Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. Informuje o tom správ z agentúry DPA.

Európska komisia (EK) vo štvrtok uviedla, že bude žiadať členské štáty EÚ o povolenie začať rokovania o "programe mobility mladých ľudí" pre občanov Spojeného kráľovstva vo veku 18 až 30 rokov. Hovorca britskej vlády však reagoval, že zo strany Spojeného kráľovstva nie je o takúto dohodu záujem. Dodal, že "voľný pohyb v rámci EÚ bol ukončený".

archívne video

Budúca britská premiérka Liz Trussová na videu ku kampani (Zdroj: Facebook/Liz Truss)

Spojené kráľovstvo má v súčasnosti individuálne programy mobility mladých ľudí s 13 krajinami a vláda uviedla, že uprednostňuje takéto bilaterálne dohody pred jednotnou dohodou v rámci celej Únie.

Opozičná Labouristická strana taktiež odmieta možnosť celoeurópskeho systému. Uviedla, že "sa bude snažiť zlepšiť pracovné vzťahy Spojeného kráľovstva s EÚ v rámci svojich červených línií - žiadny návrat k jednotnému trhu, colnej únii alebo voľnému pohybu".

EK vo štvrtok naznačila, že Británia prejavila záujem o dohody o mobilite mladých ľudí s jednotlivými členskými štátmi. Upozornila však, že prístup na úrovni celej EÚ by bol vhodnejší, pretože by zabezpečil rovnaké zaobchádzanie so všetkými členmi. Členské štáty EÚ by museli s návrhmi najprv súhlasiť a až potom by sa mohli začať akékoľvek rokovania so Spojeným kráľovstvom.

Viac o téme: ŠtudentiRokovanie Veľká BritániaEurópska úniaProgram mobility
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu