetrili, no mestu bezprostredne hrozí pozemná operácia," vyhlásil Griffiths. Jej realizáciu označil za katastrofický úder nielen pre civilné obyvateľstvo, ale aj pre organizácie usilujúce sa doručovať humanitárnu pomoc. Vojna v Pásme Gazy vypukla 7. októbra po bezprecedentnom útoku Hamasu na juh Izraela, pri ktorom zomrelo vyše 1150 ľudí, zväčša civilistov. Palestínski militanti tiež zajali približne 250 rukojemníkov. Izrael v reakcii prisľúbil zničenie Hamasu a spustil odvetné vzdušné útoky a neskôr aj pozemnú ofenzívu do Pásma Gazy. Jeho odvetné útoky si dovedna vyžiadali už vyše 34.535 tisíc obetí, vyplýva z údajov gazského ministerstva zdravotníctva riadeného Hamasom.

Viac o téme: IzraelVojnaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu