Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Europol rozbil zločineckú skupinu, ktorá kradla cenné knihy

(Zdroj: Getty Images)

HAAG - Európsky policajný úrad (Europol) vo štvrtok oznámil, že rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. Informujú o tom agentúry AFP a DPA.

Počas policajných razií v Gruzínsku, Estónsku, Litve, Lotyšsku, a Francúzsku bolo zadržaných deväť podozrivých občanov Gruzínska. Podľa Europolu je ich zločinecká skupina zodpovedná za krádež najmenej 170 kníh. Spôsobila tým škodu približne 2,5 milióna eur a "nevyčísliteľné" spoločenské straty. Zločinci totiž niektoré z ukradnutých kníh predali na aukciách v Petrohrade a Moskve a preto nie je možné získať ich späť, uviedol Europol.

Vyšetrovanie sa začalo na podnet Francúzska

Skupina sa zameriavala na vzácne knihy ruských autorov, napríklad na prvé vydania diel Alexandra Puškina či Nikolaja Gogoľa. Podľa Europolu sa zlodeji v knižniciach vydávali za výskumníkov, aby rozptýlili pozornosť tamojších zamestnancov, zatiaľ čo ich komplici nahradili cenné knihy kvalitnými kópiami. V niektorých prípadoch sa tiež do knižníc vlámali po tom, čo si knihy prezreli.

V stredu sa na raziách v Gruzínsku a Lotyšsku zúčastnilo asi 100 agentov, ktorí prehľadali 27 lokalít. Zabavili asi 150 kníh a ich pôvod sa teraz skúma. Gruzínska prokuratúra uviedla, že podozriví boli obvinení zo zločinov, za ktoré im hrozí šesť až desať rokov väzenia. Medzinárodné vyšetrovanie súvisiace s touto skupinou sa začalo na podnet Francúzska a ukradnuté knihy potom nahlásili aj ďalšie krajiny. Zmiznutie kníh ruských autorov z 19. storočia, ktoré boli nahradené kópiami, nahlásilo napríklad Poľsko či pobaltské krajiny. Originály niektorých kníh sa pritom neskôr objavili v Rusku.

Viac o téme: KnihyZločinecká skupinaEuropol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu